“Genel merkezin anketinde yüzde 74,9...

“Genel merkezin anketinde yüzde 74,9 memnuniyet çıktı”

5 yıla yaklaşan görev sürecini anlatan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Genel Merkezin bir anket yaptırdığını açıklayarak, “Genel Merkezin yaptırdığı bir memnuniyet anketi var. Bölgeye göre değişiyor ancak yüzde 74,9 bize gelen rakamlar. İyi bir rakam" diye konuştu

“Genel merkezin anketinde yüzde 74,9 memnuniyet çıktı”

5 yıla yaklaşan görev sürecini anlatan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Genel Merkezin bir anket yaptırdığını açıklayarak, “Genel Merkezin yaptırdığı bir memnuniyet anketi var. Bölgeye göre değişiyor ancak yüzde 74,9 bize gelen rakamlar. İyi bir rakam" diye konuştu

“Genel merkezin anketinde yüzde 74,9 memnuniyet çıktı”
12 Ocak 2024 - 11:46

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, yaklaşık 5 yıllık görev süresince Bornova’ya kazandırdığı hizmet ve projelerle ilgili bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında İduğ’a çok sayıda meclis üyesi de eşlik etti.
 
Deneyimini kamuya aktardığını ifade eden Başkan İduğ, “5 Nisan 2019’da mazbatayı aldık. 8 Nisan’da muhtarlarımız ziyarete geldi. En büyük sorunumuz yol dedi. Asfalt üretim tesisi kuracağız ve çözeceğiz dedik. Ekonomi çok önemli. Pandemi oldu, herkes evdeydi. Dünya durdu biz durmadık. Söz verdik, tek tek yerine getirmek için çalıştık. Bornova’da iş dünyasından deneyimleri olan arkadaşları bünyemize kazandırdık. Bu iş ekip işi. 43 yıldır ticaret yapıyorum. Deneyimi kamuya aktarmak istiyoruz. Verimlilik, tasarruf rekabet kamuda yoktu, biz de bunu buraya aktarmak için başladık” ifadelerini kullandı.
 
Araç alımından büyük oranda tasarruf ettiklerini belirten İduğ, “Her gün 10 bin konteyner alan ekip var. İnanılmaz iş yapan bir ekiple çalışıyoruz. DİSK’le olması gereken çalışmaları yaparak emeklerinin karşılığını vermeye çalıştık. Enflasyona yenilmeyecek şekilde artışlarını sağladık. 68 araçla başladık, şu an 148’e geldi. Kamunun en büyük yükü kiralık araçlar. Çalışan maliyeti enflasyon yüzünden inanılmaz noktaya geldi ama kiralık araçlar büyük gider. Gelir artmıyorsa gideri azaltmanız lazım. 147 arabanın yıllık kirası 350-400 milyon arası. Hangi belediye ödeyebilir? 2024 itibarıyla belediyelerden araçları çekmeye başladılar. Biz kira ödemiyoruz ama 350-400 milyon lira tasarruf yaptık. Bir de bu kadar varlığı oldu. Deneyimin kamuya aktarımı bu. Borcumuz yok, kira da ödemiyoruz” diye konuştu.
 
Asfalt tesisinin kendisini bir yılda amorti ettiğini vurgulayan İduğ, “Asfalt üretim tesisi kurduk. Saatte 160 ton asfalt üretiyoruz. Sadece kendimize değil Bornova’nın etrafındaki 7 ilçeye asfalt satıyoruz. Böyle bir tesis 60-70 milyon lira. Biz bir senede parasını geri aldık. Hem ürettik hem sattık. Bornova Belediyesi olarak rutin işler değil belediyeyi ileriye taşıyan işler yapıyoruz. Sürdürülebilir işler yapmak önceliğimiz. Aday adayı olduğumda herkes yoldan bahsetti. Kazıyı yapanlar İzmir Büyükşehir’in kanal çalışması, İZMİRGAZ. Risk aldık Bornova’da doğalgaz bağlanmaya yer kalmayacak diye. İzmirgaz’da her yere doğalgaz döşedi. Kazıp bırakıyorlar. Böyle olmaz dedik. Herhangi bir kurumun kazdığı yeri vatandaş bize şikayet ediyor. Şirket kurduk, kurumlarla anlaşma yaptık. Faturalarını buraya kesiyoruz. Kiralar uçtu gitti. Kiralar en az 20 bin lira. Sosyal devlet toplumcu belediyecilik anlayışıyla kız öğrenci yurtlarını arttırmaya başladık. 700 öğrenciye hizmet veren çalışma içinde olacağız. Biz geldiğimizden beridir uyuşturucu ile mücadelede çocukların spor yapmasını sağlayacak tesisler kurduk. Naldöken’de 12 ay şemsiyeler kuruluyordu, esnafın durumu kötüydü. Şahane pazaryeri yaptık. Özkanlar Pazaryeri 3 sene kapalıydı. 2019 sonunda açtık. Haftanın 5 günü açık. Beşi bir yerde Pazar yeri oldu” dedi.
 
