ALSANCAK LİMANI İHALEYE ÇIKIYOR
Yayınlanma :
18.11.2015 10:14
Güncelleme :
18.11.2015 10:14


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 2012 yılında ‘Kruvaziyer Limanı’ ve ‘Yük Limanı’ olarak ikiye ayrılan İzmir Alsancak Limanı’nın yeni imar planları, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 14 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Her iki limanın yeni imar planları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nde bir ay sürecince askıya çıkarılacak. Edinilen bilgiye göre, İzmir Kruvaziyer Limanı ve İzmir Yük Limanı’nın, 2016’nın ilk yarısında ihaleye çıkarılması öngörülüyor.
Resmi Gazete’de yayınlanan yeni imar planlarına göre, Kruvaziyer Limanı’nda emsal 1.25’ten 0.50’ye düşürüldü. Böylece inşaat alanı yaklaşık 50 bin metrekare azaltılarak, 125-130 bin metrekareye indirildi. Plana göre limana iki yeni parmak iskele eklenecek. AVM projesi yerine turistlerin ihtiyacını karşılayacak küçük çaplı alışveriş mağazaları ve oteller yer alacak. Yük Limanı’nda ise liman sınırı olarak, Meles Deltası belirlendi. Limanda öngörülen dolgu alanları ve rıhtım ötelemeleri plana işlendi.
“ALSANCAK GELİŞMELERİN DIŞINDA KALAMAZ”
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’nın imar planlarının hazırlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. İzmir’in tarihin en eski çağlarından bu yana liman kenti olduğunu belirten Öztürk, “İzmir’in varoluş nedeni limanıdır. Bu nedenle İzmir Alsancak Limanı’nın geleceğine yönelik belirsizliği ortadan kaldıracak her adımı destekliyoruz. Alsancak Limanı bugüne kadar zoru başardı. Baş döndüren rekabet koşullarına rağmen yatırım yapıp, hizmet vermeye devam etti. Ama artık rekabet koşulları daha da sertleşti. Dünyada verimli çalışan ve sürekli yatırım yapan limanlar ayakta kalıyor. İzmir Alsancak Limanı, dünyada ve bölgemizde yaşanan gelişmelerin dışında kalamaz. Biz limanların devlet kontrolünde olmasını doğru bulmuyoruz. Dolayısıyla limanlar ya özelleştirilmeli ya da otonom yapılarda yönetilmeli” dedi.
Kruvaziyer Limanı’nın yeni imar planında iki parmak iskelenin yer aldığını dile getiren Öztürk, böylece yolcu gemilerinin yanaşma sorununun çözüleceğini ifade etti. Son yıllarda İzmir’in kruvaziyer turizminde hedeflerinin uzağında olduğunu belirten Öztürk, “Kruvaziyer turizminde yeniden yükselişe geçebiliriz. Bunun yolu altyapı olarak hazır olmaktan geçiyor. İzmir’e ayak basan turistin İzmir ile ilgili ilk izlenimi olumlu olmalı. Modern bir yolcu salonu ve yeni iskeleler ile daha fazla gemi ve yolcuya ev sahipliği yapıp, kruvaziyerde Akdeniz’de yeniden cazibe merkezi oluruz” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: