Kalkan’dan üzümde Avrupa örneği
Üzüm üreticileri ve bağcılık sektörünün sorunlarının çözümü için kurulan araştırma komisyonunda Başkanvekili olan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, sektör temsilcileriyle bir araya geldi.
Yayınlanma :
02.02.2018 12:39
Güncelleme :
02.02.2018 12:39


Üzümün ülkemizin marka ürünlerinden olduğuna dikkat çeken Kalkan, “Kuru üzümde dünya pazarının yarısından fazlasını kontrol etmekteyiz. Bu bağlamda üzüm üreticimizin, bağcımızın sorunlarının giderilmesi pazarın büyümesi için kurulan bu araştırma komisyonunda sektör temsilcileriyle bir araya gelerek kendilerinin önerilerini dinliyoruz” dedi.
Kuru üzümde dünya birincisiyiz
Dünya’da 75.8 milyon ton üzüm üretiminin değerlendirme şekli incelendiğine en büyük sofralık yaş üzüm üreticisi Çin’de üretilen 14.5 milyon ton üzümün yüzde 83’lük kısmını yaş üzüm olarak değerlendirdiğini belirten Kalkan, “Dünya kuru üzüm üretimi incelendiğinde Türkiye; 4 milyon ton üzüm üretimin yüzde 50’sini kurutmaktadır. Dünya kuru üzüm üretiminde Türkiye dünya lideridir. Kuru ve yaş üzüm Türkiye’nin geleneksel tarımsal ihraç ürünleri içerisinde üçüncü sırada bulunmaktadır. Üzümden en düşük katma değer, kuru olarak değerlendirilmesinden elde edilmektedir” diye konuştu.
Avrupa örneği
TARİŞ'in aktardığı bilgilerle Dünya üretiminde İtalya’nın dünyada ikinci sırada olduğuna ve 7 milyon tonu geçtiğine dikkat çeken Kalkan şöyle devam etti; “İtalya’da kuru üzüm ihracatı sıfır. Almanya'ya bakıyoruz, kuru üzüm ihracatı sıfır. Fransa, İspanya, Almanya, Brezilya kuru üzüm ihracatı yapmıyor. Kuru üzüm ihracatını biz yapıyoruz. Niye? Çünkü yapımı bir nebzede olsa kolay ve ucuz. Ancak bu Avrupa ülkelerinin üzüm ihracatıyla elde ettiği gelir 10 milyar dolar civarında. Bizim elde ettiğimiz gelir dünya birincisi olmamıza rağmen en yükse 500 milyon dolar civarında. Bu konunun göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi için kurmuş olduğumuz araştırma komisyonumuzda hükümet ve devlet nezdinde üzüm üreticilerimize ne tür destekler vereceğimizi, aynı zamanda onların bizden beklentilerini öğrenerek çözümü için raporlar oluşturuyoruz.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: