“Tarihi kopyalamak mümkün değil”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Tarih Projesi kapsamında restorasyonu tamamlanan Tasarım Atölyesi’nin açılışına katıldı. Başkan Kocaoğlu, “Daha güzel, daha pahalı binalar yapabilirsiniz ama Kemeraltı’nı, Agora’yı, Kadifekale’yi kopyalamak mümkün değil” şeklinde konuştu.
Yayınlanma :
20.02.2015 09:24
Güncelleme :
20.02.2015 09:24
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 270 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı tarihi aksının yeniden kente kazandırmak ve tarihi dokuyu koruyup canlandırarak çekim merkezi haline getirmek amacıyla başlattığı “İzmir Tarih Projesi” kapsamında restorasyonu tamamlanan Tasarım Atölyesi törenle açıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Urla Belediye Başkanı Sevil Uyar, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Adülaziz Ediz, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, evi bağışlayan Şengül Gürsel, Gülşen Durmuş ve Hüseyin Hüsnü Hasdemir kardeşler ile davetliler katıldı.
İzmir Tarih Projesi’nin kent merkezini ayağa kaldıracağını belirten Başkan Kocaoğlu, “Her kentin tarihi kent bölgeleri var. O bölgeler o kentin geçmişinden bugününe bütün özelliklerini yansıtıyor. Daha güzel, daha pahalı binalar yapabilirisiniz. Ama bugün Kemeraltı, Agora ve Kadifekale’yi kopyalamak mümkün değil. Burada 8500 yıllık kentin yakın izleri var. 3500 yıllık Agorası var. Bu bölge İzmir merkezini her bakımdan ayağa kaldıracak bir bölge. Kentin büyük destekçileriyle birlikte burayı ayağa kaldırmaya, tozun silkelemeye, tescilli binaları restore ederek tekrar kazandırmaya çalışıyoruz. Bu iş iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Zaman gerekiyor. Buradaki mülkiyet sahiplerinin ve iş adamlarının, bölgenin yeniden ayağa kalkması için özveride bulunması ve yatırım yapması gerekiyor. 50 tane daha evin restorasyonunu bitirilebilirsek, burası çok daha hızlı toparlanacak” diye konuştu.
İlk tohum
Bağışçılara İzmirliler adına teşekkür eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Burada bir tasarım atölyesi kurulacak. İzmir’in tasarım ve inovasyon kenti olmasını, nitelikli ve teknolojik ürünler tasarlanarak, yenilerinin keşfedilerek kentin ve kalkınmasını ve gelişmesini hedefliyoruz. Bu da ilk tohumlardan bir tanesi. Fatma ve Mustafa Hasdemir Anı Evi, kentimize hayırlı olsun” diye konuştu.
Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş ise, İzmir’in tarihi açıdan mücevher değerinde olan bölgesindeki değerleri ortaya çıkarmak için yürütülen çalışmalar için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Konuşmaların ardından Başkan Aziz Kocaoğlu, bağışı yapan Şengül Gürsel, Gülşen Durmuş ve Hüseyin Hüsnü Hasdemir kardeşlere birer şükran plaketi sundu.
Hatuniye’ye özel çalıştay
Tasarımın itici gücünden destek alarak kentsel sorunları uzlaşı temelli, küçük tasarım dokunuşlarıyla gidermeyi hedefleyen Tasarım Atölyesi, ilk çalışmasını “Hatuniye’den Kadifekale Keşif Haritaları” çalıştayıyla yaptı. Üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerinden oluşan katılımcılar tarafından bölgenin gizli kalmış değerlerinin farkına varılması, tanınır olması ve kentlilerin alanı keşfedebilmesi için gezi haritaları oluşturuldu. Tasarım Atölyesi,
Tarihi Kentler Birliği’nin “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda ödüllendirilmişti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: