Ege’den Özbekistan’da Eğitim Zirvesi

Ege’den Özbekistan’da Eğitim Zirvesi

Türk- Özbek Eğitim Forumu’nda Türkiye ve Özbekistan üniversiteleri arasında akademik iş birlikleri, iş ve staj imkânları, eğitim öğretim ve araştırma geliştirme altyapılarının paylaşılması konuları masaya yatırılarak ikili iş birliği protokolleri yapıldı

Ege’den Özbekistan’da Eğitim Zirvesi

Türk- Özbek Eğitim Forumu’nda Türkiye ve Özbekistan üniversiteleri arasında akademik iş birlikleri, iş ve staj imkânları, eğitim öğretim ve araştırma geliştirme altyapılarının paylaşılması konuları masaya yatırılarak ikili iş birliği protokolleri yapıldı

Ege’den Özbekistan’da Eğitim Zirvesi
15 Kasım 2023 - 15:17

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başkanlığı, Ege Üniversitesi koordinatörlüğü, Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi ev sahipliğinde “Bilimsel İş Birliği İçin Teknolojik Toplumsal Fayda ve Sürdürülebilir Hedefler" başlığıyla “II. Özbekistan-Türkiye Eğitim Forumu” gerçekleştirildi.  Foruma Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Özbekistan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Odil Abdurakhmanov, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra Türkiye ve Özbekistan yükseköğretim kurumlarının rektörleri ve farklı disiplinlerden bilim insanları katıldı.
 
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye ve Özbekistan arasında yürütülen bilim diplomasisinin her iki ülkenin gelişimine nitelikli katkı sağladığını vurgulayarak, üniversiteler arasında yapılacak ikili iş birliklerini teşvik ederek desteklediklerini söyledi. Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi ile Ege Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Bilimsel İş Birliği İçin Teknolojik Toplumsal Fayda ve Sürdürülebilir Hedefler" temasıyla gerçekleştirilen yükseköğretimle ilgili forumuna katılmak üzere Özbekistan'a geldiğini ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu forumun iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağını vurguladı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bu forumla maksadımız Türkiye'nin ve Özbekistan'ın üniversitelerinin idarecilerini bir araya getirmek ve her iki ülkenin üniversiteleri arasında ortak iş birliğini daha ileri taşımaktır” dedi.
 
Forumda rektörlerin üniversiteler arasındaki iş birliği imkânlarını müzakere ederek ciddi anlaşmalar imzaladıklarını kaydeden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bu iş birliğiyle temel hedefimiz iki ülke arasında yükseköğretime dair var olan ilişkileri daha ileriye taşımak, her iki ülkede öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliğini yeni seviyeye getirmek, üniversitelerimizin araştırma kapasitelerini bir araya getirerek ortak projeler üretmektir. Bu forum aslında iki ülkenin üniversiteleri arasında bilimsel ve teknolojik anlaşmaları ve iş birliğini daha da ileri taşıyor. Burada rektörler, öğretim elemanları ve idareciler olarak ciddi bir etkileşim meydana getiriyoruz" diye konuştu. 
 
Türkiye ile Özbekistan arasında “Uygulama Mutabakat Zaptı" imzalandı
Sonraki forumun Türkiye'de düzenleneceğini ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, projelerin sonuçlarının Türkiye'deki forumda değerlendirileceğini belirterek, “Türkiye ile Özbekistan arasında yürüttüğümüz yükseköğretim iş birliklerimizi ileri noktaya taşımış olacağız. Özbekistan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında iş birliğimizin geliştirilmesine dair Uygulama Mutabakat Zaptı imzaladık. Mutabakat Zaptıyla, Türkiye ve Özbekistan arasında yükseköğretimdeki iş birliğimiz yeni alanlarla sürecek. Yüksek lisans ve doktora programları öncelikli hedeflerimiz arasında” dedi.
 
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, multidisipliner ve güçlü ekiple foruma katıldıklarını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın liderliğinde başlatılan Özbekistan üniversiteleri ile akademik iş birliklerinin geliştirilerek daha ileri noktaya taşınması için yeni adımlar attıklarını söyledi.  
 
Rektör Prof. Dr. Budak, “Yükseköğretim Kurulu’muzun başkanlığı, Üniversitemiz koordinasyonunda Türk-İslam dünyasının kadim şehri Semerkant'ta Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Özbekistan-Türkiye Eğitim Forumu’nda buluşmaktan mutluluk duyuyor, sevgi, saygıyla selamlıyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev liderliğinde ‘her alanda stratejik iş birliği’ vizyonuyla köklü tarihi, zengin kültürel değerleri ve ekonomik potansiyeli ile bölgesel barış ve istikrar için önemli konumdaki kardeş Özbekistan ile iş birliğinin gelişmesine önem veriyoruz. Türk yükseköğretiminde örnek uygulama olan Yükseköğretim Kurulu’nun koordinasyonu Üniversitemiz ve Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi ev sahipliğinde 09-10 Haziran 2022 tarihlerinde ilk kez Türk-Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu düzenlendi. Foruma, Özbekistan’dan 33, Türkiye’den 56 üniversite rektörü katıldı. İki kardeş devletin bilim insanlarının bir araya geldiği forum ikili iş birliklerinin gelişmesi için başarılı sonuçlar elde edilmesini sağladı. Özbekistan üniversiteleri ve üniversitemiz arasında 60’ın üzerinde protokol imzalandı. Birinci Forum’u takip eden yıl içinde ise bu sayı 137’ye yükseldi” diye konuştu.
 
