"Devinim" kapılarını açtı

"Devinim" kapılarını açtı

Genç fotoğrafçılar Utku ulaş Erdoğan ve Mert Akın’ın çekmiş olduğu, “Devinim” adlı fotoğraf sergisi Arman Esen Dans Akademi’de kapılarını meraklılarına açtı.

"Devinim" kapılarını açtı

Genç fotoğrafçılar Utku ulaş Erdoğan ve Mert Akın’ın çekmiş olduğu, “Devinim” adlı fotoğraf sergisi Arman Esen Dans Akademi’de kapılarını meraklılarına açtı.

11 Ekim 2019 - 14:49

Ege Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü yüksek lisans öğrencisi Mert Akın ve Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Utku Ulaş Erdoğan’ın, “çekilen her fotoğrafın geleceğe aktarılmış bir belge niteliğinde olduğu” savını savunarak hazırladıkları sergi, ziyaretçileri tarafından büyük ilgi gördü.
İnsanlık tarihi kadar eski olan dansın, duyguların aktarımında önemli bir anlatım yolu olduğunu ifade eden Akın, müzik eşliğinde bedenin hareket ettirilmesiyle aktarılan duyguların en eski sanat formunu oluşturduğunu belirtti. Hareketlerle anlatılan bu duyguların kimi zaman aşk, kimi zaman korku, kimi zaman ise öfke olduğuna değinen Akın, “Saniyeler içerisinde yapılan bu hareketler, mimikler ve pozlar anlık olarak zihnimizde yer edindikten sonra akıp gitmektedir. En eski iletişim biçimlerinden biri sayılan dans, izleyiciler için anlık ve uçucu olabilmektedir” dedi. Bu uçuculuğu durdurmanın yollarından birinin fotoğraf olduğuna dikkat çeken Akın, “Fotoğraf bir zaman makinesidir” diyerek, çekilen her fotoğrafın geleceğe bırakılmış bir belge niteliğinde olup tıpkı dans gibi fotoğrafın da, kişinin hissettiklerini aktarmasının farklı bir yolu olduğuna önemle vurgu yaptı. Dans ve fotoğrafın arasında estetiğe dayalı gizli bir anlaşma olduğuna, bu nedenle dans hareketlerinin estetik formunun fotoğrafla birleşince ortaya inanılmaz görüntülerin çıktığını belirtti.  
“Devinim” fotoğraf sergisi Türkiye’nin en güzide dans okullarından biri olan Arman Esen Dans Akademi bünyesinde geleneksel olarak gerçekleştirilen “Sanat Şöleni” etkinlikleri kapsamında, her yaştan dansçının grup ve bireysel olarak performans sergilediği “Proje sunumlarından” ve “Konulu Prodüksiyondan” çektiğimiz fotoğraflardan oluşturduğu bilgisini veren Erdoğan ise, “İnanılmaz gösterilerin gerçekleştirildiği Sanat Şöleni’nde yer aldığımız ve fotoğraf makinelerimiz ile bu anlara tanıklık ettiğimiz için kendimizi şanslı hissediyoruz. Arman Esen Dans Akademi ailesine ve Galeri Akademi’ye, sanata ve sanatçıya verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu.
Utku Ulaş Erdoğan’ın konuşması şu şekilde sürdürdü:
“Yaklaşık iki yıldır fotoğraf sanatı ile uğraşıyorum. Üniversitedeki hocalarımın desteğiyle fotoğraf serüvene adım attım. Açmış olduğumuz ‘Devinim’ adındaki sergi ‘dans fotoğraflarından’ oluşuyor. İzmir’in önde gelen dans okullarından biri olan Arman Esen Dans Akademisi’nin sahne fotoğrafları sergimizin ana konusu. Sergimiz 25 Eylül tarihinde açıldı ve 25 Ekim’e kadar devam ediyor. Sergiyi sevgili arkadaşım Mert Akın ile ortak bir şekilde açtık. Sergide olan fotoğraflar sadece birimize değil ikimize ait fotoğraflar mevcut.
Sergimize ‘Devinim’ ismini koymamızın sebebi; bilindiği üzere devinim hareketli olan durağan olmayan anlamına geliyor. Sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisinde olan hayatımızda, bazı anları bir denklanşör sesi ile ölümsüzleştiriliyor. Biz çekmiş olduğumuz fotoğraflarla işte o anları ölümsüzleştirdik ve sizlerin huzuruna Utku Ulaş Erdoğan: İlkokul yıllarında babasından aldığı fotoğraf makinesiyle zamanı ölümsüzleştirme duygusunu ilk defa hissetti. Daha sonra çeşitli internet sitelerini ve fotoğraf dergilerini takip ederek fotoğrafı tanımaya başladı. 2014 yılında Ege Üniversitesi’ne başlamasıyla fotoğrafla daha da yakından ilgilenmeye başladı. Hocalarının desteğiyle birçok fotoğraf projesi üretti. Çeşitli platformlarda fotoğrafları sergilendi. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda çeşitli başarılar elde etti.
Mert Akın: fotoğrafla tanışma hikayesi dergilerde gördüğü makro fotoğraflarla başladı. Üniversite yıllarında çeşitli internet sitelerinden fotoğrafın teknik ayarlarını öğrendi. Hocalarından aldığı eğitim ve destekler ile fotoğrafa olan ilgisi derinleşti. Fotoğrafları yurtiçi ve yurtdışı fotomaratonlarda ve fotoğraf yarışmalarında sergileme ve ödül almaya başladı. Dans fotoğraflarına ilgisi Ege Üniversitesi’ndeki hocasının yönlendirmesi ve desteğiyle başladı. Akın, şuan Ege Üniversitesi Fotoğraf Bölümünde yüksek lisans eğitimi alıyor. Mert “Yalnızca pratik anlamda değil akademik anlamda da fotoğraf sanatına katkıda bulunmak istiyorum” diyor.

Kaynak: www.softhaber.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Deneyimli isimler yeni görevlerine başladı
Deneyimli isimler yeni görevlerine başladı
İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı
İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı