Musacalı Barajının Gövde Beton Kaplama...

Musacalı Barajının Gövde Beton Kaplama Çalışmalrı Tamamlandı

Musacalı Barajının Gövde Beton Kaplama Çalışmalrı Tamamlandı

 Musacalı Barajının Gövde Beton Kaplama Çalışmalrı Tamamlandı
02 Nisan 2021 - 13:34


 
İzmir Bergama’da binlerce üreticinin su sıkıntısına karşı umudu olan Musacalı Barajı’ndan müjde. 2018 baharında temeli atılan Musacalı barajı planlanandan 1 yıl önce bitirilecek ve üreticilerin yüzü gülecek. Gövde beton kaplama çalışmaları tamamlanan barajda sonbahar gelmeden su tutulması hedefleniyor.
 
Bergamalı üreticilerin sabırsızlıkla beklediği Musacalı Barajı’nda sona gelindiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız,’. 2018 baharında sahur vakti temeli atılan barajın 25.07.2022’de tamamlanması planlanıyordu. Ancak çalışmalar zorlu kış aylarında da hız kesmedi ve dev barajda hedeflenenden 1 yıl önce sona gelindi. Yüzde 88 fiziki gerçekleşme oranına ulaşılan Musacalı Barajı’nda son olarak beton kaplama çalışmaları da bitirildi. Böylece
Gövde inşası tamamen bitmiş oldu. Temelden yüksekliği 79 metre olarak planlanan Musacalı barajı’nın gövdesi için 1.156 bin m3 dolgu yapılırken, beton kaplama çalışmaları kapsamında 20 ano inşa edildiğini ve 8000 m3 beton döküldüğünü söyledi.
 
Planlanandan 1 yıl önce bitecek
 
22 bin 950 dekar verimli tarım arazisine can suyu sağlayacak Musacalı Barajı’nda sadece su alma yapısı, vana işleri gibi tünel daimi techizat işlerinin kaldığının altını çizen Genel Müdür Yıldız, ’Dev barajda hedef tüm imalatları birkaç ay içerisinde bitirip, sonbahar gelmeden, planlanandan bir yıl önce su tutabilmek olduğunu ifade etti.
 
Bergamalı çiftçiler yılda 42 milyon lira daha fazla kazanacak
 
Yıldız, ’İzmir’in en verimli ovalarından Bakırçay Ovası’nda 22 bin 950 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak Musacalı Barajı Kocadere üzerine inşa edildi. Barajımızın gövde yüksekliği temelden 79 metre olup, 25 milyon m3 su tutulabilecektir. Musacalı Barajı bölge ve ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. 22 bin 950 dekar araziyi borulu basınçlı sistemle sulayacak barajın, Bergamalı çiftçilere yılda yaklaşık 42 milyon lira ek katkı sağlayacağını iafde ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.
 
Bölgede modern sulama ile birlikte ürün çeşitliliği artacak; zeytin, domates sebze meyve gibi ürünlerde verim katlanacak. Tarlalardan iki ya da daha fazla hasat etme olanağına kavuşacak, çiftçi daha çok kazanacak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tekvandoda Bayraklı başarısı
Tekvandoda Bayraklı başarısı
Karşıyakalılar’dan Tugay’a teşekkür
Karşıyakalılar’dan Tugay’a teşekkür