110 Milyonluk Çevreci Yatırım Hizmette
Manisa Büyükşehir Belediyesinin şehrin 40 yıllık çöp sorununu tarihe gömdüğü Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin açılışı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Günlük 650 ton çöpün işleneceği tesisin Manisa’ya hayırlı olmasını dileyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Açılışını yapmaktan kıvanç duyduğumuz tesis, milletimizin bize verdiği emanete layık olduğumuzun göstergesi, güvencesidir. Projenin planlama ve yapım aşamasında özverili çalışmalarda bulunan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün Bey başta olmak üzere, tüm belediye personelimize, dava arkadaşlarımıza, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Her birini ayrı ayrı tebrik ve takdir ediyorum. Ülkemize, Manisa’mıza ve siz değerli vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.
Yayınlanma :
05.10.2017 15:37
Güncelleme :
05.10.2017 15:38


Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün yoğun çabasıyla 2012’de ilk adımları atılan uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından 8 Mart 2016’da temelleri atılan Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi, görkemli bir törenle hizmete açıldı.
Manisa İçin Tarihi Gün
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, tesisin tanıtımının yer aldığı film gösterisi gerçekleştirildi. Ardından törenin açılış konuşmasını yapmak üzere Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün sahneye davet edildi. Şahsı adına ve Manisa adına önemli ve tarihi günlerden birini yaşadıklarını belirten Başkan Ergün, Bugün Manisa’mız için şahsım için ve hatta ülkemiz için önemli bir gün. Şehircilik ve çevre adına bir devrin kapandığı ve yeni bir devrin başladığı gün. Bugün Manisa’mızın geleceğini kurtaracak ve ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak Türkiye’nin yerel yönetim kaynaklarıyla yapılan en büyük entegre tesisinin açılış günü. Bu kutlu günde bizi yalnız bırakmayan, öngörüleriyle ne kadar haklı olduğu bugünlerde çok daha net anlaşılan, ülke gündemi bu kadar yoğunken bizlere vakit ayıran Türkmen Beyimiz, değerli Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’ye ve Manisa’mıza dışarıdan teşrif eden tüm konuklarımıza hemşerilerim adına hoş geldiniz diyorum” dedi.
“Manisa sevdamızla dağları delip yolları ve dev tesisi yaptık”
8 Mart 2016’da tesisin temelinin atıldığını hatırlatan Başkan Ergün, “O günü Manisa’nın bayram günü olduğunu belirtmiş, açılışını yapacağımız günün de düğün günü olacağını ifade etmiştim. Aradan tam 1,5 yıl geçti. Böyle kısa bir sürede bu önemli çevreci yatırımı açılışa hazır hale getirmenin heyecanı ve mutluluğunu yaşadığımı belirtmek isterim. Bu sürece 2012 yılında Katı Atık Bertaraf Tesisinin yerinin bulunmasıyla başladık. Çok uzun, yorucu, oldukça meşakkatli bir sürecin ardından çalışmasına başlayabildik. Bugün Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi olarak gördüğünüz bu alan, o dönem ot bitmeyen bir dağ başıydı. Buraya çıkacak yol bile yoktu. Kendi ekiplerimizle kendi imkanlarımızla ilk olarak buraya çıkacak yolları yaptık. Manisa’ya olan sevdamızla dağları delip, yolları ve nihayetinde bu önemli tesisi hayata geçirdik” dedi.
Günlük 650 Ton Çöp İşlenecek
Çevreci tesisin teknik detayları hakkında bilgi veren Başkan Ergün, “Manisa’mızın 40 yıllık çöp sorununu çözecek Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisimiz, toplam 440 dönümlük arazi üzerine kurulmuş olup günlük 650 ton çöp işleme kapasitesine sahiptirBiz bugün buna son veriyoruz. Merkezin yanı sıra ilçelerimizin çöpleri de, kuracağımız transfer istasyonlarından alınarak semi treyler vasıtası ile bu tesise getirilecek. Mekanik ayrıştırma tesisinde el değmeden metal, plastik, alüminyum, poşet, kağıt-karton gibi geri dönüşebilir atıklar ayrıştırılarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilecek. Kompost üretilebilir nitelikli organik atıklar da membran kompost alanına gönderilecek. Kompost tesisinde gübre üretilecek ve üretilen gübre, belediyemizin park bahçe işlerinde kullanılacak. 110 milyon gibi bir yatırım bedeliyle Manisa’mıza kazandırdığımız bu önemli tesis, Türkiye’de entegre ve tam otomatik olma özelliğiyle İstanbul’la birlikte en büyük iki tesisten biridir. Yüzde 100 kamu sermayesiyle şehrimize kazandırdığımız bu çevreci tesis, Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük tesisi olma özelliğiyle de Türkiye’de ilk ve tektir. Bugün burada Türkiye’nin ilk çevrecisi kabul edilen Manisa Tarzanı’nın hayallerini de gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. İnsan odaklı ve çevreye duyarlı belediyecilik anlayışımızla bu önemli tesisimizin 17 ilçemize hizmet verebilmesi amacıyla kapasitesini de arttırdık. Yeni açılacak alanda yaklaşık 52,2 milyon Euro’luk Yakma Tesisinin kurulması ve bu tesisten elektrik üretilmesini planlıyoruz. Bununla ilgili fizibilite raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk. Kurulacak yeni tesislerle çöpün tamamı gömülmeden bertaraf edilecektir.”
74 Bin Konutu Aydınlatacak Elektrik Üretecek
Çöpten elektriğin ne şekilde üretileceği konusunda katılımcıları bilgilendiren Başkan Ergün, “Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisimizin hayata geçmesiyle birlikte ilimiz genelindeki 1 milyon 143 bin 781 metrekarelik vahşi depolama sahalarını kapatmış olacağız. Buradaki çöp sahalarından ve birazdan açılışını yapacağımız tesisimizden elektrik enerjisi elde edeceğiz. İlk etapta 1 yıl içerisinde elde edilecek elektrik enerjisiyle yaklaşık 74 bin konutun aydınlatma ihtiyacı karşılanacak. Daha sonra yapacağımız revizyonlarla birlikte 3 yıl içerisinde toplam 231 bin konutun aydınlatma ihtiyacını karşılayabilecek bir enerji üretim tesisi oluşturmuş olacağız. Yani, Manisa’nın çöplerinden artık dumanıyla çevreyi kirleten yangın değil, ülke ekonomisine kaynak sağlayacak enerji çıkacak. Şehrimizin çöpleri, ülkemize milli servet olarak geri dönecek. Bu yüzden ayrıca mutluyum. Şükürler olsun ki, böylesi önemli bir tesisi yapmayı ve tamamlamayı Cenab-ı Allah bizlere nasip etti” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: