İktidarın Politikaları Çocuk Düşmanı

İktidarın Politikaları Çocuk Düşmanı

İktidarın Politikaları Çocuk Düşmanı

İktidarın Politikaları Çocuk Düşmanı
05 Mayıs 2020 - 14:09

Sermayenin en acımasız sömürü biçimi olan çocuk işçiliğinin AKP iktidarı ile birlikte çıraklık kılıfı altında yasallaştığını ve her geçen gün yoğunlaştığını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bu durumun ortaya çıkışında 4+4+4 eğitim dayatmasının da etkili olduğunu belirtti.

Çocuk işçilerin eğitim hakkından mahrum, çocukluğunu yaşayamayan, fiziksel ve zihinsel gelişimleri tamamlanmadan emek sömürüsü konusu haline getirilmelerinin izlerini bütün yaşamları boyunca taşıyacaklarını vurgulayan CHP’li Beko, Türkiye’de 2 milyonun üzerinde çocuk işçi bulunduğunu, her yıl binlerce çocuğun bu kanlı kervana katılarak kayıt dışı çalıştırıldığını belirtti. Beko, AKP iktidarının sosyal ve ekonomik politikalarını çocuk düşmanı olarak değerlendirdi. Türkiye’nin de imzası bulunan ILO sözleşmelerini hatırlatan Beko, “ILO en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin acilen yasaklanmasını ve bu gibi çalışmalara derhal son verilmesi çağrısı yapmaktadır. Çocukların alımı, satımı ve ticareti, borç karşılığı veya bağımlı olarak çalıştırılması ve askeri çatışmalarda zorla ya da zorunlu tutularak kullanılması kesinlikle yasaktır. Doğası veya gerçekleştirildiği koşullar itibariyle çocukların sağlık, güvenlik veya ahlaki gelişimleri açısından zararlı olan işlerde çalıştırılamayacağı kayıt altına alınmıştır” hatırlatmasında bulundu.

TÜRKİYE DE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YASAKLANMALIDIR

Dünyada 5–17 yaş grubunda yer alan 154 milyon çocuğun işçi olarak çalıştırıldığını belirten Beko, 75 milyon çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimlerini doğrudan olumsuz etkileyen işlerde çalıştırıldığına dikkat çekti. Çocuk işçilerin yüzde 72’sinin tarım, yüzde 16'sının hizmet, yüzde 12’sinin de sanayi sektöründe çalıştırıldığı bilgisini veren Beko, “AB ülkeleri, işyerlerinde çocuk işçi çalıştırılmasını yasaklanmıştır. Türkiye de derhal çocuk işçiliği yasaklamalıdır. İşe alınan gençlerin de yaşlarına uygun çalışma koşulları yaratılarak çalıştırılması ve emniyetlerine, sağlıklarına veya fiziksel, ruhsal, ahlaki veya sosyal gelişimlerine zarar verme olasılığı bulunan veya eğitimlerini engelleyebilecek her türlü çalıştırmaya karşı korunması esas olmalıdır” dedi.

AKP ÇOCUK İŞÇİLİĞİ POLİTİKALARIYLA ÖZENDİRİYOR

AB ülkelerinin çocuk işçiliğini tamamen ortadan kaldırdığına dikkat çeken Beko, Türkiye’de ise her geçen gün çalıştırmanın arttığını vurguladı. Çocuk işçiliğinin mesleki eğitim adı altında yasal hale getirildiğini ve milyonlarca çocuğun ‘’çıraklık’’ adı altında ucuz iş gücü olarak kullanıldığına işaret etti. Milyonlarca sığınmacıyla Türkiye’de yaşam koşullarının büyük bir çocuk nüfusu için kabul edilemez hale geldiğini söyledi. Çocuk işçiliği ve zorla çalıştırmayı uyguladığı politikalarla adeta özendiren AKP iktidarına seslenen Beko, “Türkiye’de çırak olarak çalıştırılan çocuk sayısı 1 milyonu aşmış durumdadır. Ayrıca 600 bin civarında kayıt dışı çalışan çocuk işçi bulunmaktadır. Türkiye’de ‘’çırak’ ve ’’stajyer’’ adı altında milyonlarca çocuk zorunlu olarak çalıştırılarak ağır şartlarda ve yoğun emek sömürüsüne maruz kalmaktadır. Sendika Genel Başkanlığım döneminde, 9 bakanlık, işçi ve işveren kuruluşları, ILO ve DİSK tarafından imzalanan Çocuk İşçiliği İle Mücadele Deklarasyonu ile 2018 yılını çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan etmiştik. Toplantıya, Cumhurbaşkanı ve eşi de katılmıştı. Ancak orada verilen sözlerin hiç birisi yerine getirilmedi ve hükümet tarafından “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” ilan edilen 2018’de çocuk işçi sayısı 7 bin artarak, 2018 ülkemizde en çok çocuk cinayetinin yaşandığı yıl olarak tarihe geçti. Hükümet, kendi sorumluluğu altındaki yurttaş olsun olmasın tüm çocuklara güvenlik, sağlık ve temel ihtiyaçları karşılanmış bir hayat sunmakla yükümlüdür. Bugün Türkiye’de AKP iktidarı ve yandaşları çocukluğunu yaşamasına engel oldukları her çocuktan sorumludur ve yerine getirmedikleri görevleri nedeniyle görevi ihmalden suçludur, kusurludur. Yarınlarımız olan çocukları çalışma yaşamında değil, okullarda, parklarda, oyun alanlarında görmek istiyoruz” sözleriyle eleştirdi.

ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMÜ GİDEREK ARTIYOR

Sözlerini sürdüren Beko; Türkiye’de 2013 ile 2019 yılları arasında kayda geçen en az 426 çocuk işçi ölümünü hatırlattı. Çocuk işçilerin en büyük kesiminin tarım ve inşaat gibi mevsimlik işlerde, çırak ve stajyer olarak organize sanayi bölgelerinde, ayrıca yaz dönemlerinde de özellikle hizmet sektöründe çalıştırıldığı bilgisini paylaşan Beko, çocuk ölümlerinin giderek arttığına da işaret etti. Beko, tarım sektöründe yoğun çalıştırılmaktan kaynaklı olarak ölümlerin de yüzde 60’ını yine tarım işçisi çocukların oluşturmakta olduğunu söyledi. Tarım sektöründeki kayıt dışılığın ve hukuksuzlukların kanayan bir yara haline gelmiş olan çocuk işçiliğin derinleşmesinde katkısına işaret eden Beko çocuk işçi cinayetlerinde sanayinin tarımı takip ettiğine ve metal, tekstil gibi iş alanlarında yoğunlaşmanın altını çizdi.

AKP HÜKÜMETİNİ UYARDIK
Büyük kentlerde çocukların sokaklarda yoğun olarak atık toplamada çalıştırıldığını ve ayrıca dilenmeye zorlandığını kaydeden Beko, çocuk işçiliğin artmasının eğitim sistemine darbelere paralel yürütüldüğünü ifade etti. DİSK eski Genel Başkanı Beko, “İktidarın bütün alanlardan daha çok eğitimdeki başarısız politikaları, çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına neden olmaktadır ve olmaya devam edecektir. Okula gidebilen çocuklardan ilk dört yılın ardından, daha dokuz yaşında, henüz kendi yetenek ve yönelimlerini keşfedemeyecek bir çağda “mesleki eğitime” yönlendirilmelerinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Erken yaşta zorla çalıştırılan ve işçileşmeye maruz kalan çocuklar konusu yıllardır üzerinde durduğumuz bir konudur. Defalarca AKP hükümetini uyardık. Türkiye’yi bu utançtan kurtarmak gereğine işaret ettik. Maalesef, önümüzde duran rakamlar ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkarmıştır. Her gün iki milyon çocuk evlerinden okula, parka, oyun alanına gitmek yerine şiddete, baskıya, ağır sömürüye, hayat boyunca taşınacak travmaya ve üzülerek belirtmeliyim ki ölüme gönderilmektedir” eleştirisinde bulundu.

AĞIR YAPTIRIMLAR GELMELİ

Yapılması gereken bellidir diyen CHP İzmir Milletvekili Beko; “her şeyden önce ve ilk etapta çocuk işçiliği amasız, fakatsız ve derhal yasaklanmalıdır. Çocuk işçiliği ile mücadele sağlam bir yasal zemine oturtulmalıdır. Ağır yaptırımlara bağlanmalıdır. Onurlu insanların yaşadığı saygın bir ülke olarak Türkiye, imzaladığı uluslararası sözleşmelere uymalıdır. Yurttaşı olsun olmasın çocuk işçiliğini önlemek için tedbirler alınmalı, destek programları yürürlüğe konmalı, çocuklarını zorla çalıştıran ailelere dönük çok geniş kapsamlı politikalar yürürlüğe konmalıdır. CHP iktidarı çocuk işçiliğinin olmadığı, çocukların evden okula, parka, oyun alanlarına gittiği bir Türkiye vaat ediyor.” dedi.

Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmirliler “Sürdürülebilir Bir Dünya” için koşacak
İzmirliler “Sürdürülebilir Bir Dünya” için koşacak
ESHOT 121 ve 508 numaralı hatları açıyor
ESHOT 121 ve 508 numaralı hatları açıyor