Başkanları yakından takip ediyoruz


Yerel seçimlerin üzerinden üç ayı aşkın bir zaman geçti. İzmir’de görev yapan belediye başkanlarının büyük kısmı değiştiği için bir taraftan yeni başkanların özelliklerini tanımaya çalışırken bir taraftan da gerçekleştireceği projeler ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalışıyoruz. Pek çok gazeteci gibi biz de beş yıl boyunca belediyeleri yönetecek başkanlarının performanslarını yakından takip ediyoruz. Üstelik üç yıldır yerel yönetimlerle ilgili yayınladığımız “Yerel İz Dergisi” nedeni ile yapılanları ve vaat edilip yapılmayanları daha da yakından takip edip, izlenimlerimizi aktarıyoruz. Geçtiğimiz dönemde görev yapan belediye başkanlarının çoğu ile iyi ilişkilerimiz oldu. Bazıları ile en başından itibaren sorun yaşadık ve bunu yaptığımız haberler ve köşe yazıları ile haber sitelerimizde ve dergilerimizde gündeme taşıdık. Örneğin Menderes, Aliağa, Menemen, Torbalı, Kemalpaşa’yı yöneten başkanlara yönelik eleştirilerimiz oldu.   Sorun yaşadıklarımızın genel özelliği, halka tepeden bakan, basın mensupları ile iletişim problemi yaşayan, sorduğumuz sorulara cevap vermekten kaçınan isimler olmasıydı. Öyle ki görevde bulunduğu 5 yıl boyunca bir defa bile basın toplantısı düzenlemeyen, gazetecileri karşısına alıp yaptıklarını anlatmayan, sorularımızı cevaplamaktan kaçınan başkanlar oldu. Yerel seçimlerde de zaten birçoğu aday gösterilmedi, aday gösterilenler de kazanamadı. 
Geçen üç ayı değerlendirdiğimiz de bazı belediye başkanlarının bir adım öne çıktığını görüyoruz. Diğerlerini eleştirmek için ise henüz erken olduğunu düşünüyorum. 
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay yeni belediye başkanları arasında öne çıkan isimlerden. İlk kez belediye personeli ile bayramlaşması sırasında çekilen fotoğraflarda dikkatimi çekti. Çalışanların bayramını kutlarken beden diline de yansıyan samimiyetini hissetmiştim. Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Belediyesi basın biriminden gelen basın bültenin de Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’i ziyaret ettiğini ve yaptığı icraatlar hakkında bilgi aldığını öğrendim. Eskişehir’in çehresini değiştiren ve herkesin takdirini kazanan Büyükerşen’i ekibi ile birlikte ziyaret etmesi ve projeleri hakkında bilgi alması çok doğru bir davranış. Dilerim Büyükerşen’in tüm Türkiye’nin beğenisini kazanan icraatlarını Karşıyaka’da uygulamayı başarır. 
İlk üç ayda performansları ve basın mensupları ile kurdukları iletişim ile öne çıkan ilçe belediye başkanları var. Bizim ilk izlenimlerimize göre öne çıkan isimler, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Şengel, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen. Göreve devam eden Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’u da büyük tecrübesi ile ayrı bir yere koymak gerekir. Abdül Batur ile birlikte Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer ile Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar’da performanslarını koruyarak yola devam eden isimler. Dileğimiz bu isimlerin çoğalması ve İzmirlilerin hak ettikleri hizmetlere kavuşmaları.
 Süreç içerisinde başkanların performanslarına yönelik değerlendirmelerimiz olacak. Yayıncılık dışında iştigal alanlarımızın biriside kamuoyu araştırmaları olduğu için gözlemlerimiz ile birlikte yaptığımız araştırmaların ışığında ortaya çıkan verileri de değerlendireceğiz. Ancak sağlıklı yorumlar yapabilmemiz için daha bir süre beklemek ve ilk bir yıllık performansları görmek gerekir. İlk bir yılda ortaya konan çalışmalar çok önemli. Sağlıklı değerlendirildiğinde gelecek yıl performansları hakkında yol gösterici oluyor. Bize düşen yapılan doğru icraat ve davranışları desteklemek, yanlış bulduklarımız eleştirmek. Dileğimiz yeni başkanların daha önce görev yapan başkanların doğru işlerini devam ettirip, hatalarını tekrarlamamaları.