Salih Esen’in hayatı kitap oldu

Salih Esen’in hayatı kitap oldu

İzmirli duayen iş insanı Salih Esen’in hayatını anlatan, gazeteci Mete Tamer Omur imzalı ‘Hayatım Maraton’ Yakın Kitabevi’nden okurla buluştu

Salih Esen’in hayatı kitap oldu

İzmirli duayen iş insanı Salih Esen’in hayatını anlatan, gazeteci Mete Tamer Omur imzalı ‘Hayatım Maraton’ Yakın Kitabevi’nden okurla buluştu

Salih Esen’in hayatı kitap oldu
06 Şubat 2024 - 13:05

Spordan, STK’ya görev aldığı birçok kurumda ülkesine değer yaratmak için çalışan İzmirli duayen iş insanı Salih Esen’in yaşamı kitaplaştırıldı. ‘Hayatım Maraton’ ismiyle Gazeteci Mete Tamer Omur’un kaleme aldığı kitap Yakın Kitabevi’nden çıktı. 1976’da Esen Plastik’i kurarak Türkiye’nin sanayileşme hamlesine katkı koyan Salih Esen’in eğitimden spora, Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne birçok alanda dönüm noktalarının ele alındığı kitap, genç kuşağa rehberlik etmeyi amaçlıyor. Kitabın satış geliri üniversite öğrencilerine burs olacak.
 
Son dönemde biyografi türü eserleri yakından takip ettiğini söyleyen Salih Esen, “Bana faydası olan, ışık tutan birçok yerli-yabancı başarı hikayesi okudum, dinledim. Benim kuşağım sanayicilerin hayat hikayelerinin ilginç olduğunu farkettim. Bu mantıkla büyük emek, mücadele, azim ve yaşamışlığın yansımasını sevgili Gazeteci Mete Tamer Omur ile ‘Hayatım Maraton’a sığdırmaya çalıştık” dedi.
 
“Bu kitapla tecrübe ve deneyimlerimin gelecek kuşaklara aktarılmasını ve bunlardan ders çıkarılmasını istedim” diyen Salih Esen, şöyle konuştu; “Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın meslek komitesinden meclis üyeliğine, yönetim kurulu başkanlığından meclis başkanlığına kadar birçok kademesinde görev almış biri olarak ‘şimdi vefa zamanı’ diyorum. Yakın Kitabevi’nden çıkan ‘Hayatım Maraton’un satışından elde edilecek geliri, ‘En iyi yatırım geleceğe olan yatırımdır’ diyen EBSO Vakfı’na bağışlıyoruz. Üniversite öğrencilerine umut olmasını ve yeni filizlerin yeşermesini temenni ediyorum.”
 
Birçok isme ilham olsun
Üretmek, ilham olmak, katma değer ve fark yaratmak, ilklere imza atmak, zor olanın peşinden gitmek, pes etmemek gibi başlıkları referans alarak 2013’ten bu yana Hürriyet Ege’de ‘Nasıl Başardılar’ başlığı altında ‘İlham Veren Girişimci Hikayeleri’ sloganıyla yazılar kaleme alan kitabın yazarı Gazeteci Mete Tamer Omur, “Bugüne kadar onlarca iş insanının-girişimcinin hikayesini dinledim. Süreç içinde ilham veren girişimci hikayelerinin daha fazla kitleye ulaşması gerektiği fikri kitaba evrildi. Yolum, Türk sanayisine önemli katkılarda bulunan, benim de hayat hikayesini kendisinden dinlediğim duayen iş insanı Salih Esen’le kesişti. 3 yıllık yoğun çalışmanın ardından biyografi türü ve nehir söyleşisi tarzıyla kaleme aldığım ‘Hayatım Maraton’ ortaya çıktı. Beni ilk günden beri çok heyecanlandıran, ilklere imza atan, öncü olan, mücadelelerle dolu, büyük emeğin yansıması Salih Esen’in hayat hikayesini kaleme aldığım Hayatım Maraton da birçok isme ilham olur, kılavuzluk eder, fayda sağlar” diye konuştu.
  
Salih Esen, 1952’de bugünkü adı Gaziemir olan Seydiköy’de doğdu. Çiftçilikle uğraşan babası Zihni Esen’in 60’ların başlarında ağaç ambalaj işine girmesiyle iş hayatına adım attı. Okuldan arta kalan zamanda babasının yanında çalıştı. 13 yaşında babası vefat etti. Ağabeyiyle ağaç ambalaj işini devam ettirdi. Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği’nde gece okudu, gündüz çalıştı. Üniversitenin ardından askerlik görevini yapan Salih Esen’in aklında hep kendi işini kurma fikri vardı. İstanbul’da çalışan kuzenini ziyaretinde plastik su hortumlarına gözü takıldı. Araştırdı, İzmir ve Ege’de bu ürünü üreten olmadığını gördü. Askerlik dönüşü plastik boru üretmek için harekete geçti ve 1976’da İzmir’de Esen Plastik’i kurdu. Salih Esen, bugün sektörünün önemli aktörü olan Esen Plastik’i üçüncü kuşakla birlikte yönetiyor. Salih Esen Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda meslek komitesi üyesi, meclis üyesi, yönetim kurulu başkanı, meclis başkanı olarak görev yaptı. Altınordu’da basın sözcülüğü, yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Bir dönem Özel Çakabey Koleji’ni alarak sanayici kimliğine eğitimi de ekledi. Plastik sektörünün dernekleşmesi, kümelenmesi adına önemli çalışmalara imza attı. Yönetim kurulu başkanı olduğu Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni sektöre kazandırdı.
 
Mete Tamer Omur, 1981’de Kars’ın Büyük Boğatepe Köyü’nde doğdu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi, Global Dergisi’nde stajyer muhabir olarak mesleğe başladı. Sırasıyla Milliyet Ege, Referans ve Radikal gazetelerinde ekonomi muhabirliği yaptı. 2011’den beri Hürriyet Ege’de meslek hayatını sürdüren Mete Tamer Omur, Ege ekonomisi, kurum ve kuruluşların kentin, bölgenin sosyal, ekonomik hayatı üzerine araştırmalara yer veren çalışmalara imza attı. Hürriyet Ege Ekonomi Müdürü olarak kariyerine devam eden Omur, 2013’ten bu yana “Nasıl Başardılar? - İlham Veren Girişimci Hikayeleri” köşesinde onlarca girişimci öyküsünü okurla buluşturdu. Gazetecilik alanında yerel ve ulusal birçok yarışmada ödül kazanan, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesi Omur, Evli ve bir kız çocuk babası.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi
Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi