Madenciler, depremin gerçek kahramanları oldu

Madenciler, depremin gerçek kahramanları oldu

Tüm doğal afetlerde ön safta yer alan Türk madencilik sektörü, bu depremde de mucizelere imza attı. Madencilerin doğal arama kurtarmacı olduğu, doğal afetlerde zaman yitirmeden hemen bölgeye intikal etmeleri gerektiği yaptıkları çalışmalarla daha net anlaşıldı.

Madenciler, depremin gerçek kahramanları oldu

Tüm doğal afetlerde ön safta yer alan Türk madencilik sektörü, bu depremde de mucizelere imza attı. Madencilerin doğal arama kurtarmacı olduğu, doğal afetlerde zaman yitirmeden hemen bölgeye intikal etmeleri gerektiği yaptıkları çalışmalarla daha net anlaşıldı.

Madenciler, depremin gerçek kahramanları oldu
16 Şubat 2023 - 17:23

Cumhurbaşkanlığı’nın TC-TUR uçağıyla deprem bölgesine giden madenciler, termal kamera ve teçhizatlarıyla “domuz damı” yöntemiyle 10 ilde vatandaşları enkazdan çıkarıp, hayata tutundurdu. Depremin ilk gününden beri yaraları sarmak için çırpınan madencilik sektörü başkanları, kamu yöneticileri, deprem uzmanları, gazeteciler, sosyal medya kullanıcıları, canları pahasına binlerce canı kurtaran madencilerle gurur duyan paylaşımlar yaptı. 
 
Kahraman Madencilerimiz sosyal medyada gündem oldu; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 9 Şubat’ta “Adıyaman’dan 90. saatte bir güzel haber daha. Gün ışığının değerini en iyi bilen madencilerimiz, Tarık’a aydınlık dolu bir geleceğin kapılarını araladı.” paylaşımını yaparken, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı “An itibarıyla 9782 kahraman madenci deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarında aktif görev alıyor. Allah hepsinden razı olsun.” bilgisini verdi. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı “Sevgili madenciler hakkınız ödenmez. Kendi canını düşünmeden tehlikeye atan, gönüllülük esasına dayalı şekilde (bazılarının "yıllık iznini" kullandığı söyleniyor) her zaman “yardım” çığlığına koşan muhteşem insanlarsınız. Arama kurtarma faaliyetlerine katılan herkese minnettarız.” Yorumu yaptı. Gazeteci Sedef Kabaş “Madencilerimiz arama kurtarma çalışmalarında büyük fark yarattılar; çok can kurtardılar. Sizler yerin altında yaşamaya değil, başımızın üstünde taşınmaya layıksınız.”, Gazeteci Şirin Payzın da “Soma’dan gelen kahraman madenciler” paylaşımı yaptı.
 
 
Türkiye’nin dört bir yerinden geldiler, canları enkazdan kurtardılar
Zonguldaklı madenciler, Adıyaman’da 8 metre derinlikte Gülsüm Yeşilkaya’nın (17) hayatını kurtarırken, Hatay’da 88 saat sonra 10 saatlik çalışmayla İbrahim ve Ayla Halil çiftini enkazdan sağ çıkardı. Adıyaman’da Solin (7) de madencilerle hayata tutunan bir başka depremzede oldu. Somalı madenciler, Samandağ’da 15 vatandaşımızı sağ çıkardı. Lena (11) ve annesi 10 saatlik çalışmayla depremden 160 saat sonra çıktı. Gaziantep'te 6 günün sonunda İkranur'a ulaşıldı. Hatay’da 110 saat sonra bir anne ve bebeğini kurtardılar. Adıyaman'da 152. saatte bir kadın, bir çocuk, iki kardeş sağ çıkarıldı. Elbistan’da 4 kişi Somalı madencilerce kurtarıldı, Rizeli madenciler Kahramanmaraş’ta biri bebek 11 kişiyi kurtardı. İzmirli madenciler, 107 ve 127 saat boyunca enkazda kalan iki kişiyi kurtararak, mucize gerçekleştirdi. Bunlar sadece birkaçı…
 
Çetinkaya; “Madencilik sektörü olarak tek yürek olduk” 
Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Türkiye’yi derinden yaralayan deprem sonrası maden sektörü olarak hemen harekete geçtik. Türkiye’nin dört bir yanından madencilerin bölgeye hareket etmesi için organize olduk. Madencilik şirketleri enkazlarda kullanılabilecek iş makinelerini bölgeye göndermek için seferber oldu. Bu büyük felaketin ardından tüm Türkiye gibi sektör olarak biz de tek yürek olduk. Bölgeye giden madencilerimizin canla başla verdiği mücadele devam ediyor. Madencilerimize minnettarız, haklarını ödeyemeyiz. Bundan sonrası için de maden sektörü olarak elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz.” dedi. 
 
