Güven: Engelliğin nedenleri ortadan kaldırılmalı
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, engelliliğe yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması için alınacak önlemlerin araştırılması amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
Yayınlanma :
02.03.2015 11:56
Güncelleme :
02.03.2015 11:56


2002 yılında gerçekleştirilmiş olan “Türkiye Özürlüler Araştırması”na göre engelli nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 12.29 olduğunu belirten Güven, engelli yurttaşların öncelikli hizmet gereksinimlerinin bulunduğuna dikkat çekti. Güven, “engellilik durumunun” yalnızca “engelliler ve aileleri” için değil toplum için de ciddi ekonomik, sosyal, fiziksel ve psikolojik sorunlar yarattığını belirtti. Bu sorunlardan dolayı engelliliğe yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması için çalışmaların yürütülmesi gerektiğini söyleyen Hülya Güven, “Engelli bireylere sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetlerinin sürekli verilmesi gerekmektedir” dedi.
AŞILAMALAR DÜZENLİ YAPILMALI
Prof. Dr. Hülya Güven Engelliliğe yol açan etkenlerden birincisinin doğum öncesi ve doğum süreci olduğuna dikkat çekerek, engelliliğin nedenlerini ortadan kaldırmak için aşılamaların düzenli yapılması, çevre sağlığı önlemleri, bulaşıcı hastalıklarla mücadele, anne ve çocuklarda beslenme bozukluklarının giderilmesi gibi önlemler ile birlikte genetik danışmanlığın da sağlanması gerektiğini söyledi. Ülkemizde prenatal bakım, doğum hizmetleri ve yenidoğan bakımının yetersiz olduğu, bebeklerin kundaklanmalarının devam ettiği, akraba evliliği oranının yüksek olduğunu da belirten Güven, ülke nüfusunda engelliliğin önlenmesinin, toplumun refahını da artıracağını savundu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: