Arslan basın açıklaması yaptı

Arslan basın açıklaması yaptı

​​​​​​​Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan “Öğretmenler Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı.

Arslan basın açıklaması yaptı

​​​​​​​Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan “Öğretmenler Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı.

Arslan basın açıklaması yaptı
24 Kasım 2018 - 17:23

Ednan Arslan’ın basın açıklaması:
En büyük rehber Başöğretmen Atatürk’ten Öğrendiklerimiz”  
Sevgi ve özveri ile çocuklarımızı geleceğe hazırlayan, bizleri yetiştiren, zorluklara göğüs gererek ülkemizin dört bir yanında görev yapan öğretmenlerimizin, eğitim emekçilerinin öğretmenler gününü kutluyoruz.  
Dünyanın her yerinde farklı tarihlerde öğretmenler günü kutlanmaktadır, 24 Kasım’ı diğerlerinde farklı kılan özellik ise millet mekteplerinin açıldığı gün ve büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik unvanının teklif edildiği ve kendisinin de severek kabul ettiği gün olmasıdır. Bugün millet olarak en iyi bildiğimiz kavramlar, büyük rehberimiz Başöğretmen Atatürk’ün bize öğrettikleridir. Cumhuriyettir, demokrasidir, kadın erkek eşitliğidir, laikliktir, çağdaş ve gelişmiş bir toplum idealidir. Bunu gelecek kuşaklara aktaran ise Başöğretmen Atatürk’ün izinde ilerleyen öğretmenlerdir.
Bu anlamlı günde görevi başında şehit düşen, ebediyete intikal eden, öğretmenlerimizi ve bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu, Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir kez daha minnet ve saygıyla anıyorum. Büyük zorluklar altında mesleklerini sürdüren öğretmenlerimizin, bütün eğitim emekçilerinin öğretmenler gününü kutluyorum.
Öğretmenlik dünyanın en meşakkatli mesleğidir. Çünkü öğretmenlik demek; lojmanı olmayan, soba ile ısınan, günlerce yolu kapalı köy okullarında görev yapmaktır. Kentlerin varoşlarında 35-40 öğrencili sınıflarda hayatları değiştirmektir.
Öğretmenlik en saygın meslektir. Çünkü öğretmenlik, Başöğretmen Atatürk’ün öğretmeni olmaktır. Ondan devralınan tebeşir ile tahtaya Cumhuriyet yazmaktır. Aydınlık, güzel bir ülkeyi ve geleceğimizi oluşturacak çocuklarımızı yetiştirmektir.
Atatürk “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir ulus henüz ulus adını almak yeteneğini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, ulus denemez. Bir kitle ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere gereksinim duyar”  demiştir. Bu gerçeğin altını bir kez daha çizmek gerekir.
“Finlandiya bizim Köy Enstitülerimizi örnek aldı. Ya biz?”
Ülkemizin bugün en sancılı alanı eğitim öğretim sistemidir. 16 yılık AKP iktidarında 7 Milli Eğitim Bakanı değişti. Her gelen bakan yeni bir sistem getirdi. Bugün dünyanın en başarılı eğitim sistemlerinden birini kuran Finlandiya Köy Enstitülerini örnek almıştır. Üretimi paylaşımla, evrensel değerleri yerel motiflerle buluşturan köy enstitülerini… Bu okullar dağarcığındaki bilimi, sanatı, aydınlanmayı ülkenin dört bir yanına taşıyan güzide öğretmenleri ile aydınlanma hareketinin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Burada yetişen pek çok öğretmen romanları, öykü ve şiirleri, besteleri, bilimsel çalışmaları ile ülkemiz sınırlarını aşmıştır.
Cumhuriyeti kuranların ve izleyen kuşakların eğitime ne kadar önem verdikleri ortadadır. 15 Temmuz 1921 tarihinde Ankara’da yapılan 1. Maarif Kongresi Atatürk’ün eğitime verdiği önemi anlatan en iyi örnektir. Atatürk öğretmenlerin savaş alanlarına gitmesine izin vermez, “Bizim onlara asker olarak değil, öğretmen olarak ihtiyacımız var” der.
