Cemal Bekle Makedonya’da

Cemal Bekle Makedonya’da

Cemal Bekle Makedonya’da

Cemal Bekle Makedonya’da
05 Ağustos 2019 - 11:20

“Bizim gönül coğrafyamız bambaşkadır. Konya'dan Semerkand'a, İzmir'den Kurtuba'ya, Edirne'den Bağdat'a, İstanbul'dan Üsküp'e dünyanın en önemli kültür ve bilim merkezlerini barındıran kadim bir medeniyetin mirasçılarıyız.”

 

Ülkemizin her bölgesinde Makedonya kökenli ve Balkan coğrafyasıyla gönül bağı taşıyan insanların yaşadığını belirten Bekle, “Türkiye’de yüzyıllardır süren kardeşliğimizin neticesinde, ilk ziyaretimi Makedonya’ya gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Makedonya Cumhuriyeti Devleti arasındaki ekonomik, askeri, toplumsal, siyasi, kültürel ve diğer ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmaların başarı ile devam ettiğini söyleyen Bekle, “Bunun yanı sıra ülkelerimiz ve halklarımız arasında sadece diplomatik değil, bir gönül ilişkisi de var” diye konuştu.

Diğer bölge ülkelerine kıyasla Romanların, Makedonya'da daha çok imtiyaz sahibi olduğunun altını çizen Bekle, “Makedonya’da milletvekili, belediye başkanı, özel bir televizyon kanalı ve haber portalı bulunuyor. Aynı zamanda Makedonya'nın devlet televizyonu ve radyosunda kendi dillerinde yayınlar yapılan Romanlar, Şuto Orizari'deki okullardan kendi ana dillerini de seçmeli ders olarak öğreniyor. Şuto Orizari ve Kumanova belediyelerinde Roman dili resmi dil olarak kabul ediliyor” dedi.

500 yıldan fazla bir süre bölgenin kültürel ve tarihsel gelişimine damgasını vuran Osmanlı İmparatorluğu’nun Romanları Rumeli’ye yerleştirmesinden dolayı Trakya ve Balkanlar’ı, Romanların Hindistan’dan sonra ikinci vatanları olarak kabul ettiğini ifade eden Bekle,

“Makedonya ile Türkiye arasında çok özel, güzel ilişkiler var. Bu ortak paydada sadece Makedonya'da bizlerin kardeşlerinin bulunuyor olması değil, aynı zamanda Türkiye'de de Makedonya vatandaşı birçok kardeşimizin yaşıyor olmasıdır. Türkiye'deki iller arasında İzmir’in bu konuda özel bir yeri var. Balkan kökenli vatandaşlarımız hem bireysel olarak, hem de dernekler vasıtasıyla İzmir’e büyük zenginlik ve güç katıyorlar. Umarım iki ülke için güzel çalışmaları birlikte yürütürüz” diye konuştu.

Bu ziyaretler çerçevesinde Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Romanlardan Sorumlu Devlet Bakanı Muzafer Bajram ve Roman Milletvekili Samka İbraimoski ile bakanlık ofisinde bir toplantı yaptıklarını belirten Bekle, “Sayın Bakanımız ve vekilimizi ülkemizdeki işbirliklerimiz için Türkiye’ye davet ettim. Kendilerini misafir etmekten mutluluk duyarız” dedi. Balkan ülkelerindeki tek Roman Belediye Başkanı 40 bin nüfuslu Shuto Orizari’nin Belediye Başkanı Rajo Kurto Dudush’u ziyaret ettiğini sözlerine ekleyen Bekle, “Yerel yönetimler arası bilgi paylaşımı, İzmir’de kardeş şehir planlamalarımızı görüştük” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Eşki Kavaklıderelilerle buluştu
Başkan Eşki Kavaklıderelilerle buluştu
İzmir’i 23 Nisan coşkusu saracak
İzmir’i 23 Nisan coşkusu saracak