Alimoğlu; “Ocaklarımızı kapattık iş makinalarımızla sahadayız”
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “İlk günden beri tek gündemimiz deprem. Ocaklarımızı kapattık, iş makinalarımızla sahadayız. Yeni iş makinelerini ilk kez depremde kullananlar oldu. Madencilerimiz, orman yangınları, doğal afetlerde öncü oldu. Her koşulda halkımızın yanındalar. Göçüğü en iyi bilen, en hızlı çözüm üretenler onlar. Deprem bölgesinde ölümü göze alarak yıkılacak binaya girip birçok canı güneşe çıkardılar. Kamu yöneticileri ve gazetecilerin, medya ve sosyal medyada madencilerimizin çalışmalarıyla ilgili paylaşımlarına ne kadar teşekkür etsek az. Kozlu, Soma, Armutçuk, Amasra, Zonguldak, İzmir, başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanından gelen 10 bin madencimizin ellerinden öpüyoruz. Türkiye size minnettar” diye konuştu.
 
Emiroğlu; “Hiç vakit kaybetmeden bir ‘Kriz Masası’ oluşturduk”
Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, “Son yüzyılın en büyük felaketini yaşadık. Üzüntümü anlatacak kelime bulamıyorum. Depremde hayatını kaybeden canlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Maden arama-kurtarma liderleri afetleri haber alır almaz talimat beklemeden ekiplerini hazır hale getirir. Depremin ardından Derneğimizin İSG Komitesi, üye şirketlerimiz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, AFAD arasında koordinasyon sağladı. TMD olarak arama-kurtarma ekiplerimizin liderlerinin de aldığı İSG Komitemizle vakit kaybetmeden ‘Kriz Masası’ oluşturduk. Deprem bölgelerinde kamu ve özel sektörden toplam 10 binden fazla madenci görev aldı. Gözlerini kırpmadan kendi hayatlarını riske atarak, insanüstü bir çabayla sayısız canımızı enkaz altından kurtaran madencilerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Öte yandan üye şirketlerimiz, bünyelerindeki profesyonel arama-kurtarma ekiplerini bölgeye göndermelerinin yanı sıra makina, yiyecek, giysi, çadır, acil ihtiyaç malzemeleri gibi birçok malzemeyi de deprem bölgesine ulaştırdı, ulaştırmaya devam ediyor. Şimdi bir taraftan kayıplarımızın yasını tutarken, diğer taraftan da yaralarımızı sarmak için gece gündüz çalışacağız. Bizleri bekleyen zor günleri ancak ve ancak dayanışma ile aşabiliriz. Madencilik sektörü olarak yaraları sarmak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz, üzerimize düşen ne görev varsa yerine getirmeye hazırız” diye konuştu. 
 
Şimşek; “Madencilerimizin yıkılan tüm bina enkazlarından canlar kurtardı”
Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Hanifi Şimşek, “Depremin acısını hem birey hem de sektör olarak üzüntü ile yaşıyoruz. İlk günden itibaren Müdahale edebilmek için birliğimiz, bölge derneklerimiz, firmalarımız elimizden ne gelir ise canla başla çabaladık. Mermer sektörünün imkânlarını deprem bölgesine göndermenin yollarını aradık ve ekiplerle birlikte kepçe, dozer, loder, tır, lovbed, vinç ne varsa bölgeye yönlendirmeye çalıştık. İnsani yardım niteliğindeki malzemeleri bölgeye ulaştırdık. Mermer sektörünün de yer aldığı madencilik sektörünün kurtarma ekiplerinin tüm bina enkazlarından kurtardığı canları gördükçe her insanın yaşadığı duyguları yaşadık. Maden ekiplerimize minnettarız, elleri dert görmesin, ayaklarına taş değmesin. Sektörümüzden Allah razı olsun. Üç gündür bölgedeydim, anlık gelişmeleri, ihtiyaçları elimizden geldiğince sektörümüzle çözmeye çalıştık. Bundan sonra da elimizden geleni yapmalıyız. Allah’tan ülkemizi bu tür büyük afetlerden ve acılardan korumasını diliyorum.” dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’