EÜTF “Umut Işınları” projesi ile...

EÜTF “Umut Işınları” projesi ile insanlığın geleceğine ışık olacak

Türkiye’nin tıp eğitimi ve sağlık alanındaki uluslararası markası Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF),  bir ilke daha imza atarak dört yıl süreyle “Anchor Center-Collaborative Center (Destek Merkezi- İşbirliği Merkezi)”  onayı alma başarısı gösteren Avrupa’daki tek kurum oldu.

EÜTF “Umut Işınları” projesi ile insanlığın geleceğine ışık olacak

Türkiye’nin tıp eğitimi ve sağlık alanındaki uluslararası markası Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF),  bir ilke daha imza atarak dört yıl süreyle “Anchor Center-Collaborative Center (Destek Merkezi- İşbirliği Merkezi)”  onayı alma başarısı gösteren Avrupa’daki tek kurum oldu.

EÜTF “Umut Işınları” projesi ile insanlığın geleceğine ışık olacak
03 Ekim 2023 - 09:57

 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) başta Radyasyon Onkolojisi olmak üzere Radyoloji ve Nükleer Tıp eğitimi alanlarında Avrupa ve Orta Asya bölgesinde en yoğun iş birliği yaptığı yükseköğretim kurumlarının başında gelen Ege Üniversitesi, radyasyonun kanser tanısı ve tedavisinde daha etkin kullanılması, radyoterapiye gerek duyan her kanser hastasının tedaviye kolayca erişebilmesi hedefiyle tüm dünyada hayata geçirilen  “Rays of Hope-Umut Işınları” projesi kapsamında, Doğu Avrupa ve Türk Dünyasında öncü rol üstlenecek.

EÜTF Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Yalman’ı ve Anabilim Dalı Öğretim Üyelerini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akreditasyona sahip Tıp Fakültemiz, tıp eğitimi ve araştırmaları alanında Türkiye’nin referans merkezlerinin başında geliyor. Yürüttüğü araştırmalar ve sunduğu yenilikçi tanı ve tedavi yöntemleriyle, yalnızca ülkemiz için değil dünyanın önemli klinik araştırma üslerinden birisi olan fakültemiz, bilimsel gücünü insanlığın geleceği için küresel ölçekte faaliyet sürdüren kurum ve kuruluşlarla da paylaşıyor. Fakültemiz, uluslararası standartlardaki eğitim programları, güçlü akademik kadrosu ve donanımlı altyapısıyla bilim dünyasına örnek olan araştırmalara ve çalışmalara imza atıyor. Fakültemiz, her geçen gün başarı ivmesini yükselterek ulusal ve uluslararası alanda gurur kaynağımız olmaya devam ediyor.  Nükleer enerjinin insanlık yararına barışçıl amaçlarla kullanılması için faaliyet gösteren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile üniversitemiz arasında etkin işbirliği bulunuyor.  UAEA tarafından hayata geçirilen ‘Rays of Hope’ projesi kapsamında Tıp Fakültemiz  ‘Anchor Center-Collaborative Center’ olma başarısı gösterdi. Üniversitemizin uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda bilimi insanlığın hizmetine sunan, çok önemli ve anlamlı bulduğum bu projeye öncülük eden bölge koordinatörlüğünü üstlenen ekibimizi tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Nükleer enerjinin insanlık yararına kullanılması amaçlanıyor”

UAEA’nın “Rays of Hope”  projesi ve  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinin  UAEA “Anchor Center” olma süreci ile ilgili bilgi veren  EÜTF Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Yalman, “Bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olan UAEA kurulduğu 1957 yılından bu yana ‘atoms for peace’ sloganıyla nükleer enerjinin insanlık yararına barışçıl amaçlarla kullanılması için faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede radyasyonun insan sağlığı için tanı ve tedavide kullanımının yaygınlaşması, uygulama kalitesinin ve başarısının yükselmesi de hedefleri arasında bulunuyor. Bu hedeflere ulaşmak için tüm dünyada tanısal radyoloji, nükleer tıp ve radyasyon onkolojisi merkezlerinin sayısının arttırılması, ekipman eksikliğinin giderilmesi ve personelin bilgi kapasitesinin yükselmesine yönelik çalışmalar yapılıyor,  projeler üretiliyor ve eğitim programları düzenleniyor” dedi.

