Öcalan'dan Tarihi Çağrı: PKK Silah Bırakmalı
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın uzun süredir beklenen açıklaması, DEM Parti vekilleri tarafından İstanbul’da düzenlenen “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. Öcalan, örgüte silah bırakma çağrısı yaptı.
Yayınlanma :
27.02.2025 20:32
Güncelleme :
27.02.2025 20:32


Toplantıda Öcalan’ın kaleme aldığı metin vekiller tarafından okunurken, açıklamanın içeriği büyük yankı uyandırdı. Öcalan, PKK’nın kuruluş nedenlerine, tarihsel süreçte yaşanan dönüşümlere ve örgütün geldiği noktaya değinerek, silah bırakma çağrısında bulundu.
Öcalan: "PKK Kendini Feshetmeli"
Açıklamada Öcalan, PKK’nin tarihsel bağlamda bir misyon üstlendiğini ancak mevcut koşulların değiştiğini vurguladı. Öcalan’ın mesajında şu ifadeler yer aldı:
> “Cumhuriyetin ikinci yüzyılı, demokrasi ile taçlandırılmadığı sürece kalıcı bir barış mümkün olmayacaktır. Demokratik toplum ihtiyacı kaçınılmazdır. Bu doğrultuda PKK’nin feshini gerekli görüyorum. Silah bırakma kararı alınmalı ve tüm gruplar bu çağrıya kulak vermelidir.”
Öcalan, örgütü silahsızlandırma sürecinin ancak demokratik bir uzlaşı ile mümkün olabileceğini belirterek, devlet ve toplumla bütünleşme yolunun açılması gerektiğine vurgu yaptı.
Bahçeli’nin Çıkışı ve İktidarın Tutumu
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, PKK lideri Öcalan’ın örgüte yönelik bir çağrıda bulunması gerektiğini ifade etmişti. Bahçeli, “Terör tamamen bittiğini ilan etsin, örgütü lağvetsin” diyerek, Öcalan’ın TBMM’de konuşmasına dahi kapı aralayabilecek bir süreç başlatılabileceğini söylemişti.
DEM Parti vekillerinin açıklamayı kamuoyuyla paylaşmasının ardından iktidar kanadının bu sürece nasıl yaklaşacağı merak konusu oldu.
Çözüm Süreci Tekrar Gündemde mi?
2013-2015 yılları arasında yürütülen ve sonrasında sona eren çözüm süreci, Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi için atılan önemli adımlardan biri olarak görülmüştü. Ancak süreç, 2015 yılında çatışmaların yeniden başlamasıyla kesintiye uğramıştı.
Öcalan’ın bu son açıklaması, Türkiye’de yeni bir barış sürecinin kapısını aralayabilir mi? Siyasi aktörler bu çağrıya nasıl yanıt verecek? Önümüzdeki günlerde bu soruların yanıtları netleşmeye başlayacak.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: