Makedon Müzik ve Folklor Festivali dostluk...

Makedon Müzik ve Folklor Festivali dostluk rüzgarları estirdi

Karşıyaka Belediyesi, Tay Park’ta ev sahipliği yaptığı “Makedon Müzik ve Folklor Festivali” kapsamında Kuzey Makedonya hükümet temsilcileri, yerel yöneticiler ve sanatçılardan oluşan geniş katılımlı bir heyeti kentte konuk etti.

Makedon Müzik ve Folklor Festivali dostluk rüzgarları estirdi

Karşıyaka Belediyesi, Tay Park’ta ev sahipliği yaptığı “Makedon Müzik ve Folklor Festivali” kapsamında Kuzey Makedonya hükümet temsilcileri, yerel yöneticiler ve sanatçılardan oluşan geniş katılımlı bir heyeti kentte konuk etti.

Makedon Müzik ve Folklor Festivali dostluk rüzgarları estirdi
01 Kasım 2023 - 14:02

Karşıyaka, Çaşka ve Turgutlu Belediyeleri tarafından; Kriva Palanka, Rosoman ile Gradsko Belediyelerinin katılımları ve Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin destekleriyle düzenlenen organizasyonda kültürel etkinlikler gerçekleştirildi, geçmişten gelen dostluk ve kardeşlik bağları daha da güçlendirildi.


KÜLTÜR BULUŞMALARI
Festival kapsamında konuk sanatçılar Tay Park’ta birbirinden renkli müzik ve folklor gösterileri sergiledi. Karşıyaka Belediyesi tarafından Balkan göçmeni bir ailenin evladı olan Ahmet Piriştina’nın adını taşıyan merkez içerisinde kurulan Balkan Kültür Merkezi’nin açılışı yapıldı. Törende merkeze ‘Ahmet Piriştina Balkan Kültür Merkezi’ ismi verildi. Fan Zone’de düzenlenen Makedon akşamında ise Balkan ezgileri ile keyifli anlar yaşandı.
Kuzey Makedonya Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Jovanka Trencevska, Kültür Bakan Yardımcıları Daim Luci ve Arben Baliu, Eğitim Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, Çaşka Belediye Başkanı Goran Stojanovski, Kriva Palanka Belediye Başkanı Sasa Mitovski, Rosoman Belediye Başkanı Stojan Nikolov, Gradsko Belediye Başkanı Kiro Nackov ve heyetlerinin aralarında bulunduğu konuklar, Karşıyaka’da kendilerine gösterilen misafirperverlik için Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve ekibine teşekkür etti.


“GÜÇLENEREK DEVAM ETMELİ”
Bundan üç ay önce Kuzey Makedonya’ya yaptıkları ziyareti hatırlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay: konuşmasında şunları kaydetti: “Festivalimizi düzenleme fikri, Çaşka Belediyesi’nin konuğu olarak Makedonya'ya gittikten sonra doğdu. Bunu bir öncü etkinlik olarak düşünüyoruz ve geliştirerek her iki ülkede de devam ettirmek istiyoruz. İki ülke ve kentlerimiz arasındaki ilişkileri pekiştirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü aramızda çok kıymetli tarihsel bağlar ve çok iyi bir dostluk olduğunu düşünüyor; bunun güçlenerek devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Festivalimizin, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünü kutladığımız günlere denk gelmesi bizler için ayrıca anlamlı oldu. Bunun en büyük nedeni; Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Balkan göçmeni, Makedonya kökenli bir ailenin evladı olmasıdır. Biz tüm dünyada barış istiyoruz; tüm dünyada sevgi hakim olsun, adalet hakim olsun istiyoruz. Karşılıklı saygıya dayanan barışı sağlamanın ve kalıcı hale getirmenin bir yolunun da kültürel tanışıklığa ve paylaşıma dayandığına inanıyoruz.”


DOSTLUK VE KARDEŞLİĞİN SESİ
Karşıyaka nüfusunun önemli bir kısmının Balkan kökenli ailelerden oluştuğunu dile getiren Tugay “Bu nedenle Balkan ülkeleriyle Karşıyaka arasında özel bir bağ oluşması çok doğaldır. Makedonya Göçmenleri Derneği gibi derneklerimiz de aramızdaki ilişkileri diri tutmakta, barışa ve kardeşliğe daha fazla sahip çıkılmasına hizmet etmektedir. Bu nedenle başta Makedonya Göçmenleri Derneği olmak üzere, bütün Balkan göçmenleri derneklerimize emekleri için ayrı ayrı yürekten teşekkür ediyorum. Bugün bu dostluğun ve kardeşliğin sesi, Karşıyaka’dan tüm Balkan topraklarına ve belki bütün dünyaya ulaşıyor. Gelecek güzel günlerde eminim kol kola omuz omuza olacak; iyiliği, güzelliği, barışı ve refahı hep beraber sağlayacağız. Makedonya'dan gelen çok değerli heyete ve yaptıkları gösterilerle şehrimize renk katan sanatçılara çok teşekkür ediyorum. Ülkenize bizden sevgi götürün, iyi dileklerimizi götürün, bizi unutmayın ve en kısa zamanda tekrar görüşelim. Yaşasın Türkiye-Makedonya kardeşliği” diye konuştu.


“SÖZLERİNİ TUTTULAR”
Çaşka Belediye Başkanı Goran Stojanovski de “Geçtiğimiz yıl yine İzmir’de bir festival organize etmiştik. Çok mutluyum ki bu gelenek aynı şevkle ve sevgiyle devam ediyor. Bizim belediyemizin yanı sıra diğer dört belediye başkanına ve Kültür Bakanlığımıza da katkılarından dolayı saygılarımı sunuyor, bu buluşma için herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürüm Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın'a. Üç ay önce Çaşka’da bir araya geldiğimizde bu birlikteliği, dostluğu devam ettireceklerine söz vermişlerdi ve şimdi burada karşınızdayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılını kutluyorum. Yaşasın Makedonya ve Türkiye halkları” dedi. 


“KARŞIYAKA’YA YAKIŞAN BAŞKAN”
Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Kadri Altınkalp ise “Biz bu etkinliği yaparken arkamızda büyük bir güç vardı; Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay. Gerçek bir Mustafa Kemal sevdalısı, tam bu kente yakışır bir başkan. Böyle büyük desteklerde bulunduğu için, bu kadar yoğun programda bizlere bu festivali düzenleme imkanı sağladığı için kendisine çok teşekkür ediyorum. Yine Makedonya’dan Goran Başkanımıza da ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum” dedi ve “Bizim bir sloganımız var: Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sözüyle konuşmasını sonlandırdı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’