Ege Üniversitesi’nin tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitesi olduğunu, uluslararası olma hedefiyle yaptıkları çalışmalara yenilerini eklediklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Türkiye Cumhuriyeti’mizin 100. yılında Türkiye Yüzyılı hedefi ile uyumlu öncelikli ve yenilikçi adımlar atılırken Ege Üniversitesi olarak, bilimi, toplumu ve ülkemizi daha ileri taşıyacağımız geleceğin inşası için çaba harcıyoruz. Kaliteli eğitim ve araştırmada küresel ufuklar açıyoruz. YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın belirttiği ilkelere uygun araştırma altyapımız, bilim diplomasimiz, ulusal ve uluslararası ses getiren projelerimiz, Ege Modelimiz ile yükseköğretimde bir ilk olarak hayata geçirdiğimiz çift diploma programlarımızla geçmişimizin mirasıyla geleceğimizi inşa ediyoruz. 16-17 Ağustos’ta Semerkant’ta, Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci devletleri sağlık bakanlarının yer aldığı ‘Sağlık Forumu’na Ege Üniversitesi olarak katıldık. Sağlık alanında önemli adımların atıldığı Forum’da Özbekistan ile iş birliklerimizi sağlık eğitimi alanına taşıdık. Özbekistan Sağlık Bakanlığı başta üniversite, akademi, enstitü ve merkezleri içeren 13 farklı kurumla anlaşma imzaladık. Sağlık Forumu sonrası lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde 5 çift diploma programının açılması ve ortak sempozyum düzenlenmesi için hazırlıklara başlandı. Bunun yanında Özbekistan’ın sağlıkla ilgili yükseköğretim kurumlarında tıp, dişçilik eczacılık ve hemşirelik alanlarında 50 kurs açılması için temaslar kuruldu” dedi.  
 
Prof. Dr. Budak, “Özbekistan üniversiteleriyle gerçekleşecek projelerin ön çalışmaları sürüyor. Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, 3 Kasım 2023’te Kazakistan Astana’da ‘Türk Devri’ temasıyla toplandı. Özbekistan'ın Dönem Başkanlığını başarıyla tamamladığının altı çizilen sonuç bildirgesinde Türk medeniyetinin yükseliş yılı 2023'te başarılar vurgulandı. Yükseköğretim kurumları olarak Türk Dünyası iş birliğinin derinleştirilmesine ve değerleri ile çıkarlarının bölgesel ve uluslararası alanda daha çok tanıtılmasına hizmet ediyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi’nde vurgulanan hedefler doğrultusunda Özbek ve Türk yükseköğretim kurumlarının iş birliğini arttırmak için Özbekistan-Türkiye Eğitim Forumu’nun ikincisini yapıyoruz. Bu Forum’da mühendislik eğitimi alanında teknolojik gelişime odaklanacağız. Kurumsal sağlık sistemleri ve sağlık eğitimi alanında bilimsel ve teknik bakımdan iş birliğimizi artırmayı amaçlayacağız. Eğitim, kültür ve ekonomi alanlarında stratejik ortaklıklarımızı çoğaltacağız. Tarım ve tarım teknolojileri alanında gelişmeleri birlikte değerlendireceğiz. Bu Forumda asıl hedefimiz sürdürülebilirlik olacaktır” diye konuştu.
 
“İş birliklerimizin sürdürülebilir olmasını çok önemsiyoruz”
Hayata geçirilen iş birliklerin sürdürülebilir olması için birlikte yol haritası çizeceklerine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Budak, “İki kardeş devletin yükseköğretim kurumları olarak bilim ve eğitim alanında birlikte ilerleyeceğiz. İlk hükümdar bilim insanı Uluğ Bey’in ifade ettiği gibi ‘Bilim ilerlemenin kapılarını açar.’ Farabi'den İbn-i Sina'ya, Biruni'den Uluğ Bey'e ecdadın nice büyük âlimlerinin yaptığı gibi insan odaklı bilim anlayışından hareketle hep ileriye bakan, insana, topluma değer veren öncü kurum olarak geleceğin sağlık vizyonunu şekillendirmek için bilimin ışığında ilerliyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı’nda kardeşlik hukukuyla yürüteceğimiz çalışmaları sürecin parçası olarak önemli buluyoruz. Aynı kültürel mirasa sahip iki ülke arasındaki güçlü iş birliğini geliştirerek daha büyük başarılara imza atacağız. Türk-İslam dünyasının tarihi ve kültürel zenginliğiyle göz dolduran bilim kenti Semerkant’ta bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Devlet Başkanı Sayın Şevket Mirziyoyev ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a şükranlarımı arz ediyorum” dedi.
 
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüçhan Sertöz, forumda sunum yaparak, Tıp Fakültesi ile ilgili bilgi verdi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin tıp eğitimi, araştırmaları, yenilikçi tanı ve tedavi yöntemleri ile Avrupa’nın referans merkezlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Rüçhan Sertöz, Tıp Fakültesi Hastanesi’nin, komşu ülkeler başta dünyanın her noktasından en zor vakaların son durak merkezi olduğunu ve A plus kalitede sağlık hizmeti sunduğunu vurguladı. Rektör Prof. Dr. Budak, Özbekistan’ın farklı yükseköğretim kurumları ile Ege Üniversitesi arasında eğitim öğretim ve araştırma geliştirme alanlarında iş birliği protokolleri imzaladı.
 
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’