“En önemli görevimiz seçimlere...

“En önemli görevimiz seçimlere hazırlanmak”

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ile kongre sürecini, seçimleri ve Aliağa’yı konuştuk. Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Durmaz ile yaptığımız söyleşiyi ilgi ile okuyacağınıza inanıyoruz.

“En önemli görevimiz seçimlere hazırlanmak”

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ile kongre sürecini, seçimleri ve Aliağa’yı konuştuk. Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Durmaz ile yaptığımız söyleşiyi ilgi ile okuyacağınıza inanıyoruz.

“En önemli görevimiz seçimlere hazırlanmak”
03 Ocak 2018 - 14:32

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ile kongre sürecini, seçimleri ve Aliağa’yı konuştuk. Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Durmaz ile yaptığımız söyleşiyi ilgi ile okuyacağınıza inanıyoruz.

Öncelikle sizi tebrik etmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde yapılan partinizin ilçe kongresine tek aday olarak katılıp tekrar ilçe başkanı seçildiniz. Hayırlı olsun diyorum. Önümüzdeki dönemde neler yapmayı planlıyorsunuz diye sorarak başlamak istiyorum söyleşimize.
Özcan Durmaz: Çok teşekkür ederim. Bizim bu kongrede seçilen yönetim kurulunun en önemli görevi 2019 yılında yapılacak seçimlere hazırlanmak. Türkiye açısından parlamenter demokratik sistemin devam etmesinin sağlanacağı ya da parlamenter demokratik sistemin ortadan kalkacağı ve tek adam rejiminin, cumhurbaşkanlığı sisteminin ön plana çıkacağı bir seçim olacak. Bu anlamda tabii ki çok önemli bir seçim. Türkiye’nin yönetim sistemini değiştirilmesinin söz konusu olduğu bir dönemde bu seçim çok önemli olacak. O nedenle işimiz son derece zor ve ağır. Ancak biz başarıyla altından kalkacağımıza inanıyoruz. Diğer yandan tabi bizim Aliağa için çok önemli bir görevimiz var. Biliyorsunuz biz Aliağa’da uzun yıllardır belediye başkanlığını yürütmüş bir partiyiz. Ancak 2014’te belediye seçimlerinde kendi içimizde yaşadığımız aday belirlemeye ilişkin sorunlar nedeniyle seçimleri kaybettik. İçinde bulunduğumuz tablonun, yerel yönetim tablosunun Aliağa’ya yakışmadığını görüyoruz, biliyoruz. O nedenle de Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediyecilik anlayışının, kucaklayan, demokrasinin alabildiğine yaşandığı, hesap veren şeffaf belediyecilik anlayışının Aliağa halkının özlediği, beklediği, halkçı belediyeciliğin yeniden Aliağa da kurulması için üstümüze düşeni yapmak zorundayız. Cumhuriyet halk partisinin bu anlamda Aliağa’ya borcu var. “Bu borcu 2019 seçimlerinde ödeyeceğiz” diyoruz. Dolayısıyla yeni seçilen yönetimimizin hem Türkiye de genel siyasi iktidarın kazanılması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin istikametinin doğru belirlenmesi anlamında hem de Aliağa da yerel iktidarın kazanılması ve Aliağa’nın beklediği belediyeciliğin yeniden kurulması anlamında önemli bir görevi var ve daha şimdiden bu anlamda güçlü bir şekilde çalışmaya başladık. Bunu bildirmek isterim.
Son günlerde bir erken genel seçim yapılma olasılığı hatta bu konuda Ak Parti’nin seçim startını verdiği konuşuluyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Durmaz: Mümkündür biliyorsunuz AK Parti ölçme ve değerlendirmeyi sürekli kullanıyor. Tablonun kendi lehine olduğu ve seçim yapılmasına uygun bir atmosferin doğduğuna inandığı anda bir erken seçim kararı alabilir. Türkiye’nin içinde bulunduğu dış ve iç siyasi sorunlar özellikle bunlara bağlı olarak ve genel olarak ekonominin kırılganlığından kaynaklanan ekonomik sorunlar giderek derinleşiyor. Ak Parti’nin bu tablo içinden çıkılmaz hale gelmeden Cumhurbaşkanlığı seçimini ve milletvekili seçimini öne alarak yapmak arzusu içinde olacağını düşünüyorum. 2019 da yapılacak seçimlerde biliyorsunuz her şey takvimine göre yapılırsa yerel seçimler önce yapılacak. Yerel seçimlerin AK Parti için bir hezimet yaratacağı ortada. Hem az önce anlattığım siyasi ve ekonomik tablo sebebiyle hem de yerel yönetimlere karşı AK Parti’nin başlatmış olduğu saldırı nedeniyle. Bu sebeple hem yerel yönetim seçimlerinin arkasına bırakmamak ve burada alınacak bir yenilginin milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemesini engellemek amacıyla hem de anlattığım ekonomik ve siyasi tablo nedeniyle bu tablo ağırlaşmadan 2018 içinde bir erken genel seçim yapılabileceğine dair benim de güçlü bir öngörüm var, hissiyatım var. Bunun da yine bir takım psikolojik etkilerden yararlanmak amacıyla 2018 yılı 15 Temmuz’unda yapılması olasılığının da son derece yüksek olduğu gözüküyor. 15 Temmuz’unda Pazar gününe gelmek gibi tesadüfi bir tarafı var.

