AKP İktidarında Tek Partili İktidarlar Döneminin ‘’İşsizlik Rekoru’’ Kırıldı
Yayınlanma :
21.02.2017 10:59
Güncelleme :
21.02.2017 10:59


CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığının hazırladığı, “Ülkemizde Tek Parti ve Koalisyon Hükümetleri Dönemlerinde Büyüme ve İşsizlik Oranları” başlıklı raporu ile ilgili, Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. AKP'nin tek başına iktidarındaki işsizlik oranının, diğer tüm hükümet dönemlerinin üstüne çıktığını gösteren raporda; Bayır, Başbakan Sayın Binali Yıldırım’a, ‘’İşsizliği önlemek için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? Hükümetinizin işsizlik politikasında strateji değişikliği yapacak mısınız’’ sorularını yöneltti.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı “Ülkemizde Tek Parti ve Koalisyon Hükümetleri Dönemlerinde Büyüme ve İşsizlik Oranları” başlıklı rapor hazırlamış, raporda, tek parti iktidarları dönemi ile koalisyon hükümetleri döneminde ekonomik büyüme ve işsizlik oranları kıyaslanmıştır. Rapora göre, AKP'nin tek başına iktidarındaki işsizlik oranının, diğer tüm hükümet dönemlerinin üstüne çıktığı görülmüştür. AKP dönemindeki büyüme hızı da, diğer tüm tek parti hükümetlerinden geride kalırken, birçok koalisyon hükümetinin büyüme hızından da düşük çıkmıştır.
Raporun en çarpıcı bölümü ise, ülkenin Kurtuluş Savaşı'ndan çıktığı Cumhuriyetin ilk dönemine ilişkin bölüm olmuştur. CHP'nin tek başına iktidar olduğu 1923-1950 döneminde büyüme oranı yüzde 4.67 olurken, işsizlik oranı da yüzde 3.4 olmuştur. 1950- 1960 yılları arasında yaşanan Demokrat Parti iktidarı döneminde ortalama büyüme yüzde 7.9 olurken, işsizlik oranı ise yüzde 2.6 seviyesinde kalmıştır. Yine aynı şekilde 1965-1971 yılları arasında yaşanan AP döneminde ise büyüme yüzde 5.8, işsizlik oranı yüzde 5.2 düzeyindeydi. En tartışmalı tek parti dönemi olan 1983-1991 yılları arasında ise ekonomik büyüme yüzde 5, işsizlik ise yüzde 8.1 seviyesinde seyretmiştir. Ekonomi politikaları ile övünen AKP'nin 15 yıllık iktidarında ise büyüme oranı yüzde 4.58, işsizlik de yüzde 10.1 olmuştur.
Öte yandan son verilere göre, ekonomide yaşanan durgunluğa paralel olarak işsizlik yüzde 12.1'e tırmanmış ve 2002'den bu yana tek başına iktidar olan AKP'nin uyguladığı politikalar da artık sorgulanmaya başlanmıştır.
Bu bağlamda;
15 yıllık iktidarınızda ortalama 4,58 olan büyüme oranını yükseltmek için ne gibi tedbirler almayı planlıyorsunuz?
15 yıllık iktidarınızda işsizlikte azalma yönünde ilerleme kaydedemeyen hükümetinizin işsizlik politikasında strateji değişikliği yapacak mısınız?
Devletin resmi organı olan TÜİK tarafından 2016 yılının Kasım ayı için yüzde 12,1 olarak açıklanan işsizlik oranını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her 4 gençten 1’inin işsiz olduğu ülkemizde işsizlik sorununun çözümü noktasında, ne gibi önlem veya önlemler almayı düşünüyorsunuz?
Ülkede büyüme oranının yükselmemesini ve işsiz sayısının artmasını ekonomik krizin ön adımları olarak gösteren düşüncelere katılıyor musunuz?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: