Başkan mı Padişah mı?


Esnaf Kefalet Kooperatifleri, esnafa devlet destekli düşük faizli kredi veren kuruluşlar. Halkbank kanalıyla, esnafa piyasadaki kredi faizlerinin yarısı oranında faizle kredi kullandırıyorlar. Dolayısıyla kefalet kredilerine ilgi büyük oluyor.
Kefalet kooperatifleri mali güce sahipler. Her yerde olduğu gibi para gücünün olduğu kefaletler de insanlara cazip geliyor. Buralara başkan olmak veya idari kadrolarına girmek insanların ilgisini çekiyor.
İzmir’de 52 kefalet kooperatifi ve bu kooperatiflerin üst kuruluşu olan Bölge Birliği faaliyet gösteriyor.
Bir süre önce vefat eden ve yaklaşık 30 yıldır hem İzmir Kefalet Kooperatifinin hem de kefalet kooperatifleri Bölge Birliği ‘nin başkanlığını üstlenen Selahattin Hünü’nün ardından, Bölge Birliği’nin yeni başkanının kim olacağı merak konusu olmuştu.
İzmirdeki kefalet kooperatifleri, salgın nedeniyle ertelenen kongrelerini tamamladı. Aldığım kulis bilgilerine göre,  kongrelerden önce, Selehattin Hünü’nün oğlu Erdem Hünü’nün hem İzmir Kefalet kooperatifinin hem de bölge birliğinin başına getirileceği yönünde söylentiler çıktı.
Bu iddiayı ilk duyduğumda çok ciddiye almamıştım. Çünkü izmirdeki kooperatiflerin başkanlarının bir çoğu aynı zamanda esnafın içinden gelen, yöneticilik tecrübesi olan oda başkanları idi. Diğer kooperatif başkanları ise, uzun yıllardır kooperatiflerin başında olan, işleyişi, yasaları iyi bilen idarecilerdi. Böylesine tecrübeli başkanların sadece soyadı Hünü diye kooperatif dünyasına yeni girmiş, deneyimsiz bir ismin yönetimi altına girmelerine ihtimal vermiyordum.
Ne var ki olaylar öyle gelişmedi. Gerçekten de Erdem Hünü, İzmir kefalet kooperatifinin başkanlığına seçildi. Şimdi de bölge birliği başkanı olacağı konuşuluyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nde, 1 Kasım 1922 tarihinde saltanat kaldırılmıştır. Saltanat, yani ehliyetine, yeteneklerine, tecrübesine, bilgi birikimine bakılmaksızın ülke yönetiminin eski padişahın oğluna devredilmesi. Kaldırılmıştır çünkü böyle bir uygulama ne akla, ne çağdaş dünyaya ne de dünya gerçeklerine uygun değildi.
Şimdi herkesin kabul ettiği bu bilimsel gerçek ortadayken, kefalet kooperatiflerindeki bu klasik VEFA duygusunu da aşan gelişmeleri şaşkınlıkla izliyorum.
Hayır, esnaf sanatkarlar bu uygulamalara layık değildir. Corona salgınından en büyük darbeyi yiyen kesimlerin başında olan esnaf, şimdi her zamankinden daha fazla sahip çıkılmaya, maddi açıdan desteklenmeye ihtiyaç duyarken böylesine tabandan uzak düşüncelerle yönetilmeye layık değildir.
Bölge birliği seçimleri henüz yapılmadı. Umarım ki bana yanlış görünen bu yoldan dönülür, bölge birliğine esnafı finansal anlamda bir üst basamağa taşıyacak geniş vizyonlu ve tecrübeli bir başkan seçilir.