Dünya Menemen’de buluşuyor

Dünya Menemen'de buluşuyor

Menemen’in meşhur çömlekleri, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından en iyi çömlek ve seramik ustalarıyla sanatçılarını bir araya getirerek bir kez daha görücüye çıkıyor. 15-17 Eylül tarihleri arasında bu yıl ikinci kez gerçekleştirilecek olan Menemen Çömlek Festivali, vatandaşların karşısına dolu dolu bir programla çıkacak

Dünya Menemen'de buluşuyor

Menemen’in meşhur çömlekleri, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından en iyi çömlek ve seramik ustalarıyla sanatçılarını bir araya getirerek bir kez daha görücüye çıkıyor. 15-17 Eylül tarihleri arasında bu yıl ikinci kez gerçekleştirilecek olan Menemen Çömlek Festivali, vatandaşların karşısına dolu dolu bir programla çıkacak

Dünya Menemen'de buluşuyor
13 Eylül 2023 - 13:11

Menemen Belediyesi tarafından ilki 7-9 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’nin ikincisi için geri sayım başladı. Festivali bu yıl 15- 16-17 Eylül tarihlerinde 100. Cumhuriyet Şenlikleri kapsamında kutlayacaklarını ifade eden Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Ortak bir hayali gerçekleştirmek, yarınlara eşsiz bir miras bırakmak için düzenleyeceğimiz festivalimizin bu yılki ana teması ‘Dayanışma ve Duyarlılık’ olacak” dedi.

Menemen Belediyesi, çömlekçilik sanatını yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak için düzenlediği Uluslararası Çömlek Festivali’nin ikincisini düzenlemek için çalışmalarını hızlandırdı. Sürekli bir araya gelen komite, çömlek alanında yapılan festival ve çalışmalara katılarak, düzenlenecek festival ağını genişletti. Ülkemizin en önemli çömlekçilik merkezlerinden birisi olduğunu ifade eden Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Çömlek sanatı Menemenlinin ruhuna işlemiş, buradaki hayatı ve insanları şekillendirmiş, bir yaşam biçimine dönüşmüştür. Çömlek bu topraklarda sevgidir, emektir, alın teridir, eve götürülen bir lokma ekmektir. Çömlek olan yerde yaratıcılık vardır, sanat vardır. Çömlekte birlik, beraberlik ve dayanışma vardır.
Çömlekte toprağa, insana saygı vardır. Çömleğin Menemen’de 6000 yıllık bir geçmişi, kökeni vardır. Binyıllar öncesinden gelen bu kök, bugün hala Menemen’de aynı canlılıkla yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyorsa bu çömlek ustalarının el emeği ve göz nurunun eseridir. Bu yüzdendir ki onlar saygıların en büyüğünü hak ediyorlar. Bu vesileyle çömlekçilik mesleğine ömrünü adamış, bugün hala emek veren tüm usta ve çıraklarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

FESTİVALİN TEMASI: DAYANIŞMA VE DUYARLILIK
Çömlekçiliğin ruhuna da ve ustalarına da çömlekçilik için en değerli toprağa da sahip olduklarını dile getiren Pehlivan, “Böyle bir festival elbette ki Menemen’de olmalı… Çünkü ‘isminde yemeği, ambleminde çömleği var’ diyebilme gücümüz var. Menemen’in tarihi, kültürel ve sosyal kimliğinin ayrılmaz bir parçası olan çömlek, kuşaktan kuşağa usta ellerde gelişip şekillenerek bugünlere ulaştırıldı ve Menemen’in kendisini ifade ettiği mirası haline geldi. Bu sanatı ve mirası korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere ulaştırmak hepimizin ortak görevi. Bu yıl, yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında ülke, millet ve insanlık olarak asrın en ağır felaketlerinden birini yaşadık. 11 ilimiz yerle yeksan oldu. Memleketimizin dört bir yanına göçtüler. Biz Menemen Arama Kurtarma ekibimizle sabahı deprem bölgesine yola çıktık. Günlerce tek bir can kurtarmak için tüm imkanlarımızla çalıştık. TIR’lar dolusu yardımı afet bölgesine ulaştırdık. İlçemize gelen binlerce vatandaşımızın barınma, beslenme, iş ihtiyaçlarına çözümler üretmek için çalıştık, çalışıyoruz. Kent sakinlerimiz, işletmelerimiz, belediye çalışanlarımız ile birlikte bu büyük acıyı hafifletmek için el ele verdik. Hep birlikte örnek bir dayanışmaya imza attık. Bu felaketten telafisi olmayan kayıplarla bizlere komşu gelen insanlarımızı, zaten bizimle birlikte eşit koşullarda yaşama imkânı bulunmayan engelli vatandaşlarımızın varlığını, hassasiyetlerini canlı tutmak, güçlendirmek için bu yıl 15, 16, 17 Eylül tarihlerinde 2. sini gerçekleştireceğimiz Uluslararası Menemen Çömlek Festivalimizin teması Dayanışma ve Duyarlılık olacak” diye konuştu.

