Cumhur İttifakı Adayları sahaya çıktı


AK Parti’nin İzmir adaylarının açıklandığı toplantıyı başından sonuna izledim. Daha önce izlediğim AK Parti toplantılarında olduğu gibi salonda katılım ve heyecan üst düzeydeydi. Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekçi ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın konuşmaları izleyicileri heyecanlandırsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması tezahüratlarla sık sık kesildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hitabetteki ustalığını ortaya koyarak izleyicileri etkisi altına almayı çok iyi başarıyor bunu bir defa daha izledik. Büyükşehir Adayı Nihat Zeybekçi’de samimi ve akıcı konuşması ile izleyicilerin nabzını tutmayı başardı. Zeybekçi’nin konuşması sırasında “İzmir burada, Zeybekçi’nin yanında” sloganı dikkat çekti.
Toplantıda yapılan konuşmalar, parti teşkilatını seçimlere motive etmek için heyecan dozu yüksek konuşmalardı. Teşkilatı aday adaylığı döneminin kırgınlıklarından uzaklaştırmak ve seçime hazırlamak için güzel hazırlanmış bir organizasyondu. Salon bayrak ve pankartlarla süslenmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Binali Yıldırım’ın ve Nihat Zeybekçi’nin büyük boy fotoğrafları salona asılmıştı. AK Parti’nin yerel seçimlerdeki sloganı “Tevazu, samimiyet, gayret ile önce memleket, önce millet” sahnenin arkasında yer alıyordu.  
Açıklanan aday listesine baktığımızda ise AK Parti Teşkilatında görev yapmış isimlerin yer aldığını görüyoruz. Özellikle siyasi deneyimi ile öne çıkan Nazmi Yılmaz, Bilal Doğan, Ali Aslan, Melek Eroğlu, Hamit Nişancı, Mustafa Arslan dikkat çekiyor.
Mevcut Belediye Başkanlarından Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ve Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı tekrar aday yapılmadı. Bu iki ismin tekrar aday gösterilmemesinde icraatlarından çok farklı dengelerin etkili olduğunu düşünüyorum. Tekrar aday gösterilen Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar ile Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer yaptıkları çalışmaları anket sonuçlarına da yansıyan isimlerdi tekrar aday gösterilmelerini normal karşılıyorum. Ancak Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu ve Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’ in performansları vatandaşlar tarafından yetersiz bulunuyor, özellikle Ak Parti tabanında bu isimlere karşı büyük tepki var. Tepki oyları bu ilçelerde sürpriz sonuçlara neden olabilir.
Yerel seçimde AK Parti’nin iddialı olabileceği ilçelere baktığımızda Kınık, Kiraz, Kemalpaşa, Ödemiş, Selçuk, Torbalı, Bayındır, Tire ve Seferihisar dikkati çekiyor. Metropoldeki ilçelere baktığımızda ise geçen seçimlerde yüksek oy aldığı Karabağlar öne çıkıyor. İzmir’de uzun yıllardır siyasetin içinde olan, Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekilliği yaptığı dönemde Mecliste yaptığı konuşmalarda yerel yönetimler ile ilgili birikimi dikkat çeken Bilal Doğan Karabağlar’ da CHP’yi zorlayacak bir aday profili çiziyor. AK Parti’nin ilçe olduktan sonra yapılan ilk seçimde CHP’yi oldukça zorlayan bir sonuç aldığı Bayraklı’ da iddialı olduğu ilçeler arasında. AK Parti Bayraklı Adayı Ali Aslan uzun yıllardır siyasetin her kademesinde bulunmuş bir isim. Daha önce Bayraklı da siyaset yaptığı için teşkilatın tamamının desteğini alabilecek bir aday. Bayraklı da Belediye Meclis Üyeliği de yapan Aslan’ın ilçenin sorunlarına yönelik çözüm önerileri konusunda çalışma yaptığını da biliyorum. Bayraklı da seçimin çekişmeli geçmesini bekliyorum. AK Parti’nin Adnan Yüksel ile bir dönem kazandığı Gaziemir’de iddialı olacağı ilçelerden birisi. Gaziemir’de çok doğru bir tercih ile Nazmi Yılmaz’ı aday gösteren AK Parti, yıllardır taban siyasetini iyi yapan ve her kesimden insanla iletişim kurabilen Yılmaz ile iddiasını ortaya koydu. Nazmi Yılmaz göstereceği performans ile Gaziemir’de seçim sonuçlarına etki edecektir diye düşünüyorum.
AK Parti’nin iddialı olabileceği diğer ilçelere baktığımızda Buca, Bornova, Çiğli öne çıkıyor. Buca da Cemil Şeboy ile bir dönem kazanan AK Parti bu defa Mustafa Arslan ile seçime giriyor. Buca teşkilatı tarafından çok sevilen ve farklı bir politikacı profili çizen Mustafa Arslan, Buca’da iyi bir sonuç alınmasına katkıda bulunacaktır. Bornova’da ise göçmen kökenli Esnaf Odası Başkanı Reşat Gençtürk ile seçime asılacak olan AK Parti’nin iyi bir sonuç almasını bekliyorum. Çiğli de Dr. Okan Korkmaz’ı aday göstermekle doğru bir seçim yapan AK Parti, iddialı bir konuma geldi. Yaklaşık 15 yıldır tanıdığım Okan Korkmaz onunla tanıştığımız günlerde Çiğli Belediye Başkanı olacağını söylüyordu. Tanıtım toplantısında karşılaşıp bir süre sohbet ettiğimiz Okan Korkmaz, “Bak bana inanmıyordun o zamanlar ama görüyorsun aday oldum” diyerek aynı iddiayı taşıdığını ortaya koydu. Uzun yıllardır bu konuda emek harcayan ve adaylık altyapısını oluşturan Okan Korkmaz, Çiğli de sadece göçmenlerin değil her kesimden seçmenin desteğini alacaktır diye düşünüyorum. Çiğli de seçim rekabetinin kıyasıya yaşanacağı ilçelerden birisi olacaktır.
Metropoldeki bu 5 ilçe dışındaki ilçelerde AK Parti’nin yarışa ortak olabileceğini sanmıyorum. Metropol dışında da 9 ilçede yarışa ortak olacaktır. İyi bir adayla kazanabileceği Aliağa’yı da bu ilçelere ekleyebilirdik ancak MHP’ye bıraktı. CHP’nin adaylarını açıklaması ile birlikte tablo daha da netleşecektir. Yerel seçimlerde adayların önemi herkesin malumu. Özellikle küçük ilçelerde yapılacak ittifaklar, bazen küskünler sonucu etkileyebilmekte. Örneğin geçen seçimlerde CHP Aliağa’da önce Hakkı Ülkü’yü aday gösterip sonra değiştirince seçimi kaybetmişti. CHP adaylarını belirlerken listesinde çok tepki çekecek isimlere yer verirse ummadığı yerlerde AK Parti ya da MHP iddialı hale gelebilir. Süreci izleyip ilçelerle ilgili detaylı değerlendirmeler yapmaya devam edeceğiz.