İş Dünyası Dijital Rotasını Belirledi

İş Dünyası Dijital Rotasını Belirledi

Teknoloji ve iş dünyasının liderleri EGİAD ve ESİAD’ın İZQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlediği Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde buluştu

İş Dünyası Dijital Rotasını Belirledi

Teknoloji ve iş dünyasının liderleri EGİAD ve ESİAD’ın İZQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlediği Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde buluştu

İş Dünyası Dijital Rotasını Belirledi
14 Şubat 2024 - 16:50

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ile Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), “Yapay Zeka ile Akıllı Yarınlar” sloganıyla Dijital Dönüşüm Zirvesi düzenledi. İlki 2017’de düzenlenen Endüstri 4.0 Zirvesi’nin devamı niteliğindeki Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde, dijital dönüşümün önemi, sunduğu fırsatlar ve verimlilik artışı, yapay zekâ gibi konular ele alındı. Zirveye EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ve İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban katılım gösterdi. Zirvenin, İzmir ve bölge ekonomisinde teknoloji odaklı, katma değerli büyüme ve dijital dönüşümü için fırsat yaratması bekleniyor.
 
İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen sunumunu Teknoloji ve Girişim Yazarı Timur Sırt’ın yaptığı zirvenin açılışında konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, teknolojik yenilik ve küresel dönüşümün temel taşlarından olduğunu ve sektörel ayrım gözetmeden iş dünyasının temelini yeniden şekillendirdiğini belirtti. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu da dijitalleşmenin sanayi ve belli sektörlerle sınırlandırılamayacağını belirterek, matbaanın icadındaki gibi, önemli paradigma değişikliklerini beraberinde getirerek hayatın her alanına yayıldığını söyledi.
 
Geleceği şekillendirme sorumluluğumuzu pekiştiriyoruz
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yelkenbiçer, 2017’de ESİAD – EGİAD Sanayi 4.0 Zirvesinin ardından, 7 yıl sonra bu sefer Yapay Zeka ile Akıllı Yarınlar temasıyla yeniden biraraya gelmenin önemine vurgu yaparak, “Bu tema altında bir araya gelmemiz, dönüşümün devam ettiği kadar, hız kazandığını ve yapay zekanın sunduğu sınırsız potansiyelin ön saflarında olduğumuzu gösteriyor. Dönüşümün yeni aşamasında, inovasyon, sürdürülebilirlik ve toplumsal fayda tartışmalarımızı ileri taşıyarak, geleceği şekillendirme sorumluluğumuzu pekiştiriyoruz. EGİAD’ın dönem teması sürdürülebilirlik ve dijitalleşme. Dijital teknolojiler kullanılarak sürdürülebilir geleceğin altyapısı kuruldu. Küresel çapta belirsizlikler, tedarik zincirlerinin dayanıklı ve sürdürülebilir hale getirilmesinin zorunluluğunu vurguluyor. Yeşil teknolojilere ihtiyaç artıyor, dijital teknolojiler kullanılarak sürdürülebilir bir geleceğin altyapısı kuruluyor. EGİAD Think Tank 2023 Girişimcilik araştırma raporu bulgularından biri de girişimcilerin yeşil ve dijital dönüşümünde öncü olduğu. KOBİ ve büyük işletmelerimizin girişimci dostu olmaları, ikiz dönüşümde dünya çapında başarı yakalayacak potansiyele sahip girişimcilerimizle beraber çalışabilecek ortam inşa edilmesi gerektiğine inanıyoruz. EGİAD Melekleri ağımızla bu alandaki girişimcilere yatırım yapıyoruz. İZQ Girişimcilik ve İnovasyon merkezi çatısında firmalarımızla buluşabilecekleri platform kurmaya çalışıyoruz. Girişimciliği birçok alanda itici güç gördüğümüz gibi sanayide dönüşüm için en iyi alternatiflerden biri olduğuna inanıyoruz” dedi.
 