FESTİVALİMİZDE BU YIL...
2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’nde ziyaretçileri bu yıl da birçok sürprizin beklediğini dile getiren Pehlivan, şöyle devam etti; “Festivalimize Antarktika hariç tüm kıtalardan toplam 34 ülke katılıyor. Yarışmacı, jüri, alternatif pişirim gösterileri, workshoplar, sempozyum ve sergi konularında toplam 75 yabancı konuğumuzu ağırlıyoruz. Festival kapsamında, yurt içi ve yurt dışından gelen çömlek ustalarının eserlerini görebilecek, isterseniz siz de el emeği göz nuru kendi çömleğinizi yapabilecek, sevdikleriniz için hediye
çömlek ürünleri alabilecek, hem amatör hem de profesyoneller için düzenlenen çömlek yarışmasını izleyebilecek, sanatçıların en özel ve güzel çömlek ürünlerinin yer aldığı sergileri gezebileceksiniz. Festivalde ayrıca; akademisyenler, sanatçılar ve sektör temsilcilerinin katıldığı çömlekçilik üzerine paneller ve söyleşiler düzenlenecek. Ünlü sanatçıları, çeşitli müzik grupları, halk oyunları ekipleri ve tiyatro toplulukları sahne alacak. Festival alanında kurulacak stantlarda yöresel ürünler, el sanatları ve hediyelik eşyalar satılacak. Bu festivalde hem çömlek sanatının inceliklerini öğrenecek hem de Menemenimizin doğal güzellikleri, lezzetleri ve misafirperverliği ile tanışacaklar. “ dedi.

ÜNLÜ SANATÇILAR SAHNEDE...
Festival coşkusunun konserlerle zirveye taşınacağını söyleyen Pehlivan, “Bu yıl festivalimizin açılış gününde sevilen sanatçılarımız Mustafa Yıldızdoğan ve Ferhat Göçer, ikinci gününde de Inna sahne alacak. Ayrıca Taşhan’da herkesin görmesi gerektiğini düşündüğüm kuş evi sergisi olacak. Tüm bunların yanında çocuklarımızı da unutmadık. Onlar için de atölye çalışmalarımız yer alacak. Festivalimizi bu yıl 15-16-17 Eylül tarihlerinde cumhuriyetimizin 100. yılı etkinlikleri kapsamında kutlayacağız. Geçen yıl, ilk festivalimiz olmasına rağmen yıllardır yapıla gelen çömlek festivallerinden daha etkileyici bir programı hayata geçirdik, bu yıl daha iyisini yapmak için hazırız. Festivalimizin, Menemen var oldukça kuşaktan kuşağa geliştirilerek aktarılmasını sağlamak en büyük dileğimiz. 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’mizde dostlarımızı ağırlamak bizim için büyük bir onur olacak. Gelin hep birlikte Menemen’in eşsiz çömlek sanatına tanıklık edelim. Toprağın Menemen’de insan ile hemhal oluşunu, toprağın ateşle dansını kutlayalım.” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ESHOT’a kalite tescili
ESHOT’a kalite tescili
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”