“Kadife Çiçekleri” Han Tiyatrosu, Ünal...

“Kadife Çiçekleri” Han Tiyatrosu, Ünal Gürel Sahnesinde

Yakın tarihimize mübadele yıllarından başlayan ve yaşadığımız toplumsal travmalarla savrulan bir ailenin üç kuşağını anlatan “Kadife Çiçekleri” adlı oyun, ötekileştirme ve ötekileşmenin hikayesini anlatıyor.

“Kadife Çiçekleri” Han Tiyatrosu, Ünal Gürel Sahnesinde

Yakın tarihimize mübadele yıllarından başlayan ve yaşadığımız toplumsal travmalarla savrulan bir ailenin üç kuşağını anlatan “Kadife Çiçekleri” adlı oyun, ötekileştirme ve ötekileşmenin hikayesini anlatıyor.

“Kadife Çiçekleri” Han Tiyatrosu, Ünal Gürel Sahnesinde
25 Ekim 2023 - 12:54

Bir Sinematik Anlatım “ adını verdiği, müzik, senaryo-metin ve yönetmenliğini üstlendiği eserleriyle bir kadın meddah olarak sahnelerde yer alan sanatçı Mutlu Polat’ın son oyunu ‘’Kadife Çiçekleri’’ sezon açılışını; 3 Kasım 2023 – Cuma günü, Saat: 20:00’de Han Tiyatrosu, Ünal Gürel sahnesinde yapıyor.

Mutlu Polat’ın senaryosunu yazarak çekip yönettiği ve meddah olarak film üzerine sinematik anlatım adını verdiği canlı performansıyla sergileyeceği oyun; kadına yönelik şiddeti, toplumsal travmaları ve ötekileştirilmeyi anlatıyor. Yakın tarihimize mübadele yıllarından başlayan ve yaşadığımız toplumsal travmalarla savrulan bir ailenin üç kuşağını anlatan “Kadife Çiçekleri” adlı oyunda; Bir toplumsal felaketten artakalan, kazazede olarak tanımlayabileceğimiz bu üç kadının, dönüşümlerine, vurgun yedikleri anlara tanıklık ederken, her kadının parmak izi gibi birbirinden farklı iç dünyaları ve kendi kuşağını, zamanını yansıtan imgelerle yaşadığımız çağı ve içinde kaybolan insanı yeniden anlamaya çalışıyoruz. Bir nevi zamanda yolculuk yapıyoruz. Bir yanda kuşaktan kuşağa aktarılan korkular ve mutsuzluklar, öte yanda modern insanın içine itildiği yalnızlık arasına sıkışıp kalmış bir büyükanne, kızı ve torununun hikayesini, yine farklı bir kuşağı temsil eden meddahın gözünden dinliyoruz.

Meddah olarak sahnelerde yer aldığı tüm oyunlarında; kadına yönelik şiddeti, toplumsal travmaları ve ötekileştirilmeyi anlatmaya çalışan sanatçı Mutlu Polat; Eserlerinde buz dağının görünmeyen yanını anlamaya ve anlatmaya, toplumsal barışı desteklemeye gönüllü olarak yola çıktığını ifade ediyor. Meddah olarak ilk kez seyirci karşısına “Kül Kızı “ adlı kendisinin yazıp yönettiği müzikalle çıkan ve öğünden bu güne “Bir Sinematik Anlatım “ adını verdiği; müzik, senaryo-metin ve yönetmenliğini üstlendiği eserleriyle bir kadın meddah olarak sahnelerde yer alan Mutlu Polat’ın, kısa film, animasyon ve video art çalışmalarının yanı sıra “Bir Eylül Uykusu”,  “Bu Aşk Beni Öldürüyor” ve “Kadife Çiçekleri” adlı yönetmenliğini yaptığı üç uzun metrajlı filmi bulunuyor.Son iki filminde sinematografiyi de kendisi üstlenen sanatçı Sinema alanında ki çalışmalarına Kartal Tibet, Ferzan Özpetek gibi değerli sanatçılarımızın yönetmen yardımcılığını üstlenerek başlamış ve ayrıca pek çok TV, tiyatro ve sinema filminin müziklerini yapmış. Vedat Çorbacıoğlu ile altı sene süren klasik piyano eğitiminden sonra, 9 Eylül Üniversitesi GSF Tiyatro Oyunculuk Bölümünden Mezun olan ve Bologna Üniversitesinde ( Università di Bologna) Reji üzerine lisans çalışmasına katılan sanatçının İtalya da “Dodele Dodele” adını verdikleri bir tiyatro grubuyla iki ayrı eserini sergilemiş. Türkiye’ye döndükten sonra profesyonel sanat yaşamına yaklaşık 25 sene İstanbul’da devam eden Mutlu Polat, son oyunu “Kadife Çiçekleri” hakkında şunları söyledi:
‘’ Oyunun tetikleyicisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın öğretmenlerinden ve bir mübadele çocuğu olan babaannemdi.  Yanya da doğmuş ve mübadele yıllarında Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış. Rumcayı da ana dili gibi konuştuğundan bir ara Bozcaada da ilkokul öğretmeni olarak görev yapmış. Doğduğu şehir Yanya ve Bozcaada’da ki Rum kökenli öğrencileri hakkında anlattıkları hafızamda yer etmişti.  Böylece babaannemin döneminden günümüze kadar gelen bir süreci işlemeye karar verdim.
Oyun metninin oluşum aşamasında çok değerli yazar arkadaşım Hasip Akgül hem beni cesaretlendirdi hem de fikirleriyle katkıda bulundu. Yaklaşık bir sene süren yazım aşamasından sonra çekim sürecine başlandı. Oyunun konusu gereği sinema dili açısında daha epik bir aktarım tercih edildi. Çocukluk travmaları animasyonlarla canlandırılırken, oyunculuklar daha belgeselimsi bir tat ile oluşturulmaya çalışıldı. Çekim aşamasında ve sahne üstü reji aşamasında da çok değerli sanatçı arkadaşlarım katkıda bulundu. Başta Onur Çakaloz ve Tülay Yıldız Akgül olmak üzere tüm ekip arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim’’
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Seferihisar’da Mayıs ayı meclisi toplandı
Seferihisar’da Mayıs ayı meclisi toplandı
Başkan Mutlu’dan doğalgaz zirvesi
Başkan Mutlu’dan doğalgaz zirvesi