12’nci Şakir Süter Gazetecilik Yarışması...

12’nci Şakir Süter Gazetecilik Yarışması sonuçlandı

Bergamalı gazeteci-yazar merhum Şakir Süter anısına bu yıl 12’nci kez düzenlenen gazetecilik yarışması ödül töreninde, bağımsız gazetecilik vurgulandı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, bağımsız, doğrudan yana olan gazetecilik anlayışının mücadelesini vermeye devam edeceklerini vurguladı

12’nci Şakir Süter Gazetecilik Yarışması sonuçlandı

Bergamalı gazeteci-yazar merhum Şakir Süter anısına bu yıl 12’nci kez düzenlenen gazetecilik yarışması ödül töreninde, bağımsız gazetecilik vurgulandı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, bağımsız, doğrudan yana olan gazetecilik anlayışının mücadelesini vermeye devam edeceklerini vurguladı

12’nci Şakir Süter Gazetecilik Yarışması sonuçlandı
07 Eylül 2023 - 08:40

İzmir’de görev yapan gazetecilerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak ve başarılı çalışmaları özendirip ödüllendirmek amacıyla İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Bergama Belediyesi iş birliğinde, Bergama Ticaret Odası ile Bergama Kültür ve Sanat Vakfı desteğinde düzenlenen yarışmada kazananlara ödülleri verildi. Bergama Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Bergama Kaymakamı Avni Oral, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu,  İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İGC Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Jandarma Komutan Vekili Bülent Özkurt, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat, BERKSAV Başkanı Yüksel Altuğ, Bergama Belediyesi eski Başkanı Raşit Ürper, Şakir Süter’in ağabeyi Ali İhsan Süter, oğlu Barış Süter, belediye meclis üyeleri ve gazeteciler katıldı. 

‘YÜREĞİMİZDEN GELEN SEVGİYLE ANIYORUZ’

Ödül töreninde konuşma yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Gazetecilik mesleğinin duayen isimlerinden biridir Şakir Süter. Ve biz Şakir Ağabey’i 12’nci yılda anıyorsak aslında onun ismi kadar bıraktığı değerleri anıyoruz. Sanırım o da en çok böyle anılmak isterdi. Genç, başarılı meslektaşlarına ödül verilmesi herhalde onu da huzur içerisinde uyutuyordur diye düşünüyorum. Şakir Ağabey’i biz, yüreğimizden gelen bir sevgiyle anıyoruz ve onun bıraktığı misyona sahip çıkmak asıl meseledir diyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SÜTER, HAKTAN VE DOĞRUDAN YANA OLMANIN SİMGESİYDİ’

“Peki Şakir Süter’in bizler için bıraktığı misyon neydi?” sözleriyle konuşmasına devam eden Dilek Gappi, “Özlem duyduğumuz bağımsız gazetecilik misyonuydu her şeyden önce ve özgün yorumculuktu. Bugün maalesef bizleri de rahatsız eden özellikle televizyon programlarında karşımıza sık sık çıkan gazetecilerin ille bir tarafta olma meselesi değil, gerçekten, haktan ve doğrudan yana olmanın simgesiydi bizim için Şakir Süter. Türk Basınının içinde bulunduğu koşullar içerisinde hakikatten bugün özlemle andığımız, olması gerektiğini istediğimiz ve bunun olması için örgütsel olarak çaba harcadığımız misyonlardır.” diye konuştu.  

Gazetecilerin her şeyden önce mesleğin etik değerlerini ve insana saygıyı ön planda tutmak zorunda olduğunu vurgulayan Gappi, “Kişisel itibarı olmayanların bu mesleği simgelemelerine izin vermedik, vermeyeceğiz. Doğru, nitelikli ve ilkeli basın olabilmek, yanlışlara dur diyebilmek basın mesleğimiz adına bizlere Şakir Süter Ağabey’imizin ve değerli duayen gazetecilerimizin bizlere bıraktığı bir mirastır” diye söyledi. 

‘GAZETECİLİK ÇOK ZORDUR’

Gazeteciliğin çok zor bir meslek olduğunu sözlerine ekleyen Gappi, “Gazeteciler, sık sık tutuklanır, gözaltına alınır. 10 bine yakın işsiz meslektaşımız var. İşimiz zor ve biz gücümüzü en çok bizlerden sonra meşaleyi alacak olan bugün ödül vereceğimiz genç meslektaşlarımızdan alıyoruz. Medyanın özgür olduğu, halkın devleti için değil, devletin halk için var olduğu, özümseyen bir toplum adına çabalarımızı sürdüreceğiz” diye vurguladı.  12’nci kez Şakir Süter Gazetecilik Yarışması’nı gerçekleştiriyor olmaktan büyük kıvanç duyduklarının altını çizen Dilek Gappi, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’ya, ekibine, jüri üyelerine, Süter Ailesi’ne teşekkür etti. 

