“Engelsiz yaşam için ortak mücadele”

“Engelsiz yaşam için ortak mücadele”

4. Uluslararası Engelsizmir 2023 Kongresi’nin açılışında konuşan Başkan Tunç Soyer, “Bir toplumda mağdur ve mazlumlar kendi haklarını savunmak zorunda kalıyorsa orada hiçbirimiz için adalet olamaz. Hak, hukuk yoktur. Engelsiz bir yaşam için hepimiz mücadele etmek zorundayız” dedi

“Engelsiz yaşam için ortak mücadele”

4. Uluslararası Engelsizmir 2023 Kongresi’nin açılışında konuşan Başkan Tunç Soyer, “Bir toplumda mağdur ve mazlumlar kendi haklarını savunmak zorunda kalıyorsa orada hiçbirimiz için adalet olamaz. Hak, hukuk yoktur. Engelsiz bir yaşam için hepimiz mücadele etmek zorundayız” dedi

 “Engelsiz yaşam için ortak mücadele”
01 Aralık 2023 - 17:00

“Başka Bir Engelli Politikası Mümkün” vizyonuyla engelsiz ve ayrımsız bir kent yaratmak için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, uluslararası kongreye ev sahipliği yapıyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 4.’sünü düzenlediği Uluslararası Engelsizmir 2023 Kongresi, “Engellilik Alanında Yenilikçi Yaklaşımlar” temasıyla başladı. Başkan Tunç Soyer’in ev sahipliğinde düzenlenen kongrenin açılışına İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve eşi Deniz Arda, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Tosun, meslek odaları, engelli dernekleri temsilcileri ile akademisyenler katıldı. Açılışta engelli dansçılardan oluşan Wheel Chair Dance Project’in dans gösterileri beğeni topladı.
 
Kongrenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Burada olan herkesin ortak hayali var: Herkes için ayrımsız ve eşit dünya. Tüm vatandaşlarımız için engellerin kalktığı İzmir. Hayalimizi gerçekleştirmek için beraberiz. Engelsiz yaşam için tek yüreğiz. Uluslararası Engelsizmir Kongremizi 4. kez düzenliyoruz. Her buluşma sonrası engelleri ortadan kaldıran değerli projeleri hayata geçirdik. Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarına dokunduk. İlk kongremizin başlığı “Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri.” Ardından Kırmızı Bayrak projemiz başladı. Şehrin merkezinden, İzmir’in kılcallarına kadar çok sayıda tesis, kamusal alan ve araçlarımız kırmızı bayrağa sahip. Bu mekanlar özel ihtiyaçlı vatandaşlarımızın gereksinimine cevap veriyor. Diğer buluşmalardan Engelli Farkındalık Merkezlerimiz, İnciraltı Terapi Bahçesi ve Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezimiz doğdu. Bu nedenle, Engelsizmir Kongresi bizim için icraat zemini haline geldi” dedi.
 
“Engellilik Alanında Yenilikçi Yaklaşımlar” temalı kongrede engelsiz yaşam için yenilikçi fikirler ortaya koyacaklarını belirten Başkan Soyer, “Yaşamın her alanında, sokakta, toplu ulaşımda, iş hayatında. Engelli Sanat Müzesi ile Engelli Ağız Diş Sağlığı Merkezi Türkiye’de ilk olacak. Buca’da uzun zaman kullanılmayan engelli ve rehabilitasyon havuzları kullanılıyor. Engelli vatandaşlarımız binbir engeli aşmak zorunda kalıyor. Engelli olmak kusur veya mahrumiyet sebebi değil. Olmamalı. Kusur, engelli vatandaşların haklarına erişemediği şehirler kurmak. Ben hep şuna inanıyor ve söylüyorum; Engelli birey yoktur. İnsanların önündeki engelleri kaldırmayan sistemler vardır. İzmir’de, kararlılıkla engelleri ortadan kaldıran çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu doğrultuda engelli vatandaşların sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam ve demokratik katılım haklarını içeren çok yönlü eylem planı uyguluyoruz. Tek bir engelli vatandaşımızın haklarından mahrum kaldığı yaşam hepimiz için eksik. Toplumda mağdur ve mazlumlar kendi haklarını savunmak zorunda kalıyorsa orada hiçbirimiz için adalet olamaz. Hak, hukuk yoktur. Engelsiz yaşam için hepimiz mücadele etmek zorundayız” diye konuştu.
 
