Cildinizi saçkırana terk etmeyin!
Sakal, kaş ve kirpikler, vücut, kol ve bacaklar gibi kıl bulunan her yeri etkileyebilen saçkıran hastalığının sizi esir almasına izin vermeyin. Farklı tedavi yöntemleri bulunan hastalığın erken tanısı ise uzmanların işini oldukça kolaylaştırıyor.
Yayınlanma :
10.02.2016 14:16
Güncelleme :
10.02.2016 14:16


Tıp literatüründeki ismiyle Alopesi Areata (Saçkıran) her yaşta görülebilen saç kaybının yaygın bir sebebidir. Hastalık sakal, kaş ve kirpikler, vücut, kol ve bacaklar gibi kıl bulunan her yeri etkileyebilmekle beraber, genellikle saçlı deride küçük, madeni para büyüklüğünde, yuvarlak kel alanlara neden olur. Her şeyden önce kişi estetiğini önemli ölçüde bozduğu için hastaların içine kapanmasına neden olan hastalığa erken müdahale ise dermatologların işini oldukça kolaylaştırıyor. Şifa Üniversitesi Hastanesi Dermatologlarından Doç. Dr. Fatma Aslı Hapa, saçkıran tedavisinde başarı oranı yüksek yöntemler kullandıklarını belirtirken, hastalara da önemli uyarılarda bulundu. Bu uyarıların en başında ise hastalığın bir an önce teşhisi ve yayılmasına izin vermeden tedaviye geçilmesi geliyor.
Hastalığın, bağışıklık sisteminin kıl foliküllerini yabancı olarak algılayıp onlara karşı savaş açması ve bunun sonucunda kılların dökülmesiyle meydana geldiğini hatırlatan Hapa, “Hastalık tipik olarak saçlı deride bir veya daha fazla kel alanlar, düzgün yamalar şeklinde başlar, inflamasyon veya pullanma görülmez. Genellikle renkli saçlar etkilenir bu yüzden yaşlılarda kel alan içinde hastalıktan etkilenmeyen birkaç beyaz saçın kaldığına şahit olabilirsiniz. Hasta dermatoloğa geldiğinde eğer saç kaybı tutulumu sınırlı ise tedavi başarısı yüksektir ancak yaygın hastalıkta başarı oranı düşebilir. Burada erken tanı ve tedavinin önemi büyüktür” diye konuştu.
ALOPESI AREATA NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Doç. Dr. Hapa’nın verdiği bilgilere göre hastalığın birçok tedavi yöntemi var. Yayılımın sınırlı olduğu hastalarda lokal steroidli krem ve losyonlar kullanılıyor. Saç kaybının küçük yamalara dönüştüğü durumlarda ise en etkili tedavi yaklaşımı olarak lokal steroid enjeksiyonlar devreye giriyor. Ancak yaygın ve tedaviye dirençli saçkıranda ise steroid tabletler ve immun (bağışıklık) sistemini baskılayan diğer ilaçlar devreye giriyor. Bu tür yaygın ve dirençli saçkıran hastalığında adını sıkça duyduğumuz difensipron tedavisi hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Doç. Dr. Hapa, bu yöntemle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Sıklıkla alopesi areata tedavisinde kullanılan ve cilde sürüldüğünde alerjik bir reaksiyon oluşturan kimyasal bir maddedir. Saç dökülmesinin yaygın olduğu tüm alopesi areata hastalarında ve her yaşta kullanabiliyoruz. Öncelikle yaygın hastalığı olan çocuklarda ilk tercih tedavi seçeneklerinden biridir. Ağrısız ve acısız bir yöntem olmasının yanı sıra ağızdan bir ilaç kullanımına gerek olmaması difensipron tedavisini özellikle yaygın hastalığı olan çocuklarda öncelikli olarak tercih edilmesinde etken olmaktadır.”
AĞRISIZ BİR YÖNTEM
Tedavinin uygulama şekliyle ilgili de bilgi aktaran Hapa, “Hasta öncelikle ilacın yüksek bir konsantrasyonu ile saçlı derinin bir bölümünde ilaca karşı duyarlandırılır. Ardından saçların döküldüğü bölgeye ilaç artan konsantrasyonlarda pamuklu bir çubuk yöntemiyle uygulanır. Tedavi sırasında hiçbir ağrı veya benzeri bir semptom görülmez. Ancak ilerleyen günlerde ilaç uygulanan bölgelerde kaşıntı, içi su dolu kabarcık, kızarıklık, soyulma, bölgesel lenf bezlerinde büyüme görülebilir. Tedaviye her hafta sürülen bölgede saç çıkıncaya kadar devam edilir bu ortalama 8-12 hafta arasındadır. Ancak saç çıkışı gözlenmese bile tedavi 24 hafta boyunca uygulanır. Saç çıkışı sağlandıktan sonra da en az 3 ay daha devam edilir” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: