Uzmanlardan uyarı!

Uzmanlardan uyarı!

Soğuk havalarla birlikte hareketinizi azalmamanız gerektiğine dikkat çeken uzmanlar kış gününde egzersiz yapmanın bağışıklık kazandığını kaydetti.

Uzmanlardan uyarı!

Soğuk havalarla birlikte hareketinizi azalmamanız gerektiğine dikkat çeken uzmanlar kış gününde egzersiz yapmanın bağışıklık kazandığını kaydetti.

Uzmanlardan uyarı!
28 Kasım 2018 - 13:48

Uzmanlar, “Haftada en az üç gün toplamda 150 dakika kalp hızınızı değiştirecek egzersizler yapın” uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre açık havada hafif veya tempolu yürüyüş ya da koşu, evde de fizyoterapiste danışarak yapılacak egzersizler yararlı oluyor.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Defne Kaya, battaniyeyi başımıza kadar çekip uzanacağımız ve hafif kestireceğimiz karanlık ve soğuk kış günlerinin yaklaştığına dikkat çekerek “Keyifli ve romantik görünse de, tüm kışı soğuk diye bu şekilde hareketsiz geçirmemeliyiz” uyasında bulundu. 
Soğuk havada egzersizin avantajları
Hava durum değişikliklerinin fiziksel aktivitemizi engellememesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Defne Kaya, soğuk havada egzersiz yapmanın sıcak havadan çok daha avantajlı olduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı:

  1. “Sıcak ve nemle boğuşmanız gerekmez: Kışın soğuk bizi daha canlı ve uyanık hissettirir.
  2. Soğuk havada egzersize daha uzun süre dayanabilirsiniz: Daha çok enerji harcarsınız.
  3. Az da olsa, kışın da güneş ışığı almalısınız: Güneş ışığı sadece Vitamin D ihtiyacımız için değil ruh halimizi iyileştirmek için de gereklidir.
  4. Egzersiz, soğuk ve grip dönemlerinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir: Günde birkaç dakikanızı egzersize ayırırsanız ya da yürürseniz, bu bile basit bakteri ve viral enfeksiyonlara karşı sizi korur.”
Ev dışında neler yapılabilir?
Kışın ev dışında yapılabilecek aktivitelere de değinen Prof. Dr. Defne Kaya, “Hafif yürüyüş veya tempolu yürüyüş, hafif koşu ya da tempolu koşu, yaprak toplama, kar küreme ve kar yürüyüşü yapılabilir” dedi.
Sıvı tüketimi: Soğuk havada su tüketimi önemlidir. Tüm aktiviteler için geçerlidir aslında, egzersiz veya yürüyüş sırasında asla susama hissi oluşmamalıdır. İçine sıcak bir bitki çayı koyabileceğiniz küçük bir spor termosu yanınıza alarak, içinizi de ısıtabilirsiniz.”
 
Evde de yapılacak aktiviteler var
 
Kışın ev içinde yapılabilecek aktiviteler olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Defne Kaya, yağmur, kar, kış, buz, rüzgâr ve çamurda yürümekten hoşlanmayanlara da “Sadece TV kumandasına uzanmakla yetinmeyin. Hareket etmek için illa pahalı spor salonlarına ya da pahalı ekipmanlara ihtiyacınız yok” dedi.
Prof. Dr. Defne Kaya, ev ya da kapalı mekânlarda yapılabilecek aktiviteleri de şöyle sıraladı:
  1. “Fizyoterapistinize danışarak evde yapabileceğiniz egzersiz reçetesi edinebilirsiniz.
  2. Dans edebilirsiniz.
  3. Ev temizleyebilirsiniz.
  4. Alışveriş merkezlerinde tempolu yürüyebilirsiniz.
  5. Paten kayabilirsiniz.
  6. Belediyelere ait merkezlerdeki ücretsiz eğlenceli grup derslerine katılabilirsiniz.
  7. Bahçenize bakım yapabilirsiniz.
  8. Apartmanınızdaki merdivenleri inip çıkabilirsiniz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Karşıyaka’nın en güzel balkon ve bahçesi seçilecek
Karşıyaka’nın en güzel balkon ve bahçesi seçilecek
Bucalı muhtarlar Başkan Duman ile buluştu
Bucalı muhtarlar Başkan Duman ile buluştu