“Sponsorların dağıttığı içkiler bahçede...

“Sponsorların dağıttığı içkiler bahçede içildi”

Aziz Vukolos Kilisesi’nde düzenlenen içkili parti nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden sonra organizasyonu yapan Gaia Project’ten de açıklama geldi. Firma, içki servisi yapmadıklarını, sponsor firmaların sadece bahçede içki ikram ettiğini açıkladı

“Sponsorların dağıttığı içkiler bahçede içildi”

Aziz Vukolos Kilisesi’nde düzenlenen içkili parti nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden sonra organizasyonu yapan Gaia Project’ten de açıklama geldi. Firma, içki servisi yapmadıklarını, sponsor firmaların sadece bahçede içki ikram ettiğini açıkladı

 “Sponsorların dağıttığı içkiler bahçede içildi”
10 Temmuz 2023 - 14:46

İzmir’deki Rum Ortodokslar yaptıkları açıklama ile 4 Haziran akşamı özel bir şirketin “Gençlik festivali” adıyla, Basmane’deki Aziz Vukolos Kilisesi‘nde parti düzenlediği, organizasyonda içki içildiği, dans edildiği, Hz. İsa figürünün parti mezesi yapıldığını iddia etmişlerdi. Konunun kamuoyunda geniş yankı bulması üzerine önce İzmir Büyükşehir Belediyesi açıklama yapmış ve Rum Ortodoks Cemaati’nin hassasiyetlerine saygılı olduklarını açıklamıştı. Son olarak Gaia Project de organizasyonda içki servisi yapmadıklarını, sponsorların dağıttığı içkilerin de bahçede içildiğini açıkladı.
 
Gaia Project’in açıklamasında, şu ifadelere yer verildi; “Gaia Project olarak dini, kültürel miraslarımıza zarar vermek amaçlı faaliyetimiz olmadığının önemle altını çizmek isteriz ki, kültürel açıdan başta Türkiye'ye sonrasında dünyaya tarihi ve kültürel miraslarımızın tanıtımını yapmak suretiyle çıktığımız yolda yaptığımız etkinlik serisinin globalde yüzlerce örneği olduğunu, değerlere her zaman saygılı olduğumuzu göz önünde bulundurmanızı rica ederiz. Bahse konu kilise işlevini 1922’ye kadar sürdüren yapı, cemaatinin İzmir'den ayrılmasıyla yıllarca terk edilmiş durumda kalmış, ibadethane özelliğini kaybetmiştir. 1924 Şubat’ta Atatürk'ün isteği üzerine Asar-ı Atika Müzesi'ne dönüştürülmüştür. Müze işlevi ilerleyen zamanlarda değiştirilmiştir. Kültür Bakanlığı’nca opera çalışma salonu olarak hizmet veren yapı, bir yangın sonrasında kullanılamamıştır. Aziz Vukolos Kilisesi, kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan kültür merkezi olarak hizmet vermektedir. Dünyaca ünlü elektronik müzik toplulukları; The American Cathedral in Paris, Sacre Coeur Church in Prague, Oude Calixtuskerk in Netherlands gibi kiliselerde elektronik müzik etkinlikleri düzenlemişlerdir. Hakkımızda çıkan asılsız iddialarda Hz. İsa figürlerinin meze yapıldığı gibi çirkin ithamları kesinlikle kabul etmiyor, aynı zamanda yapının içindeki hiçbir kültürel mirasımıza zarar verilmediğinin altını çizmek istiyoruz. ‘Gaia Historical Cruises’ olarak başladığımız etkinlik serisinin ilk ayağında sosyal medya etkinlik çalışmalarında Aziz Vukolos Kilisesi için yaptığımız reklamlarda 1.500.000 milyon kişinin önüne çıkarak kilisenin tanıtımına katkı sağladık. İbadete kapalı, kültürel sanat faaliyetleri için kullanılan, Basın Müzesi olan Aziz Vukolos Kilisesi’nde Piyano resitali, konserler ve birçok etkinlik yapıldığını, aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından izinle yapılan etkinlik olduğunu belirtmek isteriz. Tarafımızca hiçbir şekilde alkol satışı gerçekleşmedi, sponsorlarımızın yapının bahçesinde ikram edildiğini vurguluyoruz. Gaia Project olarak ilk açıklamamız olduğunu bunun haricinde hiçbir açıklama yapmadığımızı kamuoyuna belirtmek isteriz. Rum ve Ortadoks kardeşlerimiz ile yüzyıllardır ortak yaşadığımız bu coğrafyada müziğin birleştirici ve barışçıl gücüne inanıyor ve tüm bu güce inananları sevgiyle kucaklıyoruz.”
 
Konuyla ilgili Gaia Project’ten önce de İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 Temmuz’da açıklama yapmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında şunlar belirtilmişti; “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2010’da restore ederek kente kazandırdığı Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi kültür, sanat, konser, toplantı etkinlerinde kullanılmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi zaman zaman burasını ücretli, ücretsiz etkinliklere tahsis etmektedir. 4 Haziran akşamı kültür merkezinde, özel bir şirketin “Gençlik festivali” adıyla, içki satışı yapılmayacağı başvurusuyla gerçekleşen organizasyon Konak Kaymakamlığı ve Emniyet’ten izinlidir. Organizasyonun belediyemiz ile ilgisi yoktur. Kiralama şartlarına uymadığı gerekçesiyle tutanak düzenlenmiş, şirketin teminatı iade edilmemiştir. 1927 yılında Asar-ı Atika Müzesi olarak açılan daha sonra değişik amaçlarla kullanılan yapının tarihi geçmişine saygı gereği gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Bizimle ilgisi olmayan organizasyonun Rum Ortodoks Toplumu’nu incitmesinden son derece üzgünüz. Açıldığından beri onlarca organizasyonun yapıldığı tarihi mekanın bundan sonraki etkinliklerde bu hassasiyetlere dikkat edilerek kullanımı konusunda gerekli özen bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gösterilecektir. Birkaç kez özel izinle burada ayin yapılması İzmir’de yüzlerce yıldır devam eden hoşgörü ve anlayışın sonucudur. Bu hoşgörü ve anlayışın devamı konusunda bizim irademiz tamdır, herkesin hassasiyet ve ihtimam göstereceğine inanıyoruz.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Seferihisar’da Mayıs ayı meclisi toplandı
Seferihisar’da Mayıs ayı meclisi toplandı
Başkan Mutlu’dan doğalgaz zirvesi
Başkan Mutlu’dan doğalgaz zirvesi