Tabi biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, CHP’nin Aliağa da ilçe örgütünü yöneten, yönetim kademesinde olan birisi olarak  seçime hazır olduğumuzu her zaman söylüyoruz. Muhalefet partisiyiz seçimden kaçmayız, korkmayız. Güçlü bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye de değişim arzusunun, değiştirme arzusunun tercümanıyız. Türkiye de değişimi temsil eden, muhalefeti temsil eden tek siyasi parti haline geldik. Ne yazık ki üzülerek söylüyorum. Kimisi dövülerek, sopalanarak bastırıldı. Kimisi de biat etmek zorunda kaldı. Böyle bir tablo var CHP Türkiye’nin Aliağa’nın umudu olacaktır. Umudu olmaya devam edecektir ve bu umudun da karşılığını verecektir.

Mevcut belediye başkanı ile ilgili sokaktaki vatandaşlarla konuştuğumuzda bazı sıkıntıların yaşandığını görüyoruz ayrıca basına yansıyan tartışmaları da takip ediyoruz. Bazı iddialar söz konusu. Belediye meclisinde de sık sık tartışmalar yaşanıyor. Şu andaki belediye başkanının uygulamalarını nasıl buluyorsunuz? Nasıl değerlendiriyorsunuz geçen yaklaşık 3.5 yılı?
Durmaz: Biz çok başarısız bir belediye yönetimi olduğunu Aliağa da görüyoruz. Aliağa mozaik bir kenttir. Aliağa küçük bir Türkiye’dir. Türkiye’nin dört bir tarafından her kentinden, köyünden, şehrinden insanın bir araya geldiği son derece yüksek insan zenginliğine sahip bir kenttir. Ne yazık ki mevcut belediye başkanının kendi dar ideolojik bakış açısı ve Aliağa’nın kaynaklarıyla kadrocu dar bir grubun çıkarlarını gözetecek ve önceliyecek şekilde ekonomik planlamaya dönük anlayışının Aliağa’ya yakışmadığını görüyoruz. Bu genel bir çerçeve bunun üzerinden açarak söylemek gerekirse Aliağa da ulaşılamayan, halktan kopuk, herkese kulaklarını, gözlerini ve ellerini kapatmış bir belediye yönetimi var. Biz bunun Aliağa ya yakışmadığını düşünüyoruz. Çok kültürlü yapı nedeniyle düşünüyoruz. Yine Aliağa gibi çok zengin bir kentin ekonomik olanaklarının, imkanlarının Aliağa’nın geliştirilmesi, iyileştirilmesi daha iyi bir noktaya taşınması için değil. Bir dar grubun çıkarlarının karşılanması, bir dar grubun ekonomik çıkarlarına hizmet etmek amacıyla kullanılmasını da ayıplıyoruz. Bütün bunlara bağlı olarak Aliağa da ciddi bir şey var, siyasi bir mücadele var. Bu kadar kamu yöneticiliğinden uzaklaşmış bir yapının tabii ki belediye meclisinde bizimde içinde bulunduğumuz CHP ve AK Parti meclis üyeleri tarafından yoğun bir eleştiriye tutulduğunu siz de görüyorsunuz. Yine hatırlayacaksınız ben CHP İlçe Başkanı olarak zaman zaman haksız, hukuksuz uygulamalara dönük az önce anlattığım çerçevede itirazlarımı sürdürüyorum. Yine hatırlayacaksınız bundan 2-3 ay önce Aliağa’nın çok kıymetli bir mülkünün haraç mezat yine dar gruptan, ekipten birisine neredeyse devredilmesini son anda neredeyse onda bir fiyatına  devredilmesini son anda engelledik. Böyle bir tablo var Aliağa da. Aliağa’nın hak etmediği bu tablonun değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ne yazık ki Aliağa belediyesi bir kamu kurumu gibi değil, bir kamu kurumuna yakışacak ciddiyette, anlayışta ve kavrayıcılıkta              değil  üzülerek söylüyorum ama bir çıkar grubunun isteklerine ve beklentilerine göre yönetiliyor.
Geçen seçimlerde adaylık konusunda CHP’de bazı sıkıntılar yaşandığını söylediniz. Bu seçimlerde adaylık düşünüyor musunuz?
Durmaz: Az önce söyledim çok önemli çok kritik bir göreve talip olarak seçildik. Buradaki görevimizi sonuna kadar hakkıyla ve layıkıyla götürmeliyiz. Bu anlayıştayım, görüşteyim. Az önce yine söyledim Aliağa çok kritik bir seçimle karşı karşıya partimizin tabanı, karar veren mekanizmaları, organları Aliağa’da seçimin kazanılmasının önemini biliyorlar bizde biliyoruz. Bunun eğer bizimle başarılabileceğine kanaat getirirlerse yaptıkları araştırmalar, soruşturmalar, kamuoyu araştırmaları, partililerle yapılan danışmalar gibi konulardan bizim adımız öne çıkar ve bu görevi bize verirlerse memnuniyetle yaparım. Ama onun dışında ben üstlendiğim görevin sorumluluğunu biliyorum ve onun gereğini yerine getirmekle mükellefim.
Aslında seçimler normal zamanında yapılsa yerel seçimlerin önemi daha da artıyor. Çünkü kamuoyunda AK Parti’nin az oy alması halinde genel seçimlerde de oy kaybına uğrayacağına yönelik bir algı var. AK Parti’nin oy kaybının muhalefete de genel seçimler öncesi moral destek sağlayacağı konuşuluyor.
Durmaz: Evet bende aynı şeyi düşünüyorum. Bu seçimlerin önemi tartışılmaz ancak biz her durumda gerekli çalışmayı yaparak iyi sonuç alacağımıza inanıyorum.
Zaman ayırıp sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karşıyaka’nın en güzel balkon ve bahçesi seçilecek
Karşıyaka’nın en güzel balkon ve bahçesi seçilecek
Bucalı muhtarlar Başkan Duman ile buluştu
Bucalı muhtarlar Başkan Duman ile buluştu