Yargı reformuna İzmirli avukatların tepkisi

Yargı reformuna İzmirli avukatların tepkisi

İzmir Barosu Başkanı Avukat ÖZkan Yücel iktidar ile bağını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılması durumunda ‘’Yargı Reformu’’ndan söz edilebileceğini, meclise sunulan tasarının bir reform niteliğinde olmadığını söyledi.

Yargı reformuna İzmirli avukatların tepkisi

İzmir Barosu Başkanı Avukat ÖZkan Yücel iktidar ile bağını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılması durumunda ‘’Yargı Reformu’’ndan söz edilebileceğini, meclise sunulan tasarının bir reform niteliğinde olmadığını söyledi.

Yargı reformuna İzmirli avukatların tepkisi
13 Ekim 2019 - 10:43

Avukat Özkan Yücel. Popüler Yayın Grubu’na yaptığı değerlendirmede, TBMM’ne sunulan tasarı hakkında konuştu. Tasarıda avukatları ilgilendiren bir yargı reformunun söz konusu olmadığını vurgulayan Yücel, tasarıda avukatları ilgilendiren tek düzenlemenin ‘’yeşil pasaport’’ maddesi olduğunu dile getirdi. Reform diye sunulan bir başka düzenlemenin de hukuk fakültesi öğrencilerini ilgilendiren bir düzenleme olduğunu belirten Avukat Özkan Yücel, şunları söyledi:
‘’Bu tasarıya yargı reformu diyebilmemiz için, tasarıda bir değişimden, dönüşümden söz ediliyor olası gerekir. Fakat maalesef ki bu taslakta böyle bir dönüşüm, değişim göremiyoruz. İzmir Barosu olarak yargı reformuyla ilgili bu taslağın yargı reformundan daha çok, iktidar ve siyasi iktidarın güç ve mekanizmalarının kurulması yönündedir. Taslak içerisinde yer alan kanuni maddelerin reform niteliğinde olduğu söylenemez. Yargı reformundan ancak, yargı mekanizmasının iktidar ile bağını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapıldığı takdirde bahsedilebilir. Ama maalesef ki bu tasarıda böyle bir düzenleme söz konusu değil.’’
REFORM DEĞİL
Avukat Özkan Yücel, yüksek yargı organlarına siyasi iktidarın müdahalesini engelleyecek ve iktidar gücünün ortadan kalkmasını sağlayacak bir düzenlemenin tasarıda olmadığını dile getirdi. Tasarı için bir ‘’reform’’ sözünün kullanılmasının mümkün olmadığını kaydeden Yücel, şöyle devam etti:
‘’Bu tasarıyı reform demek, yani uzaktan yakından reform ile ilişkilendirmek mümkün değil. Reform denilecek bir düzenleme söz konusu değil, bu haliyle bir reform değil. Çünkü yargının içinde bulunduğu sorunları çözebilecek nitelikte değil. Şunu söylemek mümkündür; yapılan değişikliklerle avukatlar için bir takım iyileştirmeler yapılıyor mu? Evet. ‘’
YEŞİL PASAPORT
Özkan Yücel, “Avukatlık mesleğinde 15 yıl kıdemi olanlara yeşil pasaport verilecek” maddesi ile ilgili olarak, yargı görevlilerine, kamunun diğer eşdeğer görevlilerden daha sonra, diğer kamu görevlilerinde olmayan belli kriterlerle yeşil pasaport hakkının sunulmuş olmasını ayrımcılık olarak nitelendirdi. Yücel, “15 yıl kıdem” süresi ile alakalı da, yeşil pasaport hakkına sahip olan bütün kamu görevlilerinin belli bir kıdem süresi sonrası pasaporta sahip oldukları bilgisini verdi.
HUKUK FAKÜLTELERİ
Hukuk fakültelerinden mezun olanların, mesleğe başlayabilmek için sınava girip 70 puan alması gerekliliği maddesini de eleştiren Avukat Yücel, şunları söyledi:
‘’Bu tasarı oluşturulurken 78 tane hukuk fakültesi mevcuttu. Hükümet Hukuk Fakültesi sayılarını sürekli artırdı. Siyasi iktidar ‘eğitimde istihdam’ diyor fakat mezun olan öğrenciyi tekrar sınava tabi tutuyor. Ülke artık sınavlar ülkesi haline geldi. Demek ki iktidarın eğitim politikası yetersiz ki tekrar bir sınavı uygun görüyor. Bu kadar fazla hukuk fakültesi mevcutken, eğitmen sayısı yeterli mi? Verilen eğitim donanımlı mı? Bazı hukuk fakültelerinden öğrenciler profesör, doçent görmeden mezun oluyorlar. Hukuk fakültesi var fakat ceza hukuku, borçlar hukuku veya diğer derslerin profesörleri doçentleri var mı? Öğrenciler hukuk fakültesini yazıyorlar fakat gittikleri üniversiteden donanımsız mezun oluyorlar. Mademki böyle bir durum söz konusu hukuk fakültesi sayılarının azaltılması gerekir. Biz bunu öneriyoruz. Bu kadar fazla hukuk fakültesi olacağına, kaliteli donanımlı eğitim veren daha az hukuk fakültesi olsa böyle bir durum yaşanmaz. Bu da tamamen eğitim politikasının yetersizliği ile alakalı bir durum.”
Baro Başkanı Yücel, taslağın siyasi iktidarın bilgisi kapsamında maddelendirildiğini, TBMM’nden iktidarın, yargıya müdahale etmediği bir kanun şeklinde çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: www.softhaber.com

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ESHOT’a kalite tescili
ESHOT’a kalite tescili
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”