Yeşilyurt’a öncelik mesleki eğitimde

Yeşilyurt’a öncelik mesleki eğitimde

Yeşilyurt’a öncelik mesleki eğitimde

Yeşilyurt’a öncelik mesleki eğitimde
03 Mart 2020 - 10:13

Karabağlar Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Yeşilyurt Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na ziyarette bulunarak, ilçe esnaf sanatkarlarının sorunları ve çözüm önerileri hakkında oda yöneticilerinden bilgi aldı.
Ziyarette oda başkanı Mehmet Argun ile piyasaların ihtiyaç duyduğu ara eleman sorununu görüşen Öneği, mesleki eğitimin işsizlik sorununun ve kalkınmanın anahtarı olacağını söyledi.
Toplumun nabzı
Esnaf sanatkarların toplumda sayısal çoğunluğa sahip olduklarını kaydeden Kaymakam Öneği, ‘Sosyal hayat ve toplumun nabzı esnaf sanatkarlar ile atar. Her ailede bir esnaf bulunur, iki kişiden birinin dostu, akrabası esnaftır. Dolayısıyla toplumsal yaşamı direk etkileyen bir kesimin temsilcilerini ziyaret etmekte yarar gördük. Mehmet Argun hem Esnaf Odası’nın hem de kesimin finansal destekçisi olan Esnaf Kefalet Kooperatifinin başkanı. Sorunları yaşayarak bilen bir idareci. Ziyaretimizin verimli sonuçları olacağına inanıyorum’ dedi.
Türkiye’nin ara eleman sorunu olduğunu kaydeden Öneği, ‘İşsizlik varken piyasalarda kalifiye eleman sıkıntısı çekiliyor. Bu çelişkili durumun nedeni, mesleki eğitimin yeterince yaygınlaştırılıp özendirilememesi. Çıraklık Eğitim Merkezleri gibi meslek okullarını önemsiyoruz. Oda yöneticileri ile çeşitli ve verimli mesleki kursların nasıl düzenlenebileceğini masaya yatırdık. Sağlıklı, bilgili ve seçkin bir nesil yetiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle de Meslek okulları başta olmak üzere ilçedeki tüm okulları mercek altına alacağız’ diye konuştu.
Çıraklık sistemi düzenlenmeli
Kaymakam Öneği’nin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getiren Yeşilyurt Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Argun, ‘Cemil Özgür Öneği, vatandaşların arasında olmayı ve sahada çalışmayı seven bir yönetici profili çiziyor. Bu çalışma tarzı ile ilçenin sorunlarına gerçekçi tesbitler getirip kalıcı çözümler üreteceğine inanıyoruz.
Kaymakamımızın tespitleri son derece doğru. Çünkü çıraklık dönemindeki çocuklar yeterli meslek eğitimi alamıyor. 14 yaşında bir çocuk çırak olarak esnafın yanında çalışamıyor. Kanunen çalışacak çocukların 18 yaşını doldurması ayrıca sadece okul tarafından bir işyerine staja gönderilmesi gerekiyor. Çıraklık yasa ve şartlarının acilen düzeltilmesi, öğrencilerin okulda teorik, meslek hayatında ise pratik eğitim almalarının önü açılmalı. Böyle giderse çocuklar boşluğa düşerken, sanatkarlık gerektiren meslekler bitecek çünkü ehil ustalar yetişmeyecek’ dedi.
Piyasada çalışmalı
AB uyum yasaları çerçevesinde çocuk işçiliğinde sınırlamaların getirildiğini kaydeden Argun, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bugün 14 yaşında çıraklık çağında olan bir çocuğun, okuduğu dalda faaliyet gösteren esnafın işyerinde çalışması yasak. Hem ekonomik hem sosyal açıdan geleceğe endişeyle bakıyoruz. Yazın okul tatil olunca bir esnafın yanında çalışamayan çocuk boşta kalıyor, ana babası çalışıyorsa da kahve, internet kafelerin köşelerinde oyalanıyor, kötü yola düşme riski taşıyor. Öte yandan el sanatları gerektiren meslekler bitme noktasına geliyor.
Her meslekte ikili eğitim (Dual) sistem olmalı. Gençler pratik tecrübe kazanarak mesleklerinde yetişmeli. Bu gidişle vatandaşlarımız artık saçını kestirecek berber bile bulamayacak.’
FOTOĞRAF: (Oturan) Kaymakam Cemil Özgür Öneği, (sol başta ayakta) Yeşilyurt Esnaf Odası Başkanı Mehmet Argun
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Gökhan Pehlivan yeniden Başkan Yardımcısı oldu
Gökhan Pehlivan yeniden Başkan Yardımcısı oldu
Maratonİzmir için toplu taşıma güzergahlarına ayar
Maratonİzmir için toplu taşıma güzergahlarına ayar