Narenciye ihracatında hedef 1 milyar doları...

Narenciye ihracatında hedef 1 milyar doları aşmak

Gümüldür’de “İyi Tarım Uygulamaları” ile rekoltesi ve kalitesi yükseltilen narenciyede üreticiye Akdeniz meyve sineği ile mücadele için 5 bin adet tuzak dağıtıldı

Narenciye ihracatında hedef 1 milyar doları aşmak

Gümüldür’de “İyi Tarım Uygulamaları” ile rekoltesi ve kalitesi yükseltilen narenciyede üreticiye Akdeniz meyve sineği ile mücadele için 5 bin adet tuzak dağıtıldı

Narenciye ihracatında hedef 1 milyar doları aşmak
27 Temmuz 2023 - 13:34

Katma değerli üretim için Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında 5 bin Akdeniz meyve sineği mücadele tuzağı, Menderes Gümüldür’de törenle üreticilere dağıtıldı. Törene AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Menderes Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve üreticiler katıldı.
 
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Geçtiğimiz bir yıl boyunca biyoteknik mücadelede gösterdikleri hassasiyet ve yoğun emekleri için başta Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Özen, ilçe müdürlerimiz, kaymakamlarımız, bölge vekillerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki teknik personel ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Üretim ve ihracatta başarı için iki temel şartımız var. Kalıntısız ve kaliteli üretim. Dünya narenciye üretiminde 8., ihracatında ise 4. sırada yer alıyoruz. 2022’de Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolarken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolarken, Portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
 
Başkan Uçak, “Yerimizi kaybetmemek ve daha ileri gitmek için kalıntısız ve kaliteli üretim hayati önemde. Bu yüzden üreticilerimizin kalıntısız üretim yapmalarını destekliyoruz ve bu konuda ne yapılması gerekiyorsa tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Biyoteknik mücadeleyi de destekliyoruz. Üreticimize İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birkaç yıldır Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıtıyoruz. İyi Tarım Uygulamaları Projesi yürütüyoruz. 3 yıldır bölgelerden numuneler alarak kalıntı sorunlu bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz. Avrupa ve Rusya bizim için çok önemli ve bu pazarlara girmek için kalıntısız üretim çok önemli. Bu pazarları kaybetmemek için hep birlikte çalışmayı sürdürmeliyiz. Bitkisel üretimde biyoteknik mücadele memleket meselesi boyutunda. Eylül’de başlayacak narenciye sezonumuzun bereketli olmasını diliyorum” dedi.
 
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, “İzmir tarımın turizmin kalbi. Üreticilerimiz akıllı tarımla üretim yapıyor. Üreticilerle firmaların bir araya gelmesi gündemimizde. Desteklerle üreticiyi garantili ürünlerle buluşturduk. Küresel ısınmayla mücadele ediyoruz. Özellikle Menderes havzasını iyi korumalıyız. ÇKS kayıtları sıkıntılarını Bakanlığımıza götürdük, yakın zamanda çözeceğiz. Üretici bazlı ÇKS kayıtları yer alacak. Zararlılarla mücadelede akıllı tarım önemli. Bu yüzden bugünkü etkinlikte üreticilerimize 5 bin tuzak dağıtıldı.” dedi.
 
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, “160 bin ton mandalina üretimimiz var. Satsuma mandalina tadı ve aroması ile dünyada biliniyor. Seferihisar, Selçuk, Menderes’te Satsumanın yüzde 80’i ihracata gidiyor. Bu yüzden hiçbir sorun yaşamamalıyız, zararlı popülasyonu ile mücadelede kullanılan kimyasal kalıntıdan dolayı geri dönmemeli. Biyoteknik mücadele gerekiyor. Akdeniz meyve sineğine ihracatta sıfır tolerans var. Bölgenin tamamı mücadele etmeli. 10 günde iki mahallede bütün üreticilere bedava tuzak dağıtacağız Bakanlığımız İyi Tarım Uygulamaları üretimine destek veriyor. İyi Tarım Uygulamaları’nda Ege’nin birincisiyiz” dedi.
 
Özen, “Çiftçilerimiz bilinçli, özverili, güvenilir üretim yapıyor. Bakanlığımız ile Tarım Kanunu’nda değişiklik yapacağız. Kanun ile birlikte üreticilerin sevineceği tarımsal üretim planlaması ile ilgili ilk adımı 2024 üretim sezonunda atacağız. İzmir’de nerede ne kadar üreteceğiz bu planlama yapılacak. 150 bin üreticinin 50’si ÇKS’ye kayıtlı. ÇKS’yi mülkiyet değil üretici olarak yapacağız ve kayıt altına alacağız. Domates hasat sezonundayız. Salça fabrikası sahipleri üreticilerimizin emeğinin karşılığını vermeli. Sözleşmeli üretimle ilgili mevzuat çalışması var. İklimsel değişiklikten üreticilerimizin en az zararı görmesi için sigorta altına alınmasının önemini de bir kez daha vurgulamak istiyorum” diye konuştu.
 
Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gürsel Appa, “Yerel üretimlerle kamu sektörü Turuncu Eller’in hep yanında oldu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün “Dünya Gıda Kahramanı” ödülüne layık görüldük. Tüm bölge kadınlarını aramızda görmek istiyoruz. Mandalinadan ürettiğimiz ürünler artık Migros’ta satılacak. Dubai’ye de teklif verdik. Bölge halkı olarak bütün ürünlerimizi katma değere dönüştürüp ekonomiye katalım” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ESHOT’a kalite tescili
ESHOT’a kalite tescili
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”