İntegral’den çarpıcı İzmir Araştırması

İntegral’den çarpıcı İzmir Araştırması

“Pandemi öncesi ve sonrası İzmir Raporu” ne diyor: Yavaş ve Akşener yükselişte İnce,CHP’yi ikiye bölebilir Çözüm için AK Parti’ye alternatif görünmüyor! Bu pazar seçim olsa; İzmir’in tercihi…?

İntegral’den çarpıcı İzmir Araştırması

“Pandemi öncesi ve sonrası İzmir Raporu” ne diyor: Yavaş ve Akşener yükselişte İnce,CHP’yi ikiye bölebilir Çözüm için AK Parti’ye alternatif görünmüyor! Bu pazar seçim olsa; İzmir’in tercihi…?

İntegral’den çarpıcı İzmir Araştırması
25 Eylül 2020 - 13:57

İzmir merkezli İntegral Araştırma Şirketi, “Pandemi öncesi ve sonrası İzmir’ raporunu açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre; İzmir seçmeninin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tercihlerinde Mansur Yavaş ve Meral Akşener öne çıkıyor. 4 seçmenden biri Muharrem İnce’nin ‘Memleket Hareketi’ne destek veriyor ve sorunların çözümü noktasında büyük oranda AK Parti’ye alternatif bir parti gösteremiyor. İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Ümit Yaldız; anket sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında; periyodik araştırmalarının devam ettiğini ve yeni tamamladıkları araştırmada İzmir’in nabzına ilişkin çarpıcı bulgulara ulaştıklarını kaydederek elde ettikleri verileri kamuoyuyla paylaştı.

 

Önemli kırılma noktaları saptadık…

İzmir merkezli araştırma şirketi İntegral, kentin nabzına yönelik periyodik araştırmalarına bir yenisini ekledi.Araştırma; pandemi öncesinde yapılan Şubat 2020 araştırmasıyla karşılaştırılarak pandemi sonrası tespitlerle kent ve ülke gündemine ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. İzmir’in 16 ilçesinde 1365 kişiyle telefonla görüşülerek yapılan yeni araştırma ile öne çıkan bulguları; seçmen bakış ve tercihlerindeki değişimleri kamuoyuyla paylaşan İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, İzmir’in ülke siyasetine bakışında önemli kırılma noktaları saptadıklarını söyledi. Yaldız; “Pandemi öncesi ve sonrası İzmir’in ülke siyasetinde öne çıkardığı aktörler hatta partiler anlamlı şekilde değişmiş, siyaset sahnesinde özellikle de Cumhurbaşkanlığı senaryolarında Millet İttifakı cephesinde iddialı aktör sayısı artmıştır” dedi.

 

Sorunlar aynı ve büyüyor!

Çözüm için AK Parti’ye alternatif görünmüyor.

Yaldız, yaptığı açıklamada şu veri ve ifadelere yer verdi; “ Pandemi öncesi, Şubat ayında yaptığımız araştırmada vatandaşın gündeminde ilk sıralarda yer alan işsizlik ve ekonomik sorunlar, % 60 gibi bir oranla yerini büyüyerek koruyor. Yaptığımız analizlerde muhalefet cephesinde %70’leri bulan ekonomi ve işsizlik yanıtının AK Parti seçmen tabanında da %50’ye yakın bir değerde olduğunu saptadık. Salgın öncesine göre değişen çok az şey var. Ülkenin sorunlarını AK Parti hükümetinin çözeceğine inanan %32’nin üzerinde bir kitlenin olması iktidarın İzmir’deki gücünü koruduğu gösteriyor. Ancak burada en önemli bulgu ve hatta vahim sonuç, bu sorunları muhalefetin de çözeceğine olan inancın düşüklüğü.Türkiye’nin sorunlarını AK Parti çözer diyenlerin oranı %32 iken, CHP çözer diyenlerin oranının %18,8 olması, CHP’li diğer seçeneklerle birlikte toplamda %31.6’ya ancak ulaşabilmesi, yıllarca muhalefetin kalesi muamelesi gören İzmir’deki siyasal umutsuzluğu gözler önüne seriyor. Bu konuda pandemi öncesine göre, siyasete, siyasi partilere olan güvensizliğin giderek büyüdüğünü gözlemledik. Hatta pandemi öncesine göre AK Parti’nin ‘çözer algısını’ Cumhur ittifakı seçmen tabanında daha da büyüttüğü saptanmıştır.”

Türkiye’nin mevcut sorunlarını AK Parti iktidarının çözebileceğine inanıyor musunuz sorusunda katılımcıların %62’sinin hayır, %32’sinin evet dediği görülürken pandemi öncesine göre ‘evet’ cevabında az da olsa oransal artış kaydedilmiştir. Kadınlar ve gençlerin “AK Parti çözer” yanıtı düşük ölçülürken, AK Parti seçmen tabanında %80’in üzerinde ‘çözer’ yanıtı dikkat çekici bulunmuştur.

