"Kemalpaşa’da Çok Güzel Şeyler...

"Kemalpaşa'da Çok Güzel Şeyler Olacak"

Covid süreci boyunca ara verdiğimiz belediye başkanları ile röportaj serisine tekrar başladık. Haber sitemiz için Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İlgi ile okuyacağınızı umuyoruz.

"Kemalpaşa'da Çok Güzel Şeyler Olacak"

Covid süreci boyunca ara verdiğimiz belediye başkanları ile röportaj serisine tekrar başladık. Haber sitemiz için Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. İlgi ile okuyacağınızı umuyoruz.

25 Mart 2021 - 23:37

  • Gündemde olduğu için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili düşüncelerinizi alarak başlayalım söyleşimize. Son günlerde kadına karşı uygulanan şiddet te ülke gündeminde büyük yer tutuyor. Bu konularda neler söylemek istersiniz?
  • 2009 – 2014 yılları arasında Kemalpaşa Belediye Başkanlığı görevinde bulundum biliyorsunuz. 2009 da göreve başladığımda ilk yaptığım iş Kadın Danışma Merkezi’ni kurmak oldu. Toplumun yarısı kadın. Kadın olmazsa dünya olmaz zaten. Kadına yönelik çalışmalarımıza o zaman başladık. Merkezde sosyolog, psikolog görevlendirdik. Merkeze gelen kadınların çocuklarının oyun oynayabileceği bir yer açtık. O dönemde kadına yönelik çok başarılı çalışmalar yaptık. Şimdi de Kadın Danışma Merkezimiz kadınlarımıza büyük hizmetler veriyor. Biz kadına şiddete şiddetle karşıyız. Bizim dünyaya bakış açımız, dünyaya bakış açımız bellidir. Sosyal demokratların kadına bakış açısı çok farklıdır. Ben eşitlikten yanayım. Kadına şiddet uygulayanların ağır bir şekilde cezalandırılmasından yanayım. İnşallah gerekli düzenlemeleri yaparlar.  Bu kadına şiddete bir dur deriz diye düşünüyorum. Çok yoğun çalışmalarımız var. Fabrikalarla ilişki kurduk. Emeği ile geçinmeye çalışan kadınlara biz zemin hazırlamaya çalışıyoruz. Evde nasıl üretim yapılabilir? Fason iş nasıl yapılır? Bunların alt zeminini hazırlayacağız. Öyle fabrikalarımız var burada. 500 e yakın ev kadınımızı aile bütçesine katkı sağlar hale getirmek için onlara iş imkanı yaratmaya çalışacağız.
 
