İzmir’de Bir İlk! İzmir Yazarlar Kooperatifi...

İzmir’de Bir İlk! İzmir Yazarlar Kooperatifi Açıldı

İzmir’de bir ilk olan İzmir Yazarlar Kooperatifi (İZYAKO) açıldı. Açılışa Medya Platformu üyeleri ile birlikte davetliler de hazır bulundu.

İzmir’de Bir İlk! İzmir Yazarlar Kooperatifi Açıldı

İzmir’de bir ilk olan İzmir Yazarlar Kooperatifi (İZYAKO) açıldı. Açılışa Medya Platformu üyeleri ile birlikte davetliler de hazır bulundu.

İzmir’de Bir İlk! İzmir Yazarlar Kooperatifi Açıldı
19 Kasım 2021 - 12:03

Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan, İZYAKO’nun bölgede çok önemli bir boşluğu dolduracağına inandıklarını, belirterek, yönetim kurulu ve üyelerini tebrik ettiklerini söyledi.

İZYAKOP Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Doğu, törende yaptığı konuşmada Kurulduğu iki yıldan bu yana kültür hayatına önemli ve  nitelikli 8 eseri kazandırdıkları söyledi. iki yıldan bu yana hayatın içerisinde bulunan kooperatifin, kültür hayatında çok önemli bir boşluğu doldurmak, yazarları bir araya getirmek için kurulduğunu, bunu da başardıklarının altını çizen Sınırlı Sorumlu İzmir Yazarlar Kooperatifi Başkanı Kamu İletişim Uzmanı Şair-Yazar- Gazeteci de olan Doğu, nitelikli eserleri, uygun ekonomik koşullarda okurla buluşturmak için yola çıktıklarını, kısa sürede yayın hayatına kazandırıldığına da  dikkat çekti.

Başkan Doğu, Yönetim kurulunun; Yazar Erdoğan Baysal, Şair-Yazar Ayşe Figen Manav, Şair-Yazar Aysun Nacarfırat, Araştırmacı Yazar Turgut Üzüm, Şair-Yazar Hıdır Aslan ile Yazar Dr. Burhanettin Şenli, Yazar Mümtaz Gökçebağ ile Araştırmacı Yazar Serkan Esen’den oluştuğunu da açıkladı. Kooperatifin kuruluşunun  pandeminin ağır koşullarına karşılık gelmesine rağmen kooperatif üyelerinin çalışmalarını evlerinde özveriyle sürdürerek, kuruluş amaçlarına uygun içerik ürettiklerini vurgulayan İZYAKO Başkanı Doğu, şunları kaydetti : ”Kuruluş amacımız, Kooperatifin konusuna giren ve ortakların ürettiği yazın ürünlerini; yayınevleri yapı ve işlevinde basmak, onları en iyi koşullarda satıp pazarlayarak, dayanışma duygusu ve eylemlerini en üst düzeyde tutarak, ortaklarının ekonomik çıkarlarını korumak. Kooperatifin, faaliyet gösterdiği şehrin geçmişi ve geleceği ile ilgili tanıtımını öne çıkarmak. İzmir'in misyonunu, tarihi, turistik, kültürel, ekonomik, politik, sosyal içerikli araştırma konularını ön planda tutmak için bir araya geldik. Başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere;  üretilen her türlü yazılım ürününü paylaşım ve aydınlatma yönünde basılmış kitap ve dergi veya elektronik ortamda toplumun bilgi ve paylaşımına sunmak olarak belirledik.” Diye konuştu.

Yazarlar Kooperatifi Başkanı Doğu, Kooperatif yönetim kurulu üyesi Yazar Erdoğan Baysal’ın, 2011 yılında yayımlanan, “Yüzbaşı Gavur Mümin” adlı romanının, Vatanım Sensin adlı TV dizisine ilham kaynağı olmasının ivme kattığını bundan sonrada böylesi katkılar beklediklerini de kaydetti.
Kooperatifin Misyonunu da değinen Doğu, konuyla ilgili olarak şunları açıkladı: “Erdoğan Baysal, telif sözleşmesi imzalarken romanın yayın haklarını da devretmiş. Vatanım Sensin dizisi iki yıl kadar gösterimde kaldı. Senaryosuna ilham kaynağı olan romanın yazarının hiçbir yerde adı geçmedi. Ve haklı olarak bu durum yazar arkadaşımızı üzdü. Ben de yayımlanmış dört şiir kitabımın ardından bir çocuk ve dede temasını işlediğim öykü kitabı kaleme aldım. Yayına hazır hale geldi. Dosya olarak, İstanbul’daki yayınevlerine yolladım. Ama hepsinden “Yayınlanması uygun bulunmamıştır” açıklamasıyla olumsuz yanıt aldım. Erdoğan Baysal’ın ile benim yaşadığımız ve benzeri olaylar, bizi bir yazarlar kooperatif kurmaya yöneltti.”

YAZARLARIN UĞRAK YERİ OLACAK
Doğu, kooperatiflerinin amatör yazar ve şairlere yönelik edebiyat ve şiir yarışmaları düzenlemek, yarışmalara katılan eserleri bir antoloji tadında yayına hazırlamak, değişik ülkelerin dillerine çevrili olarak ulaştırmak için Mimar Kemalettin’de ki kooperatif merkezinin, yazarların uğrak yeri,  buluşma noktası olması gibi idealleri olduğunuzda açıkladı. İZYAKO Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Doğu, kooperatifin uzun ömürlü olması için desteklenmesi gerektiği de kaydetti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Tugay’ın emanet ettiği koltukta şarkılı mesaj
Başkan Tugay’ın emanet ettiği koltukta şarkılı mesaj
DEÜ’de yönetim çocuklardaydı
DEÜ’de yönetim çocuklardaydı