 

Türkiye’nin sorunlarını AK Parti hükümeti çözemez diyen %61,7’ye yöneltilen, “Peki, ülkenin sorunlarını hangi parti ya da partiler çözebilir?” şeklindeki soruda katılımcıların %53’ü ‘hiçbiri’, 5,7’si ise “Fikrim yok”cevabı vermesi önemli ve anlamlı bulunmuştur.

 

Hangi Siyasi Parti çözer?

Bu soruya ilişkin detaylar ise şöyle;

“Ülkenin sorunlarını CHP çözer” diyenlerin oranı %18,8, CHP-İYİ Parti birlikte çözer diyenlerin oranı %8,3 olarak gelmiştir. Katılımcıların %5,5’i İYİ Parti’nin, %3,1’i HDP’nin sorunları tek başına çözebileceğini işaret etmiştir. Toplamda CHP ve içinde CHP yer alan diğer çözüm önerilerinin oranı %31,6’ya ulaşırken Şubat 2020’ye göre bu toplamında %1 civarında arttığı saptanmıştır. İyi Parti ve İyi Partili seçenekler toplamının ise %16’yı bulduğu görülmüştür.

 

24 Haziran’da CHP’ye oy veren katılımcıların %48,5’i, HDP’ye oy veren katılımcıların %37,9’u, İYİ Parti’ye oy veren katılımcıların ise %54,2’si, mevcut sorunları çözecek parti ya da partilerin olmadığını ifade etmişlerdir. 24 Haziran CHP tabanının yalnızca %28,5’i sorunları CHP’nin çözebileceğine inanmaktadır. Buna karşın HDP tabanının %12,1’i ile İYİ Parti tabanının %2,1’i sorunları CHP’nin çözebileceğine işaret etmiştir.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanlığı senaryoları ve öne çıkanlar

İnce, Akşener, İmamoğlu, Yavaş detayı

 

İzmir’in siyasi algı ve tercihlerinde pandemi öncesine göre en çok 2023 Cumhurbaşkanlığı senaryoları ve Muharrem İnce, Meral Akşener gibi isimlere yönelik kanaatlerde değişiklik gözlendiğini belirten İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Ümit Yaldız; açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bunların başında Millet İttifakı seçmeninin gönlündeki Cumhurbaşkanı adayı geliyor. Salgın öncesinde bu alanda rakipsiz olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tercihi, an itibariyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a kaymış görünüyor. Kent merkezinde İmamoğlu’nun önünde performans sergileyen Yavaş, ‘kararsız ve oy vermem’ cevaplarında da öne çıkıyor. Öte yandan altı ay öncesine göre Muharrem İnce ve Meral Akşener yanıtlarında da ciddi artışlar söz konusu.”

 

İntegral’in raporunda bu başlıkla ilgili detaylar ise şöyle;

Katılımcıların %40,1’i Millet İttifakının adayının kim olması gerektiği konusunda fikir beyan etmezken, %59,6’sı 19 farklı kişinin ismini ifade etmişlerdir. “Fikrim yok” cevabından sonra en yüksek oranda %13,9 ile Ekrem İmamoğlu, %13,2 ile Mansur Yavaş, %13,2 ile Muharrem İnce ve %8,4 ile Meral Akşener’i, %4,7 ile de Kemal Kılıçdaroğlu’nu Millet İttifakının adayı olarak görmek istediklerini ifade etmişlerdir. Bölge bazında bakıldığında; Merkez ilçelerden en yüksek oranda Mansur Yavaş ve Muharrem İnce cevabı gelirken, Dış ilçelerden en yüksek oranda Ekrem İmamoğlu ismi gelmiştir. Kadınlar erkeklere oranla daha fazla Ekrem İmamoğlu ismini ifade ederken, erkekler kadınlara oranla daha fazla Muharrem İnce ismini ifade etmişlerdir. Bu soruya, 19 farklı kişinin ismini veren katılımcıların %0,7’si de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer demiştir.

 

 

 

Gül ve Babacan’a oy yok!

 

Katılımcılara Millet İttifakının adayı olmaları halinde oy verip vermeyecekleri isimler sorulduğunda ise; en yüksek oranda “oy veririm” cevabı Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ismine gelirken, en yüksek oranda “oy vermem” cevabı Abdullah Gül ve Ali Babacan ismine gelmiştir. Katılımcıların 24 Haziran genel seçim oy tercihleri üzerinden yapılan analize göre; Ekrem İmamoğlu en yüksek oranda CHP ve HDP tabanlarından destek bulurken Mansur Yavaş’a en yüksek CHP ve İyi Parti tabanlarından, Muharrem İnce’ye CHP ve MHP tabanlarından destek gelmiştir.

