Ege’de “Capoeira” Rüzgarı
Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde “Capoeira Nedir?” konulu konferans düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak Dünya Capoeira Federasyonu Başkanı Mestre Paulao Ceara ve profesyonel Capoeira eğitmeni Mestre Cıgano katıldı.
Yayınlanma :
03.03.2017 15:31
Güncelleme :
03.03.2017 15:31


Ege Üniversitesi Capoeira Topluluğunun organize ettiği “Axe Da Vida Capoeira Festivali” 5 Mart’ta kadar devam edecek. Etkinliğin ilk gününde konuşmacılar; Mestre Paulao Ceara ve Mestre Cigano, Capoiera’nın ne olduğunu, nereden geldiğini ve deneyimlerini katılımcılara aktardı.
Capoeira’nın tanımını yapmanın çok zor olduğunu söyleyen Ceara, capoeira’yı bir hayat tarzı olarak önemsediğini, yaşamının tüm ayrıntılarında capoera’ya yer verdiğini ve bunu elinden geldiğince yaymak istediğini belirtti.
Yoğun ilgi gören etkinlikte öncelikle konuşmacıların geçmişi ve başarıları ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapıldı. Sonrasında konuşmacılar Capoiera ile alakalı tecrübelerini paylaştı ve ilgilenmek isteyenlere tavsiyelerde bulundu.
Katılımcıların sorularını cevaplayan Mestre Paulao Ceara ve Mestre Cigano, tüm izleyenleri sahneye davet ederek konferansı doğaçlama müzik ve Capoiera gösterisiyle sonlandırdı.
Capoeira, Brezilyalı kölelerin muhtemelen 16. yüzyılda ortaya çıkardıkları, spor ve müzik içeren bir savaş sanatı. Brezilya Portekizcesi'nde kelime anlamı büyük ormanlarda küçük ağaçsız alan olarak yer alıyor. Dövüş sanatının adı da buradan geliyor. Brezilya'da yaşayan Afrika asıllı kölelerin kendilerini savunmak için geliştirdikleri bu saldırı kökenli spor bugün Brezilya başta olmak üzere Dünya'nın 48 ülkesinde resmi olarak yapılıyor. Estetik görünümü ve katı formlara sahip olmayışı capoeirayı diğer savunma sanatlarından ayırıyor. Bazı insanlara göre Capoeira bir savaş sanatı, savunma sanatı ya da sadece bir dans. Brezilya'daki capoeiranın kökenlerini yaratan köleler için Capoeira 'Özgürlüğe giden yol' olarak kabul görüyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: