İzmir’in köyleri yangına dirençli hale...

İzmir’in köyleri yangına dirençli hale geliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘dirençli kent’ vizyonuyla sivil toplum kuruluşları ile iş birliğinde yangına dirençli köyler oluşturuluyor. İlk uygulaması Kemalpaşa’nın Yukarıkızılca Köyü’nde başlatılan proje için yapılan çalışmalarla ilgili tanıtım etkinliği düzenlendi

İzmir’in köyleri yangına dirençli hale geliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘dirençli kent’ vizyonuyla sivil toplum kuruluşları ile iş birliğinde yangına dirençli köyler oluşturuluyor. İlk uygulaması Kemalpaşa’nın Yukarıkızılca Köyü’nde başlatılan proje için yapılan çalışmalarla ilgili tanıtım etkinliği düzenlendi

İzmir’in köyleri yangına dirençli hale geliyor
12 Haziran 2023 - 14:13

Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'ye örnek çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği ile afetlere dirençli İzmir için somut adımlar atıyor. Yangına Dirençli Köy projesi için Türkiye Ormancılar Derneği ve Ege Orman Vakfı ile iş birliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, uygulamayı başlattığı Kemalpaşa Yukarıkızılca Köyü’ndeki çalışmaları sürdürüyor. Köyün yangınlara karşı dirençli hale getirilmesi için 2022 sonu başlatılan ve yürütülen projelerin tanıtımı Yukarıkızılca Köy Meydanı’nda yapıldı. Programa İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili, Türkiye Ormancılar Derneği İzmir İl Temsilcisi Kenan Öztan, bürokratlar, STK temsilcileri, okul müdürleri, muhtarlar ve bölge halkı katıldı. Etkinlikte itfaiye ekiplerinin yangın müdahaleleri ve tatbikatlardaki çalışmalarıyla ilgili çekilen fotoğraflardan oluşan sergi de gezildi. Köyde ayrıca yangın tatbikatı da yapıldı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Yukarıkızılca Köyü’nün korunmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Yapılaşma ormana insan geliyor demek. Orman yangınlarının müsebbibi yüzde 99 oranında insan. Bunu düşünmek zorundayız. Ormanlarımızı yangına karşı korumak için önemli faaliyetler yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ciddi bir irade ortaya koyuyor. Ülke, devlet, yerel yönetimler, insanlar olarak yapmamız gerekenleri unutmamalıyız. Yapılaşma yangınların davetiyesi gibi. İnsan çoğaldıkça yangın riski artıyor, uzmanlarımızın söyledikleri bu. Muhtarım siz sahip çıkmazsanız belediye, devlet, STK’lar, vakıflar, dernekler ne yaparsa yapsın sonuç alamayız. Bu köyün çocukları, insanları, siz, sahip çıkacaksınız, isteyeceksiniz” dedi.


Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ise “Onlarca yıldır Kemalpaşa’da kayda değer yangın olmadı. Ufak tefek olanları bastırdık. Vatandaşlarımız şimdiye kadar ormanlarımızı çok iyi korudu. Kemalpaşa halkı çok bilinçli. Tüm birimlerimiz, muhtarlıklarımız, kaymakamlıkla beraber korumaya çalışıyoruz. İş birliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Önlemlerimiz alındı, teyakkuzda bekliyoruz ama inşallah orman yangınlarıyla karşılaşmayız. Yangınsız bir yıl diliyorum” diye konuştu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, “Orman yangınlarına dirençli köy projemiz şehrimize hayırlı olsun ve ülkemize yayılsın. Orman yangınlarıyla mücadele edecek sistemi kurgulamaya çalışıyoruz. Yangınlara etkin müdahale için eğitimler planladık. Halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. İlimiz, ülkemiz için afetsiz, kazasız, belasız günler dilerim” ifadelerini kullandı.


Protokolle yangınlara dirençli, hazırlıklı olunması için çalışmalar planlandığını belirten Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili, “Türkiye’de ormanların yüzde 60’ı yangın riskiyle karşı karşıya. Yangına birinci derecede hassas yerde yaşıyoruz. Orman yangınsız bir yaz diliyorum” dedi.


Son yıllarda Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınlarıyla karşılaşıldığını belirten Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Kenan Öztan, “Yangın olmayacak demek büyük bir iddia. En önemlisi yangının en az zararla atlatılması için gerekli çalışmayı yapmak. İmzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen çalışmalar önemli. Eylem planı en kısa sürede açıklanacak” diye konuştu.

Türkiye’de ilk kez İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürlüğü kuruldu. Yangınlarda zararı azaltacak eylem planı ile halkı yangına hazır hale getirecek projeler hayata geçirildi. Kırsal alanlardaki yangınlara hızlı ve etkili müdahale edilmesini sağlamak için orman köylerine 119 yeni yangın tankeri dağıtıldı. Bakımları yapılan tankerlerle toplam 272 yangın tankeri faal hale geldi. İzmir’de 12 telsiz kulesinde ormanlık alanların yüzde 46’sını “yapay zeka” ile 24 saat izleyen kameralar sayesinde en ufak dumanı dahi anında tespit edecek Akıllı İhbar Sistemi (AİS) devreye alındı. İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesindeki Acil İzmir Afet Portalı ile afet ve acil durumlarda itfaiye ekiplerinin kullanıcılara koordineli şekilde ulaşması, vatandaşların ihtiyaç duyduğu bilgilere erişmesi sağlanıyor.


Yangına Dirençli Köy projesi ile risk analizi yapılarak, İzmir sınırları içindeki, yangın olasılığı yüksek orman içi ve bitişiği mahalle ve köylerin, yangına dirençli olması hedefleniyor. Risk yönetimi ile yangın öncesi, esnası ve sonrası müdahale, hazırlık ve iyileştirme çalışmalarının, eğitim ve uygulamalarla desteklenmesi amaçlanıyor. Yangınların kaynağında önlenmesi, azaltılması, hassas dönemlerde yangın belirleme, mahalle halkından oluşan eğitimli ve donanımlı ekip aracılığı ile ilk müdahalenin yapılması hedefleniyor. Pilot uygulama alanı olan Kemalpaşa Yukarıkızılca Köyü’nde keşif çalışmaları yapıldı. Yangın ulaşım yolları belirlendi. STK’larla görüşmeler yapıldı. Köy halkından çekirdek yangın gönüllüleri grubu kuruldu. Köy meydanı ve görünür yerlere afiş ve bilgi notları asıldı. Yukarıkızılca Ortaokulu ve İlkokulu’nda ''Ormanlar Yaşasın Diye'' eğitimi verildi. File yapım atölyesi düzenlendi. Köy meydanında belirlenen depo alanına İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından malzeme verildi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’