İzmir Gazeteciler Cemiyeti 77 yıllık bir cemiyet olduğunu son olarak sözlerine ekleyen Gappi, “Cemiyetimiz var oldukça meslek büyüğümüz Şakir Süter’in bıraktığı namuslu gazetecilik için onurla mücadele edeceğiz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diyerek sözlerini tamamladı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, ödül töreninde genç gazeteci Sıla Arabacıoğlu’na ödülünü verirken, jüri üyesi gazeteci Çağla Geniş’i de sahneye davet etti. Çağla Geniş ve Dilek Gappi, genç gazeteciye ödülü birlikte verirken, salonda alkış tufanı koptu.

‘SÜTER’İ RAHMET VE SAYGIYLA ANIYORUZ’

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ise Bergama’nın yetiştirdiği çok değerli isimlerden, Türk Basın camiasının güçlü kalemlerinden merhum Şakir Süter’i vefatının 16’ncı yılında rahmet ve saygıyla andıklarını söyledi. Koştu, “Bu vesileyle İzmir ve yerel basınımızın birbirinden değerli kalemleriyle, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı sayın Dilek Gappi ve kıymetli yönetim kurulu üyelerini ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türk Basın camiasına büyük emek vermiş ancak ne yazık ki aramızdan çok erken ayrılmış duayen gazetecimizin isminin böyle bir yarışma ile yaşatılıyor olmasının çok önemli. Sektöre katılan genç ve dinamik kalemlerin de demokratik yaşamın olmazsa olmazı basının gücüne güç katacağına inanıyorum” diye konuştu. 

MEDYA, DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURU’

Bergama Kaymakamı Avni Oral ise ödül kazanan gazetecileri tebrik etti. Medyanın demokrasinin vazgeçilmez unsuru olarak ön plana çıktığını sözlerine ekleyen Oral, “Sizler, haber hikayelerini anlatma gücüne sahipsiniz. Bu yeteneğinizi kullanarak kamuoyunu bilgilendirmek, farkındalık yaratmak ve toplumda değişim sağlamak için çok güçlü bir araca sahipsiniz. Kamuoyunun haber hakkının karşılanması ve doğru bilgilendirilmesi noktasında medya, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olarak ön plana çıkmaktadır.” diye belirtti. 

Avni Oral sözlerini şu şekilde tamamladı; 

Şakir Süter Gazetecilik Yarışması’nın amacı da onun gibi saygın bir ismin mirasını yaşatmak olduğunu söyleyen Avni Oral, “Şakir Süter Bey’in izinden giderek, gerçeklerin peşinde koşan, halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkını savunan bir gazeteci olmayı hedefleyen gençlerin yetişmesine de katkı sağlayacaktır. Bu yarışmada ödül almaya hak kazanan gazetecileri gönülden tebrik ediyorum. Son olarak Şakir Süter Gazetecilik Yarışması’na katkıda bulunan belediyemize, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne, BERKSAV’a, ticaret odamıza jüri üyelerimize ve yarışmaya katılan tüm gazetecilere ve emeği geçen herkese tebriklerimi sunuyorum” dedi.  

KİMLER ÖDÜL ADI?

Yarışmada haber dalında İhlas Haber Ajansı’ndan Ceren Atmaca-Ali Gözeten "Okuyamazsın" Dediler, Okuduğu Okula Öğretmen Oldu" başlıklı eseriyle ödül kazandı.

 

Araştırma – inceleme dalında Ege Telgraf Gazetesi’nden Mazlum Vesek "Fotoğraftaki İki Sinemacıyı Bulun" araştırmasıyla ödüle değer bulundu.

 

Röportaj dalında Yeni İzmir Gazetesi’nden Sıla Arabacıoğlu "Celladından Helallik İsteyerek İdam Edildi" adlı eseriyle ödül kazandı.

 

Fotoğraf dalında Anadolu Ajansı’ndan Mahmut Serdar Alakuş "Suşi Yapımında Kullanılan Orkinosta İhracat Artıyor" konulu fotoğrafıyla ödüle değer bulundu.

 

İnternet Haberciliği dalında ise yenibakis.com’dan Feyaz Tatar "İzmir'den Bergama'ya Yunan İşgali: Bir Vahşetin Anatomisi" adlı haberiyle kazandı.

 

Yarışmada Anadolu Ajansı’ndan Mahmut Serdar Alakuş "Karaburun'da Anne Ahtapotun Kuluçka Dönemi Kayda Alındı" haberiyle Vecdi Altay İGC Özel Ödülü’ne değer bulundu.

 

BERKSAV Osman Bayatlı Özel Ödülü’nü İlkses Gazetesi’ndeki "İbrahim Çolak: Spor Yaşam Tarzı Olmalı" adını taşıyan röportajıyla Hüseyin Demir ödül kazandı.

 

Ege Telgraf Gazetesi’nden Yağmur Daştan "Zeugma Steli'nden Sonra Sıra Zeus Sunağı'na Gelsin" adını taşıyan haberiyle Bergama Belediyesi Özel Ödülü’ne değer bulundu.

 

Sabah Gazetesi’nden Ceyhan Torlak "DNA Testiyle Gelen 186 Milyonluk Miras" haberiyle Bergama Ticaret Odası Ekonomi Özel Ödülü’nü kazandı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’