Sağlıklı Psikoloji İçin Öneriler


Ruh sağlığı en az beden sağlığı kadar önem taşımaktadır. Sağlıklı bir psikoloji, bireyin hem yaşam kalitesini yükseltmekte hem de yaşamından keyif almasını sağlamaktadır. Ruh sağlığı güçlü olan bireyler kendilik değeri oluşmuş kişilerdir. Kendilik değeri bireyin kendinin farkında olması anlamını taşımaktadır. Kişinin eksi ve artı yönlerini bilmesi ve bunu kabullenmesidir. Ruhsal açıdan güçlü olan bir birey öncelikle kendini sevmelidir. Başkalarının düşüncelerine önem vermeli fakat kendi düşüncelerinin önüne geçmesini engellemelidir. Geçmişte gerçekleşen olay ve olgulara takılmak yerine geleceğe odaklanmalıdır. Daha mutlu bir yaşam ve sağlıklı psikoloji için yapılması gerekenler nelerdir?
▪ Kendinizi sevin ve kendinize zaman ayırın.
. ▪ Yaşam şeklinizin düzenli olmasını önem verin. Karmaşık bir yaşam sizi hem fiziksel hem psikolojik olarak yoracaktır..
▪ Uyku düzeninize dikkat edin. Günde en az 7-8 saat uyuyarak uyku ihtiyacınızı karşılayın. Uyku problemi durumunda size uygun meditasyon yöntemlerine başvurabilirsiniz.
▪ Sizi olumsuz etkileyebilecek düşünce ve olaylardan uzak durmaya çalışın.
▪ Açık havada yapacağınız yürüyüşleri aktivitenize ekleyin. Yapacağınız yürüyüşlerde size eşlik eden hafif müzikler ruhsal açıdan dinlenmenizi sağlayacaktır.
▪ Sevdiklerinize zaman ayırın. Sevmek ve sevilmek ruhumuzun temel ihtiyacıdır. Sevdiklerinizle geçireceğiniz zamanların size iyi geleceği mutlaktır.
▪ Yeme alışkanlığınıza dikkat edin, yoğun alkol tüketiminden kaçının. Yoğun alkol kullanımı duygu-durumunuzda olumsuz etkiler yaratacağı gibi beden sağlığınıza da olumsuz etkileri olacaktır.
▪ Teknolojiyle geçirdiğiniz zamana dikkat edin. Sosyal medya, internet, telefon konuşmalarını kısıtlı tutun. Size artı katacak web sitelerini takip edin. Olumsuz haberleri içeren sayfalar kaygı düzeyinizi arttıracaktır.
▪ Keyif alacağınız bir hobi keşfedin ve bunu en az haftada bir kere gerçekleştirin.
▪ Affedici olun barışmayı tercih edin.
▪ Endişelerinizi azaltın, hayatınızı sadeleştirin.
▪ Yaşamınızı ve kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Kıyaslama kendinize yapacağınız en büyük kötülüktür unutmayın.
▪ Beklentilerinizi minimuma indirin.
▪ Güneş ışığından faydalanın. Güneş ışığı serotonin seviyenizin yükselmesini sağlayacaktır. ▪ Yaşadığınız olumsuz olayları tecrübe edinin ve asla pes etmeyin.

Psikolojik Danışman Büşra ARSLAN