 

Bu pazar seçim olsa İzmir’in tercihi …?

İntegral’in raporuna göre; pandemi öncesine göre İyi Parti ve lideri Meral Akşener’in siyasi ibresinin anlamlı oranda değiştiği gözleniyor.Özellikle kent merkezlerinde CHP aleyhine büyüdüğü gözlenen İyi Parti, “Bu Pazar Genel Seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusunda %12’leri aşmış görünüyor.Yeni kurulan partilerden Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi için İzmir’de kayda değer bir oran ölçülemezken, Ali Babacan’ın Deva Partisi %1’e yakın bir oy desteğine ulaşmış görünüyor.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra 24 Haziran 2018 sonuçlarıyla kıyaslandığında AK Parti oylarında %3 civarında bir düşüş gözlenirken CHP’nin de %2 oranında oy kaybettiği gözlenmiştir. Oyunu artıran parti olarak İyi Parti öne çıkarken araştırmanın kent merkezi ve yakın ilçelerde gerçekleştirilmiş olması ve yanılma payı da düşünüldüğünde 24 Haziran seçimlerine göre kentin siyasal tercihlerinde AK Parti-CHP rekabeti açısından önemli bir değişime rastlanmamıştır.

 

Memleket Hareketi kafaları karıştırdı;
İnce’nin olası partisi, CHP tabanını ikiye bölebilir…

İntegral Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmada; Muharrem İnce’nin 4 Eylül’de başlattığı “Bin Günde Memleket Hareketi” de sorgulandı. Katılımcılara İnce’nin bu hareketini onaylayıp onaylamadıklarının yanı sıra, bir parti kurması halinde destek verip vermeyecekleri de soruldu. Bu başlığın, önemli sonuçlar ortaya koyduğunu söyleyen Ümit Yaldız, yaptığı değerlendirmede; “ Memleket Hareketi önderi Muharrem İnce, görülüyor ki İzmirli 4 CHP seçmeninden birinin onayını almış görünüyor. CHP’yi böler mi? sorusu da benzer bir tabloyu karşımıza çıkarıyor. Çünkü İnce’nin; CHP’li seçmenin %25’ini ikna ettiğini ve %30’unun da kafasını karıştırdığını gördük. Parti kurması halinde de CHP tabanından hiç de azımsanamayacak bir destek ve kafa karışıklığı tespit ettik. Siyasal çapraz analizde kendisine kapılarını kapatan CHP’lilerin toplamda %50 gibi olması, Muharrem İnce’nin İzmir’deki CHP tabanını yarı yarıya etkileme ihtimali olduğu sonucunu ortaya koyuyor. Ayrıca İyi Parti tabanından aldığı destek de önemli bir boyutta.” Diye konuştu.

Katılımcıların %50,8’i bu hareketi doğru bulmazken, doğru bulanların oranı %28,1’de kalmıştır. Katılımcıların %7’si bu konuda kararsız olduğunu söylerken %14’ü fikir sahibi olmadıklarını ifade etmişlerdir. 24 Haziranda CHP’ye oy verdiğini söyleyen katılımcıların %53’ü İnce’nin “Bin Günde Memleket Hareketi” ni onaylamadığını söylese de %26,2’si doğru bulduğunu, yaklaşık %20’si ise kararsız ve fikir sahibi olmadıklarını söylemiştir. Buna göre CHP’ye oy veren her 4 seçmenden biri İnce’nin Memleket Hareketi için yola çıkışını en başından onaylamaktadır. Öte yandan İyi Parti seçmen tabanında da İnce’nin memleket hareketine olan destek %25 olarak ölçülmüştür.

Diğer taraftan parti kursa CHP’yi böler mi sorusuna yanıt aranan Memleket Hareketi Önderi Muharrem İnce’nin İzmir’de hiç de azımsanmayacak bir oranda karşılık bulduğu, CHP’li seçmenin %25’ini şimdiden ikna ettiği, %30’unun da kafasını karıştırdığı gözlenmiştir. “Muharrem İnce parti kursa oy verir misiniz?” sorusunda ise katılımcıların %14’ü “kesinlikle oy veririm” ve “oy veririm“ cevabı vermişlerdir. %28 “belki oy veririm” derken %57’si “oy vermem” ve “kesinlikle oy vermem” cevabını vermiştir. Oy veririm yanıtı dış ilçelerden, kadınlardan, 18-34 yaş aralığından daha yoğun olarak gelmiştir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Sığacık’ta yat limanı protestosu
Sığacık’ta yat limanı protestosu
“Konak Belediyesi’nin borç pankartını asın”
“Konak Belediyesi’nin borç pankartını asın”