İhtiyacımız olan; eğitimin bir devlet politikası haline gelmesi ve kendi köklerimizden beslenmesidir.
“Eğitimde rakamlar kaygı veriyor”
Eğitim adına rakamlar kaygı vericidir. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi Plan Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin geçtiğimiz yıla göre GSYH içerisinde payı %1,2, Merkezi Yönetim Bütçesi içerisinde payı ise 0,36 oranında azalmış durumda.
AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,18 iken, 2019 yılı itibarıyla bu oran yüzde 4,88'e geriledi. 2019'da MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 16 yıllık AKP iktidarı döneminin neredeyse en düşük seviyesine geldi.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) üye ülkeleri ve partner ülkeleri kapsayan bir araştırma yapıldı. Veriler 2015 yılına ait fakat bugün için de geçerli. OECD ülkelerinin, ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenci başına yaptığı toplam eğitim harcaması (satın alma gücüne göre dolar cinsinden) Türkiye’nin 2 buçuk katı. Onların bir öğrenciye yaptığı harcamayı, biz iki buçuk öğrenciye yapıyoruz. Peki gelecek nesiller bu ülkelerle ekonomide bilimde, sanatta nasıl rekabet edecek?  
TÜİK verilerine göre en üst gelir grubunun eğitim harcaması, en alt gelir grubunun eğitim harcamasının yaklaşık 25 katıdır. Bu politikalar devam ettiği sürece bu uçurum daha da artacaktır.
Yoksul ve dar gelirli ailelerin çocukları altyapısı ve fiziki donanımı yetersiz, branş öğretmeni açığı olan, derslik başına düşen öğrenci sayısının yüksek olduğu okullarda eğitim görmeye devam ediyor. Sayısız üstün nitelikli çocuk olanaksızlıklar içerisinde yok olup gidiyor.
“Öğretmenlere en düşük maaşı veren ülkeler arasındayız”
Öğretmenliğin Nobel’i olarak kabul edilen Global Ödülü’nün destekçisi İngiltere merkezli Varkey Vakfı tarafından hazırlanan ve 35 ülkeyi kapsayan rapor geçtiğimiz günlerde yayınlandı. 30 bin kişi ile yapılan ankette eğitimcilerin ülkelerde nasıl algılandığının değerlendirilmesi yapıldı. Çalışmada öğretmenlerin gelir durumları ve diğer meslek gruplarına göre saygınlık ve sosyal statüyle ilgili sorularına yer verildi.  Asya ülkeleri, öğretmenlerin statüsünün en güçlü olduğu ve eğitimcilere en çok saygı duyulan ülkeler olarak öne çıktı. Çin, Malezya, Tayvan, Rusya ve Endonezya'da ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye, son beş yılda Yunanistan ve Mısır'ın ardından öğretmenlerin en çok statü kaybettiği üçüncü ülke olarak gösterildi.
Öğretmenlerin gelirine ilişkin OECD 2015 yılında bir rapor yayınladı. Bu raporda öğretmenlerin ülkelere göre maaş karşılaştırması ele alındı. Bu rapora göre Türkiye öğretmenine en düşük maaş veren 10 ülke arasında 5. sırada yer almaktadır. En yüksek maaş veren ülkelerin Avrupa ülkeleri olduğu görülüyor. Lüksemburg, İsviçre Almanya ve Güney Kore gibi ülkeler yıllık ortalama 100 Bin Dolar maaş ödemesi yaparken, aynı zamanda öğretmenlere konaklama olanakları sağlıyor. Türkiye, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya en düşük maaş veren ülkeler arasında.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Tugay’ın emanet ettiği koltukta şarkılı mesaj
Başkan Tugay’ın emanet ettiği koltukta şarkılı mesaj
DEÜ’de yönetim çocuklardaydı
DEÜ’de yönetim çocuklardaydı