Dünya çömlekçiliği Menemen’de buluşuyor

Dünya çömlekçiliği Menemen’de buluşuyor

Menemen Belediyesi, Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’nin ikincisine hazırlanıyor. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen ustaları buluşturacak olan festivalin teması ise “Afet ve Engellilik” olacak

Dünya çömlekçiliği Menemen’de buluşuyor

Menemen Belediyesi, Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’nin ikincisine hazırlanıyor. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen ustaları buluşturacak olan festivalin teması ise “Afet ve Engellilik” olacak

Dünya çömlekçiliği Menemen’de buluşuyor
19 Temmuz 2023 - 12:26

Menemen Belediyesi, çömlek sanatını yaşatıp, gelecek nesillere taşımak için düzenlediği Uluslararası Çömlek Festivali’nin 2.’sini 15-17 Eylül tarihlerinde “Afet ve Engellilik” temasıyla gerçekleştirecek. Menemen’in çömlekteki ustalığını dünyaya gösterdiğine dikkat çeken Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, 2 ay önce İtalya’da düzenlenen ‘Dünya Çömlek Ustaları Festivali’nde 6 derecenin 4’ünü alan Menemenli ustalarımızla gurur duyuyoruz. Menemen, çömlekteki ustalığını yıllardır Dünya Şampiyonluğu ile başlayarak aldığı ödüllerle dünyaya imzasını attı” diye konuştu.  
 
Türkiye’nin  dünyada önemli çömlekçilik merkezi olduğunu belirten Pehlivan, şöyle devam etti; “Çömlekçiliğin Menemen’de 6 bin yıllık geçmişi var. Bu sanat Menemenlinin ruhuna işlemiş, buradaki hayatı ve insanları şekillendirmiş adeta yaşam biçimine dönüşmüş. Çömlek bu topraklarda; sevgi, emek, alın teri, eve götürülen bir lokma ekmek. Çömlek; toprağa, doğaya ve insana saygı. Bin yıllar öncesinden gelen bu kök, hala Menemen’de aynı canlılıkla yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyorsa bu, çömlek ustalarının el emeği ve göz nurunun eseri. Bu vesileyle çömlekçilik mesleğine ömrünü adamış, bugün hala emek veren tüm usta ve çıraklarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi. 
 
Çömlekçiliğin ruhuna, ustalarına hatta çömlek yapımı için en uygun toprağa sahip olduklarının altını çizen Pehlivan, “Böyle bir festival elbette Menemen’de olmalı. Menemen’in tarihi, kültürel ve sosyal kimliğinin ayrılmaz parçası olan çömlek, kuşaktan kuşağa usta ellerde gelişip şekillenerek bugünlere ulaştırıldı ve Menemen’in kendisini ifade ettiği mirası haline geldi. Bu sanatı ve mirası korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere ulaştırmak hepimizin ortak görevi” şeklinde konuştu.
 
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında ülke, millet ve insanlık olarak asrın en ağır felaketlerinden birini yaşadığımızı da sözlerine ekleyen Pehlivan, depremde çok fazla can kaybı yaşadığımızı ve sağ kalan depremzede vatandaşlarımızın da yurtlarından koparak memleketimizin dört bir yanına göçmek zorunda kaldığını hatırlattı. Belediye olarak deprem sabahından bugüne depremzedelerin yanında olduklarını vurgulayan Pehlivan, bu yılki festivalin temasını depremzede ve engelli vatandaşların hassasiyetlerine dikkat çekmek adına “Afet ve Engellilik” olarak belirlediklerini söyledi.
 
Bu yıl 2.’si gerçekleşecek olan Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’nde ziyaretçileri birçok sürprizin de beklediğini dile getiren Pehlivan, festival kapsamında, yurt içi ve yurt dışından gelen çömlek ustalarının eserlerini görebileceğini, isterlerse kendi çömleklerini yapabileceklerini, ya da sevdikleri çömlekleri hediyelik olarak satın alabileceklerini belirtti. Katılımcıların hem amatör hem de profesyoneller için düzenlenen çömlek yarışmasını da izleyebileceklerini aktaran Pehlivan, sözlerine şöyle devam etti: “Festivalde ayrıca; akademisyenler, sanatçılar ve sektör temsilcilerinin katıldığı çömlekçilik üzerine paneller ve söyleşiler düzenlenecek. Ünlü sanatçılar, çeşitli müzik grupları, halk oyunları ekipleri ve tiyatro toplulukları sahne alacak. Ziyaretçilerimiz bu festivalde hem çömlek sanatının inceliklerini öğrenecek hem de Menemenimizin doğal güzellikleri, lezzetleri ve misafirperverliği ile tanışacaklar.”
 
Uluslararası Çömlek Festivali’ni bu yıl Cumhuriyet Şenlikleri kapsamında kutlayacaklarını da aktaran Pehlivan sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün hep birlikte, bu coğrafyadaki tüm yaşamı bir ana şefkatiyle kucaklamış kentimizi, 2.’sini gerçekleştireceğimiz Uluslararası Menemen Çömlek Festivali ile yeniden taçlandırmak istiyoruz. Festivalimizin Menemen var oldukça kuşaktan kuşağa geliştirilerek aktarılmasını sağlamak en büyük dileğimiz. 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivalimizde dostlarımızı ağırlamak bizim için büyük onur olacak. Gelin hep birlikte Menemen’in eşsiz çömlek sanatına tanıklık edelim”.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ESHOT’a kalite tescili
ESHOT’a kalite tescili
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”