Ülkemizde şirketler, nitelikli eleman bulmakta zorlanırken, üniversite mezunu işsizler, eğitim veya istihdam alanında yer almayan gençler ve giderek artan sayıda nitelikli insan kaynağının yurt dışına göç etmesi gibi sorunlarla da karşı karşıya olunduğunu hatırlatan Yelkenbiçer, “Nitelikli gençler, geleceklerini yurt dışında arıyor. Her kentte üniversite olmasına rağmen iş gücüne katılma oranı düşüyor, işsizlik artıyor. Yapay zekâ ve robotik alanındaki ilerleme, kaliteli eğitimin önemini  artırıyor. EGİAD Think Tank çatısı altında NEET adı verilen “ne eğitimde ne istihdamda olan gençler” başlıklı rapor hazırlığındayız. Üniversite sonrası istihdama katılmamış veya istihdamdan düşmüş gençlerimizi inceleyecek rapor ile OECD ülkeleri NEET oranında %27 ile birinci sırada olan ülkemiz için çıkış yolu arıyoruz. Raporun önerileri doğrultusunda gençlerimizin beceri ve yeteneklerini geliştirmelerine, dolayısıyla istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına yönelik somut adımlar atmayı hedefliyoruz” dedi.
 
Rekabet gücünün yükseltilmesi adını çalışmalar yapıyoruz
2017’de EGİAD ile ESİAD iş birliğiyle sanayide dönüşüm 4.0 etkinliği yaptıklarını hatırlatan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “Bugün, Endüstri 4.0 olarak adlandırılan dönemi yaşıyoruz. Bilişim teknolojilerinin sanayi süreçlerine entegre edildiği, üretim ve iş yapma modellerinin dijitalleştirildiği bu dönemde hayatımıza bambaşka kavramlar girdi ve hızla yenileri ekleniyor. Nesnelerin interneti, büyük veri ve veri analitiği, bulut bilişim, artırılmış gerçeklik, katmanlı üretim, öğrenen robotlar ve tabi ki yapay zekanın gerisinde kalmak mümkün değil. Konuyu sanayi ve belli sektörlerle sınırlamak ise hiç mümkün değil. Devletin işlemlerinden ticarete, siyasetten eğitime ve sosyal yaşama kadar hayatın her alanında dijitalleşme söz konusu. Yapay zeka, aynı matbaanın icadında olduğu gibi, önemli paradigma değişikliklerini de beraberinde getirmekte” dedi. Dijital dönüşümün artık her yerde olduğunu; ancak, etkilerinin çok yönlü ve karmaşık bir boyut kazanmış durumda olduğuna vurgu yapan Zorlu, “Dijitalleşme ekseninde yaşanan sürekli ve olağanüstü değişim, toplumsal sistemin bütününde yeni bir dönemi başlatırken, ciddi riskler ve fırsatlar adeta birbirini kovalıyor. Siyasi çatışmaların, bölgesel savaşların, iklim değişikliği felaketinin, salgınların, küresel ekonomik sorunların yaşandığı, doğal kaynakların giderek tükendiği bir dünyadayız. Teknolojik gelişmeler ve yapay zeka bu sorunların hepsini kesen, ciddi bir potansiyeli içinde barındırıyor. Bu potansiyeli kontrol edebilmek, doğru kullanılmasını sağlamak ise konunun karmaşık yönünü oluşturuyor” diye konuştu.
 
Yapay zekanın sağladığı hız ve verimliliğin ekonomiye katkısı
Yapay zekanın sağladığı hızın, verimlilik artışı gibi unsurların, 2030’a kadar küresel ekonomiye 15.7 trilyon dolar katkıda bulunmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Zorlu, “Buna karşılık 2025’e gelindiğinde, yapay zekanın 85 milyon işi ortadan kaldırabileceğinden, ancak 97 milyon yeni iş yaratabileceğinden de bahsediliyor. 12 milyon iş artışı çok dikkat çekici bir hesaplama. Ayrıca, dijital dönüşüm için küresel harcamaların 2026 yılına kadar 3.4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ülkemizdeki duruma bakarsak, halihazırda ihracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin oranı %4 gibi düşük bir seviyede. Gelişmiş ülkeler arasında yer alabilmemizin yolu teknoloji ve inovasyona dayalı dijital dönüşümden geçiyor. Bu noktada nitelikli insan gücü yetiştirilmesi ve bilime dayalı kapsamlı eğitim koşullarının vakit kaybetmeden oluşturulması anahtar unsur” dedi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Sutopunda uluslararası buluşma
Sutopunda uluslararası buluşma
İzmir’in ihmal edilmemesini bekliyoruz
İzmir’in ihmal edilmemesini bekliyoruz