CHP’li Beko, İmamoğlu’na destek istedi

CHP’li Beko, İmamoğlu’na destek istedi

CHP’li Beko, İmamoğlu’na destek istedi

CHP’li Beko, İmamoğlu’na destek istedi
07 Ocak 2019 - 14:45

Romanların Milenyumu Sempozyumu başlığı altında ‘Romanlar Siyasetin Neresinde’ konulu oturumda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir örneğini vererek “İzmir’de olduğu gibi, Cumhuriyet Halk Partisi kazandığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Romanlara pozitif ayrımcılık gösterip istihdam paketi oluşturacaktır. Roman yurttaşlarımızın desteği çok önemlidir. Romanlar siyasette de katılımcı olmalı, daha çok milletvekilimiz olmalı, Roman belediye başkanımız olmalıdır” dedi.
 
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İstanbul’da düzenlenen Romanların Milenyumu Sempozyumu’nda Romanlar Siyasetin Neresinde oturumuna konuşmacı olarak katıldı. CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nu tebrik ederek başladığı konuşmasında Romanlardan İmamoğlu’na destek istedi. Roman vatandaşların istihdam sorunundan eğitim sorununa pek çok konuda görüşlerini ve AKP iktidarının sorunları daha da arttırdığını dile getiren Beko, Romanların her alanda olduğu gibi siyasette de katılımcı olması gerektiğini söyledi.
 
İSTANBUL’DA ÖRNEK BELEDİYECİLİK SERGİLEMİŞTİR
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun ilçe belediye başkanlığındaki üretim ve istihdam yaratan belediyecilik başarısını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Adayımız İmamoğlu, istihdamın nasıl yaratıldığını, işsizliğin nasıl azaltıldığını, üretimin nasıl yapıldığını herkese göstermiş örnek bir belediyecilik sergilemiştir. Bu süreçte de siz Roman kardeşlerimle birlikte İstanbul’da da çok önemli işler başaracağına inanıyorum. Ülke genelinde yaklaşık 4 milyon Roman vatandaşımız yaşamaktadır. Ancak kendi tecrübelerimden de gördüğüm kadarıyla, Roman gruplar; çoğunlukla kayıt dışı, geçici ya da yarı zamanlı, vasıfsız ve kas gücü gerektiren düşük gelirli işlerde çalışmaktadır. Sosyal güvenlik sistemine dahil olamamaktadırlar. Düzenli ve kayıtlı bir işe sahip olma oranları oldukça düşüktür. Romanlar iş ortamlarında önyargılı tavırların hedefi olduklarından yakınmaktadırlar. Romanlar arasında eğitim seviyesi düşüktür ne yazık ki. O nedenle de Romanlarla ilgili sürdürülebilir bir sosyal politika oluşturulması zorunludur” dedi.
 
ROMAN BELEDİYE BAŞKANIMIZ OLMALIDIR
Türkiye’de ‘Roman açılımı’ yapılmış olmasına rağmen bu projenin içinin anlamlı bir biçimde doldurulmadığını dile getiren CHP’li Beko, bu nedenle belediyelerin Romanlara dair bir sosyal politika oluşturmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. “Romanları sisteme dahil etmeye çalışan bir anlayış geliştirilmeli” diyen Beko, “Ulusal İstihdam Strateji taslağına Romanların ilave edilmesi önemlidir. Belediyeler pozitif ayrımcılık gösterip kayda değer bir istihdam paketi oluşturmalıdır. Girişimciliğe dayalı istihdam programı uygulanmalıdır. Sağlıklı çalışma alanları yaratılmalıdır. Kayıt dışı çalışmak zorunda kalanlar sisteme dahil edilmeli, SGK ve iş güvenceleri garanti altına alınmalıdır. İzmir’de olduğu gibi, Cumhuriyet Halk Partisi kazandığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu alanda önemli mesafeler kat edecektir, o nedenle Roman yurttaşlarımızın desteği her alanda çok önemlidir. O yüzden Romanlar diğer alanlarda olduğu gibi siyasette de katılımcı olmalıdır. CHP olarak İzmir Milletvekilimiz Özcan Purçu ile Roman yurttaşların Meclis’te temsiliyeti sağlanmış olsa da bu yeterli değildir. Daha çok milletvekilimiz olmalıdır. Roman belediye başkanımız olmalıdır. Romanların yoğun olarak yaşadıkları il ve ilçelerde yerelde temsil edilmeleri sağlanmalıdır” açıklamalarında bulundu.
 
ROMANLARIN KENTSEL DEĞİL, SOSYAL DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR
AKP iktidarında geçen 16 yılda demokrasi ve hukuk ilkelerinin yanı sıra tarım da dahil her alanda büyük bir çöküş yaşandığını dile getiren CHP’li Beko, şunları söyledi: “Romanlar da, son yıllarda uygulanan kentsel dönüşüm politikaları sonucunda daha derin bir yoksulluğun ve dışlanmanın içine itilmişlerdir. Kentsel dönüşüm ile birlikte sadece duvar değil Romanların yaşam alanları, kültürleri de dönüştürülmüştür. Romanların kentsel dönüşüm değil, sosyal dönüşüm ve yerinde yenilenme isteklerinin desteklenmesi önemlidir. Şehir dışında değil, uzun zamandır parçası oldukları şehrin merkezinde yaşamak haklarıdır. Barınma hakkı anayasal bir zorunluluktur ve yerine getirilmelidir. Romanların ve tüm yurttaşlarımızın öncelikli sorunlarından birisi de elbette ekonomik krizin yaşandığı bu süreçte yaşanabilir bir ücrete sahip olmaktır. Ayrıca erken evliliklere ve okulları terk etme zorunluluklarının oluşturduğu sorunlara dair çözüm bulunması için de ciddi çalışmaların yapılması gereklidir.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Sığacık’ta yat limanı protestosu
Sığacık’ta yat limanı protestosu
“Konak Belediyesi’nin borç pankartını asın”
“Konak Belediyesi’nin borç pankartını asın”