Çevre Konusunda Sınıfta Kaldık


Çevre ve çevre kirliliğine yönelik farkındalık tüm dünyada giderek artıyor. Özellikle pandemi dönemi, sağlık konusunda daha çok bilgilenmemize ve önemini fark etmemize yaradı. Salgına karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirecek beslenme ve yaşam tarzı konusunda daha çok bilgi edinmeye ve uygulamaya çalışıyoruz. Sağlıklı beslenme denince doğal olarak sağlıklı gıda aklımıza geliyor. Bu dönemde tarımın önemi de daha iyi anlaşıldı. Tarımsal üretim denince ilk akla gelen sağlıklı gıda tüketimi oluyor. Artık herkes daha doğal, organik ve sağlıklı besinler tüketmeye odaklanmış durumda. Sağlıklı gıda üretiminin yolu da sağlıklı bir çevre, mümkün olduğunca az ve zararsız ilaç kullanılan üretim yöntemlerinden geçiyor.  
Sağlıklı çevre konusunda maalesef ülke olarak sınıfta kalmış durumdayız. Simsiyah akan Gediz Nehri, Küçük ve Büyük Menderes hatta İzmir’in çok yakınında bulunan Kemalpaşa Nif Çayı. Dere yataklarına dökülen hafriyat atıkları, sanayi tesislerinden çevredeki derelere dökülen kimyasal atıklar bu kirliliği daha da artırıyor. Ancak yeterince önlem alınmadığı ve cezalandırılmadığı için çevre kirliliği giderek artıyor. Çevre konusunda acil önlemler alınmazsa ne tarım yapılabilecek toprak ne de tarımsal sulama yapılabilecek su bulabileceğiz.
Sıradan vatandaş hakkında çok kolay işletilen ceza mekanizması söz konusu sanayici, büyük işletme sahibi güçlü kişiler olunca maalesef çalışmıyor. ,
Bunun son örneklerinden birisi Çeşme Alaçatı’da yaşanıyor. Günlerdir ünlü manken ve oyuncu Çağla Kubat’ın sörf okulunun bulunduğu alanda kaçak yapılaşma yaptığı ve çevre kirliliğine neden olduğuna ilişkin haberler medya da yer alıyor. Ancak Çağla Kubat haberlerin yayınlanmasının üzerinden günler geçtiği halde çıkıp açıklama yapmıyor. Aynı şekilde Çeşme Belediyesi ve diğer yetkili kurumlar da bu haberler karşısında sessiz kalıyor. Bu da gösteriyor ki güçlüler söz konusu olduğunda herkes sessizliğe bürünüyor. Çağla Kubat yerine sıradan bir isim aynı suçlamaya maruz kalsaydı çoktan gereği yapılırdı. Bu ayrıcalıklı davranışlar vatandaşların vicdanını yaralıyor, adalete ve devletin kurumlarına inancının zayıflatıyor. Böylesi durumlarda kurumların zaaf göstermemesi ve gerekli yaptırımları uygulaması gerekiyor. Pandemi süreci sağlığın, sağlıklı beslenmenin, sağlıklı gıdanın önemini hepimize gösterdi. Sağlıklı çevre olmadan sağlıklı bir yaşam sürmenin mümkün olmadığının herkes farkına varmalı. Çevreyle ilgili hangi konuda olursa gerekli önlemler alınmalı, gerekli cezalar kim olduğuna bakmadan uygulanmalı. Aksi taktirde bugün Çağla Kubat kaçak yapı yapar çevre ve görüntü kirliliğine neden olur. Yarın bir başka ünlü isim çıkar başka bir çevre kirliliği yaratır. Yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya ve görevlerini eksiksiz yapmaya davet ediyorum.