Bornova’nın gündüz ile gece nüfusunun farklı olduğuna değinen İduğ, “Belediye kaynaklarının doğru kullanılması ile ilgili önemli bir proje. 400-500 milyon ile hizmet binası yaparsanız parayı kendinize harcamış olursunuz. Biz halka kullanmak istiyoruz. Ek hizmet binasını 15 bin liraya kiraladık. Para bizde kaldı. Kaynağı doğru kullanmak önemli. Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’mizdeki sivil toplum kuruluşları yerleşkesinde 452 STK kayıtlı. 3 binin üzerinde ziyaretçisi var. Bir çocuğun kreşi aylık 6 bin lira. 14 tane oyun aktivite merkezi var ama biz 23 kreşi tamamladık. Yakın zamanda onları da hizmete sokacağız. Ücret almıyoruz. Sosyal devlet toplumcu belediyenin güzel örneklerinden biri. Bornova’nın nüfusu gündüz bir milyon. Hastane, sanayi, ayakkabıcılar sitesi, nakliyeciler. Hepsi burada. Onlara kim hizmet ediyor? Bornova. İller Bankası’ndan nüfusa göre gelen para 470 milyon. En haz duyduğumuz şey yaptığımız hizmetlerin devam etmesi. Bir gün bırakacağız” diye konuştu.
 
İstihdam konusundaki projelere de değinen Başkan İduğ, “Ödüllü projemiz altın bilezik. Mesleği olanı işe yerleştiriyoruz, mesleği olmayana meslek öğretiyoruz, iş arayanla iş vereni bir araya getiriyoruz. Bornova’nın 2 bin kişilik kapasitesi var. Bize gelen müracaatların bir yere aktarılması lazımdı. İnsan kaynaklarıyla çalışmak isteyenleri bir araya getirdik. 21 bin kişiyi işe yönlendirdik. Meslek eksikliği var. Bu insanların ortaokul sonrası meslek edinerek meslek sahibi olması lazım. Proje bu yüzden önemli ve kıymetli. 2 oda 1 iş projemiz var. İhtiyaç sahibi kadınların evden çalışarak ek gelir sağlayabilecekleri projemizi pilot mahallelerde başlattık. Ayda 8-10 bin lira gelir olanağı yarattık” dedi.
 
“Depremi televizyon ekranlarından izlemedik”
Hem İzmir hem de Kahramanmaraş depreminde yaptıkları çalışmaları aktaran İduğ şunları söyledi; “30 Ekim İzmir depremi. Bayraklı'daki binaların ruhsatını biz vermiştik maalesef 117 vefat var. İzmir deprem bölgesi. Beylikdüzü Belediyesi ile Bornova'nın 'deprem toplanma alanı' lansmanı yapılacak. Bornova'daki parklara konteyner çalışması yapıyoruz.  Depremde İzmir'in tahliye erişebilirlik alanlarını genişletmesi lazım. Depremde burası kapandığında giriş biter. Alternatif giriş alanları yapılması lazım.  6 Şubat Kahramanmaraş depremi. Deprem olduğu gün STK'lar ve muhtarımızla toplantı yaptık. İhtiyaç analizi yaptığımızda tırla yardım gönderelim ancak insanlar sokakta. Depremde ilk yapılması gereken barınma. Çadırı sorduk, 1 hafta sonra 15 çadır verebilecekleri söylendi. Çin ile devreye girdik. Bornova Kaymakamımız büyük destek verdi ve 4 bin 500 çadır getirdik. Ekrem Başkanınız ‘bize de 5 bin çadır getirir misiniz?’ dedi. Onlara da 5 bin çadır getirdik. Bu çadırları bazı kurumlar 22 bin TL'ye sattılar. Biz bu çadırları 100 dolara, bin 900 liraya getirdik. Haziranda bizi Birleşmiş Milletler davet etti. Onları Malatya'ya davet ettik. Görünce 350 bin dolarlık konteyner kent desteği verdiler. Belediye başkanı olarak depremi televizyon ekranlarından izlemedik. Çadır alanları, oyun alanları, kreşler, yemek yeme yerleri kurduk. Biz çadırı kendimiz kurduk. Alıp satanlar vardı. Arkadaşlarımız çadırları kurup dağıttı.”
 
Aday adayı sayılarına dikkat çeken İduğ, "Aday patlaması var ancak belediye başkanlığı o kadar kolay değil. Büyük cesaret. Her an başı derde girebilir. Bornova Anadolu Lisesi’ne ruhsat verildi. Ruhsatı talep eden bankalık, SİT alanı için kurul onayladı, belediye olarak noteriz zaten. Alan Milli Eğitim’in alanı, ağaç kesilmedi. Ancak öyle bir bilgi kirliliği yaratıldı ki gerçekten çok üzücü" dedi.
 
2024 için ekonomi öngörüsünde bulunan İduğ, "İlk 6 ayda enflasyon yüzde 50 artacak, dolar 40 TL'nin sütüne çıkacak, faiz artacak. 1 dolarla ihracat yapan kişi 30 TL'ye satıyor. 11 bin öderken 17 bin TL ödeyecek şimdi. Dolar'ın olması gereken rakamı 40 TL'nin üstünde. Yoksa ihracatçılar batar" dedi.
 
“2023 yılına kadar 1 milyar tl’lik yatırım yapıldı”
2023’e kadar 1 milyar TL’lik yatırım yapıldığını söyleyen İduğ, “Bornova'nın ihtiyaçlarını belirledik. İhaleye girilmeyen bir yer var. İhaleye giren yok. Paramız var ancak iş yapacak adam yok. Adnan Saygun'un butik şeklinde 650 kişilik kongre salonunu Bornova'ya yapma kararı aldık.  Konteyner kent. İzmir’de 8 ay güneş var ancak belediyelerde güneş enerjisi yatırımı yok.  Tek katlı yerlere 6 kat imar çıkardık. Büyükşehir’den geçti odalardan itiraz yok. İtiraz eden imar affından yararlanıp kendine 4-5 kat yapanlar. Çağırıp ne istediklerini sorduk 8-9 kat verin diyorlar. 2024’de 2 tane çok amaçlı havuz yapmak istiyoruz. Engelli vatandaşlarımız için projelerimiz var. Gençlik ve öğrenci merkezi çalışması, askıda reçete ve protein. Alzheimer merkezi de Bornova’da olması gerekenler arasında. 2024’de bu projeleri hayata geçirmek istiyoruz. 2023 yılına kadar 1 milyar TL’lik yatırım yapıldı” diye konuştu.
 
‘Engelleniyoruz gibi söylemler kullanmadınız hiç zorluk yaşamadınız mı? Uyumun kaynağı nedir?’ sorusuna yanıt veren İduğ, “Eğer siz doğru iş yapıyorsanız kurumlar sizinle iş birliği içinde oluyor. Bizdeki projeler halkın ihtiyacı olan projeler. Nereye gitsek insanlar destek oluyor. Depremde kimseyi aramadım ancak herkes bizi arada. Doğru iş olunca insanlar orada birleşiyor” dedi.
 
Bornova’nın zemin etüdünün kötü olduğunu söyleyen Başkan İduğ, “5 yıllık dönemde ekonominin bu kadar kötü olmasına rağmen yatırımlarımızı tasarruflu şekilde yapmaya çalıştık. 15-20 yıllık yatırımlar yaptık, bundan sonra talepler farklı olacak. Kentsel dönüşümü konuşmamız lazım. 62 bina var. Bunun yüzde 80-85’i 2000’den önce yapılmış. Çin’deki gibi deprem burada olsa Allah korusun. Bizim zemin etüdü kötü, 2 metreden su çıkıyor. Yerel yönetim yasası değişmeli. Herkesin masaya oturması lazım. Biz kendi alanlarımıza başladık. İnsanlarımızı teşvik etmeye çalışıyoruz. Ekonominin bu kadar bozuk olması şansızlık. Emekli nasıl verecek o parayı… Para almadan vermeyi bilmek lazım” dedi.
 
“Memnuniyet yüzde 74,9”
Memnuniyet anketi yapıp yapmadıkları sorusuna yanıt veren İduğ, "Genel Merkezin yaptırdığı bir memnuniyet anketi var. Bölgeye göre değişiyor ama yüzde 74,9 bize gelen rakam. İyi bir rakam" dedi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’