Rektör Budak’tan Egeli bilim kadınlarına...

Rektör Budak’tan Egeli bilim kadınlarına plaket

Ege Üniversitesinde, nitelikli çalışmaları ile bilimin gelişimine önemli katkılar sunan Egeli bilim kadınlarına, düzenlenen törenle plaket verildi.

Rektör Budak’tan Egeli bilim kadınlarına plaket

Ege Üniversitesinde, nitelikli çalışmaları ile bilimin gelişimine önemli katkılar sunan Egeli bilim kadınlarına, düzenlenen törenle plaket verildi.

Rektör Budak’tan Egeli bilim kadınlarına plaket
11 Şubat 2021 - 12:36

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar – MÖTBE Kültür Merkezinde;  kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında varlık göstermelerinin teşvik edilmesi amacıyla her yıl 11 Şubat'ta kutlanan "Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü" dolayısıyla “Ege Üniversitesi Bilim Kadınları Buluşması” programı düzenlendi. Gerçekleştirilen senato toplantısının ardından; yaptıkları çalışmalarla bilime önemli katkılar sunarak Türkiye’nin saygın kurum ve kuruluşlarından ödül alan Ege Üniversitesi bilim kadınlarına, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından plaket takdim edildi.

Bilim kadınlarının tarih boyunca önemli buluşlara imza attığını söyleyen Rektör Budak, “Tarih boyunca kadınların gerçekleştirdiği bilimsel çalışma ve buluşlar, insanlığın ilerlemesine çok ciddi katkılar sağlamıştır. Günümüzde bilimin ulaştığı ileri seviyeyi, bu sayede medeniyetlerin ve dünyanın kavuştuğu refahı büyük ölçüde bilim kadınlarına borçluyuz. Tarih boyunca toplumsal hayatın içerisinde var olmaya çalışan kadınlar,   üretmeye harcadıkları çabanın yanında bir takım engel ve ayrımcılıklara karşı da mücadele vermek zorunda kalmışlardır. Bu konu, insanlığın bir an önce üstesinden gelmesi gereken çok boyutlu bir sorundur. Toplumsal hayatın her aşamasında olduğu gibi bilim alanında da kadınların eşit temsili, tüm kadınlarımızın en temel hakkıdır.  Bugün hala bu tür konuları tartışıyor olmanın bile çok büyük bir kayıp olduğuna inanıyorum. İnsanlık olarak, bu denli temelsiz bir ayrımcı yaklaşımın çoktan önüne geçmiş olmalıydık. Bu noktada toplumsal değişimin öncüleri olan biz üniversitelere çok önemli görevler düşüyor. Bizler geleceğe, yalnızca yetiştirdiğimiz rol model bireylerle değil; ürettiğimiz değerler ve uygulamalarımızla da yön veriyoruz. Bu anlamda önce bulunduğumuz bölgeye sonra ülkemize, en sonunda ise tüm dünyaya karşı ciddi sorumluluklar taşıyoruz. Kadınların eğitim ve araştırma faaliyetlerine katılımını teşvik etmek, bu konuda örnek teşkil eden uygulamalara imza atmak için daha çok çaba sarf etmeliyiz” diye konuştu.

“Gücümüzün büyük kısmını kadın çalışanlarımızdan alıyoruz”

Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesinin 65 yıllık köklü tecrübelerinin inşasında, bugün elde ettiği başarılarda, ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği saygın konumun arkasında bilim kadınlarımız bulunuyor. Bizler, kadrosunun yarısından fazlası kadın olan bir üniversite olarak gücümüzün büyük bir kısmını kadın çalışanlarımızdan alıyoruz. Özellikle bilim kadınlarımızın ve bilim kadını adaylarımızın imza attığı tüm başarılarına, heyecanlarına ve gururlarına ortak oluyoruz. Bugün bilim kadınlarımız, üniversitemizin en temel hedeflerinden biri haline getirdiğimiz Araştırma Üniversitesi hedefimize attığımız emin adımların temelini oluşturuyor. Kadın araştırmacılarımızın bugüne dek imza attığı başarılar ve üniversitemize sağladığı katkılarla ne kadar övünsek azdır. Bizler bu bilinçle, kadınların ve kız çocuklarının bilime ve hayatın diğer tüm alanlarına tam ve eşit koşullarda katılımını sağlamak için tüm imkânlarımızla hep en ön sıralarda yer alacağız. Bu vesile ile insanlığa ve bilimin gelişmesine katkı sağlayan tüm bilim kadınlarına yürekten teşekkürlerimi sunuyor; siz değerli akademisyenlerimizin ve kıymetli öğrencilerimizin 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nü kutluyorum” dedi.

Programda, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Dr. Serap Nargaz, bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Necdet Budak; en çok ulusal ve uluslararası yayın yapan, patent tescili alan, AB, BAP ve TÜBİTAK projesi yapan, YÖK üstün başarı ödülü alan bilim kadınlarına plaketlerini takdim etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Gökhan Pehlivan yeniden Başkan Yardımcısı oldu
Gökhan Pehlivan yeniden Başkan Yardımcısı oldu
Maratonİzmir için toplu taşıma güzergahlarına ayar
Maratonİzmir için toplu taşıma güzergahlarına ayar