“Dünyada radyoterapiye erişemeyen milyonlarca kanser hastası var”

UAEA Direktörü Arjantinli Diplomat Rafael Grossi tarafından 4 Şubat 2022  Dünya Kanser Günü’nde ‘Rays of Hope-Umut Işınları’ adını taşıyan çarpıcı bir projenin başlatıldığını söyleyen Prof. Dr. Deniz Yalman, “Bu proje radyasyonun kanser tanısı ve özellikle tedavisinde daha etkin kullanılması, dünyada radyoterapiye gerek duyan her kanser hastasının tedaviye kolayca erişebilmesini hedeflemektedir. Tüm dünyada radyoterapi altyapısı bulunmayan onlarca ülke ve radyoterapiye erişemeyen milyonlarca kanser hastası olduğu düşünülürse bu projenin ne kadar büyük ve kapsamlı olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye’nin dahil olduğu Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde radyoterapi altyapısı bulunmakla birlikte özellikle Balkanlar, eski Sovyet Cumhuriyetleri ve Orta Asya Türki Cumhuriyetlerinde önemli bilgi ve deneyim eksikliği görülmektedir. Bu nedenle UAEA ‘Rays of Hope’ projesinin bölgemizdeki uygulamasının özellikle eğitim üzerine olmasını planlamaktadır. Projedeki önemli hedeflerden bir tanesi bölgede UAEA’nın işbirliği merkezleri oluşturulmasıdır. ‘Anchor Center’ olarak adlandırılan bu merkezlerin uzun yıllardır UAEA ile işbirliği içerisinde olan, UAEA stajyerlerine eğitim verme deneyimine ve kapasitesine sahip, güçlü akademik kadrosu ve radyolojik bilimler altyapısı bulunan akademik kurumlarda oluşturulması planlanmaktadır” diye konuştu.

“EÜTF ile UAEA arasında güçlü ve köklü iş birliği bulunuyor”

EÜTF Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalının 2007 yılından bu yana UAEA ile yakın işbirliği içerisinde faaliyet gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Deniz Yalman, “Anabilim Dalımızın olumlu iş birliği neticesinde UAEA radyoloji ve nükleer tıp eğitimi için de talepte bulunmaya başladı, dolayısıyla EÜTF Avrupa ve Orta Asya bölgesinde UAEA’nın en çok işbirliği yaptığı merkez haline geldi. Geçtiğimiz yıl nisan ayında UAEA tarafından TENMAK’a Türkiye’den bir merkezin ‘anchor center’ olabileceği görüşü iletildi, tarafımıza da ‘anchor center’ için güçlü bir aday olduğumuz yönünde telkin gelerek, başvuruda bulunmamız önerildi. Ağustos ayında Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Anacak ‘Rays of Hope’ projesi Avrupa ayağının koordinatörlüğüne getirilerek, eylül ayında UAEA Genel Konferansı’nda TENMAK ve NDK yöneticileri ile birlikte Türkiye delegasyonunda yer aldı. Bu konudaki gelişmeleri Rektörümüz Sayın Prof. Necdet Budak’a aktardık ve Rektörümüz tarafından TENMAK başkanlığına Ege Üniversitesinin başvurusu resmi olarak iletildi.  Radyasyon Onkolojisi yanı sıra Radyodiagnostik ve Nükleer Tıp Anabilim Dalları tarafından gerekli formlar doldurularak başvuru süreci başlatıldı. UAEA komisyon toplantısıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi dört yıl süreyle Avrupa bölgesindeki ilk ve tek ‘Anchor Center-Collaborative Center’ olarak onaylandı” dedi.

“Uluslararasılaşma alanında atılan prestijli ve önemli bir adım”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinin ‘Anchor Center’ olmasının üniversite için uluslararasılaşma alanında atılan prestijli ve önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Yalman, “UAEA ‘anchor center’lara destek verecek, o merkezin kritik çalışmaları daha etkili bir şekilde yürütme kapasitesi güçlendirilecek ve genişletilecektir. Bu merkezler bursiyerleri eğitecek, sağlık hizmeti sağlayıcıları için eğitim kursları düzenleyecek, UAEA Koordineli Araştırma Projelerine katılacak, network oluşturmayı teşvik edecek ve bölgelerindeki diğer radyoterapi ve tıbbi görüntüleme merkezlerine uzman ve mentorluk sağlayacaktır” diye konuştu.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ESHOT’a kalite tescili
ESHOT’a kalite tescili
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”