Engelli politikalarındaki mücadelelerinin omurgasını ortak akıl ve dayanışmanın oluşturduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Bir araya gelerek, düşünerek, kamu vicdanını ayağa kaldırmak zorundayız. Görme engelli İzmirliler için başlattığımız Görünür Kent İzmir projemiz bu yüzden. Masalevleri’nin içinde engelli danışma masalarını bu nedenle kuruyoruz. Otobüsleri, İzmir metrosu ve tramvayları, tam ve eksiksiz olarak engellilere uygun hale getirdik, getirmeyi sürdürüyoruz. Eşrefpaşa Hastanemiz kanalıyla evinden çıkamayan engelli vatandaşlarımıza evde bakım ve sağlık hizmeti veriyoruz. Çok sayıda projemizle engelli vatandaşlarımızın önündeki zorlukları ortadan kaldırıyor, kamu vicdanını büyütüyoruz. Bu yolda yürürken en önemli rehberlerimiz Engelsizmir Yürütme Kurulu Üyelerimiz, Düzenleme Komitesi ve Sosyal Komite Üyelerimiz. Her birine yürekten teşekkür ediyorum. 4. Uluslararası Engelsizmir Kongresi’nin Engelsiz İzmir yolculuğumuzun önemli kilometre taşlarından biri olacağına tüm kalbimle inanıyorum. Herkes eşit, herkes farklı” dedi.
 
Başkanımız Tunç Soyer ve Neptün Soyer çok destek verdi
13 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile büyük bir yolculuğa çıktıklarını söyleyen Engelsizmir Kongresi Başkanı Levent Köstem, şöyle konuştu; “Çok yol kat etti, büyük destekler aldık ve yapmaya çalıştık. Ülke gündemine taşımak istiyoruz. Engellilerin hayatına, kent yaşantısına dokunuyoruz. Her kongre süresinde kalıcı projeler yaptık. Kongre yapamadığımız sürede çalıştaylar yaptık. Kentin her tarafında Ebeveyn Bilgi Merkezleri ile sistematik düzen kurmak istedik. Engellilik ve kent yaşamında önemli proje olan Terapi Bahçesi’nde programlar yapılıyor. Zihinsel engellilerin sıkıntılarından biri cinsellik eğitimi. Atölyelerini kurmaya başladık. Destekli istihdam projesi de çok önemli. İzmir’deki sanayi bölgelerini hedefleyerek alanları oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye’ye örnek olmasını diliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin belediye hastanesine getirdiği deprem bölgesinde ampute olanlarla değerlendirmeler yapacağız. Bu işleri gönül bağı olmadan yapamazsınız. Tunç Soyer ve Neptün Soyer çok destek verdi. Büyük işleri yapmamızda emekleri çok büyük” ifadelerini kullandı.

Engellilerin yaşamlarını iyileştirmek, topluma katılımlarını artırmak ve engelleri kaldırmak için uzman, araştırmacı ve paydaşlar Gaziemir Fuar İzmir D Holü’ndeki etkinliklerde bir araya geliyor.
 
Onursal başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, başkanlığını Doç. Dr. Levent Köstem’in yaptığı Engelsizmir Kongresi’nde destekli istihdam modeli, engelli istihdamında uygulama örnekleri, sürdürülebilir ve yaşanabilir gelecek için sosyal girişim ve işletme modelleri, tele sağlık uygulamaları, disleksi, dil ve konuşma bozuklukları, otizmde yenilikçi yaklaşımlar konuları işlenecek. Deprem ilişkili ampütasyonlarda rehabilitasyon ve protez uygulamalarına yönelik “Ampütasyon Protez Dünü ve Yarını” başlıklı özel oturum düzenlenecek. Kongrede bilimsel oturumlarla beraber “İzdüşümü: Kukla ve İnsan” fotoğraf sergisi, “Dokunabilir Modern Sanat Seramik Eserler” sergisi, “Yeşilova Höyüğü: İzmir’in 8500 Yıllık Tarihine Dokunmak” sergileri düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum örgütlerinin sunumları ve gösteriler olacak. Christy Lynch, Prof. Jeremie Gaveau, Dr. Patrick Quercia gibi uluslararası isimlerin olacağı kongreye katılım ücretsiz.
 
Ayrıntılı bilgi için www.engelsizmir.com adresi ziyaret edilebilir.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’