  • Daha önce belediye başkanı olarak görev yapmış olmanız size bu dönemde ne gibi avantajlar sağladı?
  • Birinci dönemde kanun ile Büyükşehir statüsüne geçtik. Bizim 5 tane beldemiz vardı onlar kapanıp mahalle oldular. Tabi bu hem halkta, hem yörede ve bizde şok etkisi yarattı. Yani  1920’lerde 1930’larda kurulmuş belediyeler kapanıyor ve bir mahalleye dönüşüyor. Bu halkta müthiş bir şok etkisi yarattı. Biz bunu toparlamak ile uğraştık. Görev alanımız birden çok büyüdü. Bir de 6 tane muhasebe müdürü, altışar tane her müdürden bünyemizde  oldu. Oraya veriyorsun olmuyor, buraya veriyorsun olmuyor. Bunlarla zaman geçti. Ancak ödemelerimizde bir sorun yoktu. İyi durumdaydık. Ama şimdi pandemi belası  bizi derinden sarstı. Birde ekonomik sıkıntı çok fazla var. Böyle olunca da hareket alanımız çok daralıyor. Bir yıldan beri covid ile uğraşıyoruz. Yoğun bir çaba içerisindeyiz. Kısıtlamalı çalışıyoruz. Ekonomik sıkıntı olduğu için insanlar vergilerini yatırmıyorlar. Güneş çarığı sıkıyor, çarık ta ayağı sıkıyor. İller Bankası’nda aldığımız pay azaldı. Zorluklarla idare etmeye çalışıyoruz. En büyük sevincim çalışanlarımın parasını aksatmıyorum. O çok önemli. Ama inşallah bu covid 19 denen bulaşıcı hastalık en kısa zamanda geçer ve normal hayatımıza döneriz. Normal bir şekilde belediyenin işleyişi devam eder. Ondan sonda büyük yatırımlara gireriz diye düşünüyorum.
  • Başkanım siz yine şanslısınız yeni seçilen belediye başkanları göreve geldikten bir süre sonra covid salgın süreci başladı. Deprem ve sel felaketi yaşandı. Onlar da bu durumda bir hayli zorlandı.
  •  Geçen yıl İzmir’in başına gelmeyen kalmadı. Bütün belediyeler zorlu bir süreçten geçiyor. Ancak yine de çalışmaya devam edeceğiz.
  • Önümüzdeki süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz?
  • Pazaryerinin üzerine eğitim merkezi yapacağız. İhaleye çıkılmak üzere. Orada dershane hizmeti vereceğiz. Ücretsiz internet kafesi olacak, kreşi olacak, spor alanları olacak. Dinlenme yerleri olacak. Gençlerin uzun zaman geçirebildikleri çok güzel bir yer olacak. Atatürk Anıtını yaptık. Halil Beyli meydanını yaptık. Üniversitemizi getirmeye çalışıyoruz. Bağyurdu Kiraz Alım Merkezi’nde kamulaştırmanın yüzde 90 ı bitti. Kiraz borsasını orada kuracağız. Ulucak parkımız bitti. Ören düğün salonunun ihalesi bitti. Merkezde kreş açıyoruz. Merkez otoparkının ihalesini yaptık. İnşaatı yakında başlarız. İşlerimizi hızla bitirmek için çalışıyoruz. Ova yollarımızın döküm çalışmaları devam ediyor zaten. Büyükşehir ile uyum içerisinde çalışıyoruz.
  • Özellikle bu kiraz alım merkezine ve üreticilere yönelk çalışalar çok güzel. Çiftçinin ürettiği ürünün değer kazanması güzel.
  • Güzel çalışmalar yapıyoruz. Ancak biliyorsunuz bizim belediye meclisinde çoğunluğumuz yok. En büyük sıkıntı orada. Kendi gelirimiz ve Büyükşehir Belediyesinin desteği ile geçinebiliyoruz. Ancak bu tür sorunları bir şekilde aşacağız. Çünkü halkın gücü karşısında kimse duramaz. Bizde halkın isteklerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
  • Yeni siyasete giren ve ileride yerel yönetimlerde görev almak isteyen başkan olmak isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?
  • Önce siyasi görüşlerini çok iyi bir şekilde ortaya koymaları lazım. Dik durmaları lazım. Devrimci ruhunu taşımaları gerekiyor. Aksaklıklar engellemeler karşısında yılmadan çalışmaları gerekiyor. Ben yıllarca hep bunu yaptım. Siyasetimde dik durdum.  Hedeflerim belliydi. Asla yılmadım. İkincisi siyaset yapacaklarsa, hizmet etmeye çalışacaklarsa şimdiden başlasınlar. İnsan biriktirsinler. Bunun kadar güzel bir şey yok. İyilik yap denize at derler ya. Mutlaka çevre edinmeleri lazım. Kitap okumaları lazım. Sosyal yönden, kültürel yönden kendilerini geliştirmeleri lazım. Siyaset yapacaklarsa erkenden siyasete girmelerini tavsiye ediyorum. İnsanların tanıması gerekiyor. Tanıdıktan sonra zaten benim adaylığımı ben istemedim halk istedi, insanlar istedi.
  • Aday adaylığı sürecinde bazı ilçelerde aday belirlenirken bazı sıkıntılar oldu. Kemalpaşa da böyle bir sıkıntı yaşanmadı. Sizce bunun nedeni ne olabilir?
  • Bir çok ilçe garanti olarak gözüküyordu. Oralarda çok çekişme oldu. Garanti olmayan yerler vardı kırsal kesimler oralarda çok tartışma olmadı. Hele Kemalpaşa kayıp olarak gözüküyordu. Onun içinde çok tartışma olmadı.
  • Bu covid sürecinde neler yaşadınız? İnsanlar büyük sıkıntılar yaşadı hem sosyal hem de ekonomik olarak. Siz belediye olarak ne gibi çalışmalar yaptınız?
  • Covid döneminde en büyük korkumuz kiraz üreticisinin durumu oldu. Ürünün toplanması ve pazarlanmasında sıkıntı yaşanmasından korktuk. Tedbirini çok iyi bir şekilde aldık. Dışarıdan çok işçi geliyor bu dönemde. İki bin, üç bin kişi geliyor. Onların yerleşim yerlerini ayarladık. Sosyal mesafelerini ayarladık. Yakacaklarını, tuvaletlerini, duşlarını hepsini ayarladık. Çok iyi bir sezon geçirdik. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyemizde yardımlaşma, imece için ücretsiz işçi gönderdi. Gönüllüler ordusu olarak. Korktuğumuz olmadı, başarılı ve güzel bir sezon geçirdik geçen dönem geçirdik üreticiler olarak. Vaka sayısı da hiç yoktu, sıfırdı geçen sene bu zamanlarda Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında. Bu yılda aynı şekilde çok fazla yardım yaptık gıda yardımı yaptık. Şu ana kadar covid sürecinde  bir yılda 35 bin paket gıda yardımı yaptık. Geçen hafta 10 ton patates aldım dağıttık. Odun, kömür yardımı çok yaptık. Esnaflarımıza aynı şekilde gıda yardımı çok yaptık yapmaya devam ediyoruz. Covid olanların evlerine 200 haneye yemek gönderdik aylarca. Önümüzdeki haftadan itibaren kahvecilerimize çay dağıtacağım. Elimizden geldiği kadar yardımlara devam edeceğiz. İnşallah bunu en kısa zamanda atlatırız. Kemalpaşa da covid bir ara pik yapmıştı. Patlama olmuştu hastalıkta. Günde 6 – 7 kişi vefat ediyordu covidden. Şu anda sıfıra düştü. Durum iyi inşallah daha da iyiye gider. Ekonomik durumlar düzelir. Bizde yardımlarımızı devam ettiririz. Zaten belirli bir kesim var biz onlara her ay yardım yapıyoruz. Şimdi çiçekyağı, soğan aldım onları dağıtacağım.  Çok mağdur insan var. Bu covid sürecinde biliyorsunuz hizmet sektörü tamamen felç oldu. Onlara yardımlarımız devam edecek.
  • Başkanım eklemek istediğiniz, Kemalpaşa’da yaşayanlara iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
  • Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bize güvensinler. Altyapıyı çözmeye çalışıyoruz. Kanalizasyon sorununu çözmeye çalışıyoruz. Alanımız çok geniş, üretim yolları var onları asfaltlamaya çalışıyoruz. Bozuluyor şiddetli yağmurlardan. Büyükşehir Belediyemizin de Kemalpaşa ya yönelik çalışmaları devam ediyor. Kemalpaşa da Çok güzel şeyler olacak. Bizim amacımız insana hizmet, insana yatırım. Yerelde kalkınmayı sağlamak. Bina yapmak değil. Gerekirse bina da yapılır. Biz onu yapmıyoruz, insana dokunuyoruz. Dar gelirlilere dokunuyoruz. Gençlere dokunuyoruz. Dar gelirlilerin çocuklarına nasıl eğitim verebilirim? Ne yapabilirim? Onları düşünüyoruz. Hedefimiz sosyal belediyeciliği en iyi şekilde gerçekleştirmek. Covid süreci bize çok engel oldu. Yavaş yavaş bu süreç bitiyor. Normal hayatımıza dönerek rutin çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kemalpaşa halkına ben güveniyorum. Onları seviyorum. Hizmet için varız biz burada diyorum. Her şey için hayırlısı olsun diyorum.
  • Sayın Başkanım bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.
 
Kaynak: Yerel İz Dergisi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“Konak Belediyesi’nin borç pankartını asın”
“Konak Belediyesi’nin borç pankartını asın”
Eşki hızlı başladı
Eşki hızlı başladı