Dünya Kemalpaşa’nın kirazını yiyecek

Dünya Kemalpaşa’nın kirazını yiyecek

Kiraz üretiminde 700 bin tonluk rekolteyle dünya lideri olan Türkiye, kiraz ihracatında 80 bin ton ihracat ve 200 milyon dolar döviz geliri hedefiyle 2023 sezonuna girdi

Dünya Kemalpaşa’nın kirazını yiyecek

Kiraz üretiminde 700 bin tonluk rekolteyle dünya lideri olan Türkiye, kiraz ihracatında 80 bin ton ihracat ve 200 milyon dolar döviz geliri hedefiyle 2023 sezonuna girdi

Dünya Kemalpaşa’nın kirazını yiyecek
06 Mayıs 2023 - 09:23

Erkenci çeşitleri ve iklimiyle Kuzey Yarımkürenin ilk kirazını üreten yerlerden biri olan İzmir Kemalpaşa’da “Kiraz Hasat Şenliği” düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi video konferans ile bağlanırken, İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, Kemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Gönülbağı, Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, muhtarlar, üreticiler katıldı.
 
Türkiye’nin çok zengin ekolojiye sahip olduğunu dile getiren Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, 4 mevsim ve 7 iklimin Anadolu coğrafyasında yaşandığını, bu iklimin Türkiye’yi kiraz üretiminde dünya lideri yaptığını kaydetti. Kirişçi, “Kiraz üretiminde erkenci ürün yetiştiriyor olmak üreticilerimize avantaj sağlıyor. İzmir, Türkiye kiraz üretiminin yüzde 13’ünü yaparken, Kemalpaşa İzmir’in kiraz üretiminin yüzde 63’ünü yapıyor. Kemalpaşa’daki üretimin yüzde 70’i ihraç oluyor. Üreticilerimizi destekledik, bundan sonra da destekleyeceğiz. Yeni yüzyılın lokomotifi tarım ve hayvancılık olacak. Planlı tarım, sözleşmeli üretim adımlarını atacağız. 1 karış boş arazi bırakmayacağız” diye konuştu.
 
Türkiye’nin tarım ürünlerinin ihracatla daha çok katma değer bulduğunu belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “İzmir 100 bin tondan fazla kiraz üreterek Türkiye birincisi, Kemalpaşa da 52 bin ton üreterek İzmir birincisi oldu. Üreticinin emeklerinin, alın terinin karşılığını bulması için ihracatçılar olarak yoğun mesai harcıyoruz. 2023’de 80 bin ton kiraz ihraç ederek ülkemize 200 milyon dolar kazandırmayı hedefliyoruz. Kirazı lokomotif ihraç ürünü yapmak için üreticilerimiz, firmalarımız, bakanlığımız, üniversite ve enstitülerimiz ortak paydada hareket edip dünya pazarındaki yerimizi artırabiliriz. En önemli pazarlarımız Almanya ve Rusya. Hindistan, Singapur, Hong Kong gibi ülkelerde kirazımız çok seviliyor ve bu ülkelere ihracatımızı artırma potansiyelimiz bulunuyor” dedi.
 
Kemalpaşa’nın dünyanın en lezzetli kirazını yetiştirdiğini aktaran Ak Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da 1., dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu, tarımı savunma sanayii gibi stratejik sektör olarak gördüklerini vurguladı. Pandemi döneminde tüm dünyanın evlere kapandığı süreçte Türk üreticisinin üretime devam ettiğinin altını çizen Kırkpınar, “Kendi kendimize yetmenin ne kadar önemli olduğu pandemide görüldü. Ne kadar zengin olursanız olun dışarıdan almanızın mümkün olmadığını gördük. Üretmeye ve ihracat yapmaya devam edeceğiz. Türk üreticisi son yıllarda altın çağını yaşıyor” diye konuştu.
 
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Türk tarımının dünya için kıymetli olduğunu, Türk çiftçisinin sadece Türkiye için değil, dünya için üretim yaptığını, 2020’den bu yana Türkiye’nin tarımsal üretiminin arttığını dile getirdi. Kemalpaşa’da 3 bin 300 üreticinin 86 bin dekar alanda kiraz üretimi yaptığına işaret eden Özen, “Kemalpaşa’dan aldığımız numunelerin hiçbirinde kalıntı çıkmıyor. Kaliteli ürün ürettikleri için Kemalpaşalı üreticilerimizin ellerine sağlık, kirazımızı kaliteli ürettiğimiz sürece emeğimizin karşılığını alacağız” dedi.
 
Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, kiraz üretiminde işçilik ücretleri başta olmak üzere girdi maliyetlerinde büyük artışlar yaşadıklarını, bu maliyetleri karşılayacak bir fiyat politikası beklentileri olduğunu ifade etti.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi
Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi