Gelen gideni aratır mı?


Yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık 5 ay geçti. Bir önceki yazımda ilk 100 günde yaptıklarını açıklayan belediye başkanları ile ilgili düşüncelerimi yazmıştım. Yeni seçilen belediye başkanlarının bu kadar kısa sürede büyük projeleri hayata geçirmesini kimse beklemiyor. Ancak göreve geldikten sonra belediye bürokrasisinde görevden aldığı isimler ve yerine atadığı isimler dikkatle takip edilir. Eğer yeni başkan işinin ehli ve liyakatli isimlerden iyi bir ekip oluşturduysa bu başkanın artı hanesine yazılır. İyi bir yönetim ve danışman ekibi yapılacaklar konusunda olumlu bir hava oluşturur. Ancak yeni başkan göreve geldiğinde ilk işi, işinin ehli ve dürüstlüğü ile tanınan isimleri görevden alırsa üstelik bir de yerine atadıkları halk tarafından olumlu karşılanmayan isimler olursa başkan ilk hatasını yapmış olur. Bu anlayışla devam ederse görev süresi sıkıntılı geçecek demektir.
Bir diğer olumsuz işaret seçim sürecinde halkla iç içe olacağını, kolay ulaşılabilir olacağını söyleyen başkan adaylarının seçildikten sonra ulaşılamaz olmasıdır. Seçim kampanyasında vaatte bulunmak çok kolay ancak seçildikten sonra bu sözü tutmak hiç te kolay değil. Eğer seçildikten sonra başkan ulaşılmaz birisi olduysa bu da ikinci olumsuz işarettir. Üçüncüsü ise vatandaşa ve basın mensuplarına yaptığı icraatlar ile ilgili hesap vermekten kaçınmaktır. Bu üçüncüsü biz gazetecileri yakından ilgilendiriyor. Ne zaman bir başkan, kamuoyu adına yapılan icraatları sorgulayan gazetecilerden köşe bucak kaçmaya başladıysa, randevu vermemeye başladıysa ya psikolojik olarak “ben hesap vermem” moduna geçmiştir ya da yanlış yaptığının farkındadır ve çıkıp savunmaya cesareti yoktur. Tabii ki burada kendisi ile menfaat ilişkisine girmiş olan gazetecilerle yaptığı danışıklı haberlerden bahsetmiyorum. Yıllardır siyaseti yakından takip ediyorum. Bu üç hatanın üçünü de yapıp ikinci dönem aday gösterilen başkana şahit olmadım. Başka nedenlerle tekrar aday gösterilen birkaç istisna hariç.
İşimiz icabı siyaseti ve yerel yönetimleri yakından takip ediyoruz. Özellikle yerel yönetimler ilgi alanımız içinde. Bunda  3 yıldır yerel yönetimlerle ilgili yayınladığımız “ Yerel İz Dergisi” ve sahip olduğumuz haber siteleri büyük pay sahibi. Geçtiğimiz dönemde pek çok belediye başkanı ile ilgili olumlu ve olumsuz habere, dergimizde ve haber sitelerimizde yer verdik. Pek çok başkan ile ilgili genellikle olumsuz köşe yazıları kaleme aldık. Bu dönemde de objektif yayın politikamızı sürdüreceğiz.
Yeni belediye başkanları görev sürelerinin ilk beş ayını tamamladıklarına göre biz de icraatları ile ilgili yorumlarımıza başlayabiliriz. Objektifimizi ilk doğrultacağımız ilçe Menemen ve Belediye Başkanı Serdar Aksoy. Geçtiğimiz günlerde yolumuz Menemen’e düştü. Çarşı da slogan atarak yürüyen kalabalık bir grubu görüp sorduğumuzda pazarcı esnafı olduğunu öğrendik. Bir gazeteci arkadaşımla birlikte bizde peşlerine düştük. Grup Belediye binası önüne geldiğinde dernek başkanı konuşmaya başladı ve Serdar Aksoy’u dışarıya çıkıp kendileri ile görüşmeye çağırdı. Cevap gelmeyince belediye yetkililerinin yeni yapılacak Pazar yeri için kendilerinden ikinci defa para istediğini ve bunu ödemeyi kabul etmediklerini anlattı. Benim dikkatimi çeken konuşma içerisinde kullandığı, “ Sayın Serdar Aksoy sen seçimden önce gelip bize ilave bir ücret almayacağın konusunda namus sözü vermedin mi? Çık vermedim de parayı ödemeyi kabul edeceğiz” sözü oldu. Bu sözlerden Serdar Aksoy’un ikinci ve üçüncü hatayı yapmış olduğunu anladım. Hem yerine getiremeyeceği bir vaatte bulunduğunu hem de şimdi hesap vermekten kaçtığını gösteriyordu bu sözler. Bir süre slogan attıktan sonra bir sonraki hafta pazarda tezgah açmama kararı alan pazarcılar belediyenin önünden ayrıldı. Konu ile ilgili bilgi almak için aradığımız belediyenin basın danışmanı ise açıklama yapmayacaklarını söylemekle yetindi. Bu da bize basına bilgi vermeme ve kaçma evresine geçildiğini gösterdi. Yazılarımız takip edenler bilir. Geçtiğimiz dönem aleyhinde en çok yazı yazdığım belediye başkanlarından birisi Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin oldu. Yaptığımız eleştirilerden sonra arayıp kendine göre doğru olanı anlatmaktan hiç kaçınmadı. Yeni Başkan Serdar Aksoy ise ilk günlerde düzenlediği bir basın toplantısı dışında sorularımıza cevap vermekten kaçındı. Biz de böyle durumlarda sorularımızı köşe yazılarımız aracılığıyla iletmeyi tercih ederiz. Gördüğümüz kadarı ile Menemen bizim için iyi bir haber kaynağı olacak ve Serdar Başkan’a sık sık sorular yönelteceğiz.
Menemen ile ilgili yazmaya devam edeceğiz.