Yoğun katılımla gerçekleşen programın moderatörlüğünü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şube Başkanı Aslı Balcı Tamtürk üstlenirken; panelde CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen ile Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya konuşmacı olarak yer aldı.
Program öncesinde Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, konuşmacılar ve katılımcılarla birlikte Bayraklı Belediyesi Kadın Kooperatifi bünyesinde üretim yapan kadınların ürünlerinin yer aldığı stantları ziyaret etti. Kadın üreticilerle bir araya gelen heyet, el emeği ürünler hakkında bilgi aldı.
Yerel Eşitlik Eylem Planı Paylaşıldı
Etkinlik kapsamında Bayraklı Belediyesi tarafından hazırlanan 2026–2028 Yerel Eşitlik Eylem Planı da katılımcılarla paylaşıldı. Kadınların sosyal, ekonomik ve kamusal hayatta daha güçlü yer almasını hedefleyen plan; yerel düzeyde eşitlik politikalarının geliştirilmesi, kadınların güçlendirilmesi ve belediye hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinin güçlendirilmesini amaçlıyor.
Kadın Kooperatifinin Dijital Satış Platformu Tanıtıldı
Programda ayrıca Bayraklı Belediyesi Kadın Kooperatifi bünyesinde üretim yapan kadınların ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla oluşturulan bayraklidan.com adlı dijital satış platformunun tanıtımı yapıldı. Platform sayesinde Bayraklı’da üreten kadınların el emeği ürünleri artık yalnızca yerel stantlarda değil, dijital ortam üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına ulaşabilecek.
Başkan Önal: “Kadın emeği güçlenmeden toplumsal dönüşüm gerçekleşmez”
Programın açılış konuşmasını yapan Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, kadın emeğinin toplumsal dönüşüm açısından belirleyici bir rol oynadığını belirterek şunları söyledi:
“8 Mart yalnızca bir anma günü değil; eşitlik, adalet ve emek mücadelesinin güçlü bir simgesidir. Kadın emeği güçlenmeden toplumsal dönüşüm gerçekleşmez. Kadın özgürleşmeden demokrasi tamamlanmaz. Bu bilinçle Bayraklı Belediyesi olarak kadınların yaşamın her alanında daha güçlü yer alması için somut adımlar atıyoruz. Yerel Eşitlik Eylem Planımız bu anlayışın bir yol haritasıdır. Kadın kooperatiflerimizin emeğini dijital dünyaya taşıyan bayraklidan.com platformu da kadınların ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlayacak önemli bir adımdır.”
Gökçe Gökçen: “Yerel sosyal politikalar kadınların yaşamını doğrudan etkiliyor”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen konuşmasında kadınların adalete ve toplumsal yaşama erişiminin önündeki en büyük engellerden birinin ekonomik bağımsızlık olduğunu belirterek kadınların çalışma hayatında güçlenmesinin önemine dikkat çekti.
Yerel yönetimlerin sunduğu sosyal hizmetlerin kadınların hayatında doğrudan etkili olduğunu vurgulayan Gökçen, belediyelerin yalnızca altyapı hizmetleri sunan kurumlar olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Kreşler ve bakım hizmetleri gibi sosyal destek mekanizmalarının kadınların üzerindeki bakım yükünü azalttığını belirten Gökçen, bu tür hizmetlerin kadınların çalışma hayatına katılımını kolaylaştırdığını ifade etti. Kadın emeğinin görünür hale gelmesinin demokratik toplum açısından da büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Doğuş Derya: “Kağıt üzerindeki hakların yaşamda karşılığı olmalı”
Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Doğuş Derya ise konuşmasında kadınların çalışma hayatında ve toplumsal yaşamda karşı karşıya kaldığı eşitsizliklere dikkat çekti. Kadın haklarının birçok ülkede yasal olarak tanımlanmasına rağmen günlük yaşamda aynı karşılığı bulamadığını belirten Derya, “Kağıt üzerinde olan birçok hak yaşamda karşılığını bulamıyor” dedi.
Kadınların doğum sonrası iş hayatından kopmak zorunda kaldığını ifade eden Derya, doğum yapan kadınların önemli bir bölümünün kısa süre içinde işlerini bırakmak zorunda kaldığını söyledi. Kadın emeğinin çoğu zaman düşük ücretli ve güvencesiz işlerde değerlendirildiğini belirten Derya, çocuk bakımının maliyetli olması nedeniyle birçok kadının çalışma hayatından uzaklaştığını dile getirdi. Ev içi emeğin görünmez kılındığını da vurgulayan Derya, kadınların yalnızca ev işleri ve bakım sorumluluğuyla özdeşleştirilmesinin toplumsal eşitsizlikleri derinleştirdiğini ifade etti.
Panel, katılımcıların soruları ve değerlendirmeleriyle sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: