Tarım için güçlü iş birliği

Tarım için güçlü iş birliği

İki üniversite, akademik iş birliği ve akıllı tarım teknolojileri konusunda ortak proje geliştirecek. Güç birliğinin ilk somut projesi olarak, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) bünyesinde Ege pamuğunda akıllı sulama teknikleri geliştirilecek

Tarım için güçlü iş birliği

İki üniversite, akademik iş birliği ve akıllı tarım teknolojileri konusunda ortak proje geliştirecek. Güç birliğinin ilk somut projesi olarak, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) bünyesinde Ege pamuğunda akıllı sulama teknikleri geliştirilecek

Tarım için güçlü iş birliği
14 Temmuz 2023 - 10:11

Ege Üniversitesi ile Japon Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi (TUAT), başta akademik olmak üzere, tarım alanında iş birliğini öngören anlaşmaya imza attı. İki üniversite arasındaki iş birliği protokolü, İzmir’de, imzalandı. İki üniversite karşılıklı akademik etkileşimde bulunmak ve akıllı tarım ve tarımda yeşil teknolojiler alanında ortak araştırma projelerini teşvik etmek üzere anlaştı.
 
Proyokolü, Ege Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ile Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ryo Funada’nın imzaladığı törene Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Naciye Gökçen Kaya, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli, Japonya Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Takero Aoyama da katıldı.
 
İlk ortak proje, Tarımın Silikon Vadisi İTTM’ye
İlk ortak proje için somut adım atıldı. Ege Üniversitesi ve TUAT, İTB öncülüğünde kurulan ve “Tarımın Silikon Vadisi” olarak anılan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) için ortak proje geliştirdi. Menemen ovasından başlayarak Ege Bölgesi’nde pamuk üretimini akıllı tarım teknolojileriyle sulamayı öngören proje için EÜ, TUAT ve İTB adına proje protokolü imzalandı. Protokole İTB adına Yönetim Kurulu Başkan Işınsu Kestelli, EÜ adına Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ve TUAT adına Dekan Prof. Dr. Ryo Funada imza attı. İki üniversitenin İTTM bünyesinde hayata geçireceği projenin uygulama merkezi Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) olacak.
 
Ege Üniversitesi’nin güçlü akademik potansiyele sahip olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Kalitesi tescilli ve tam akredite araştırma üniversitesi olan Ege Üniversitesi, öğrenci odaklı yaklaşımıyla bilim ve eğitim alanında ülkemize değer katıyor. Ayrıca, uluslararası bağlantıları ve küresel iş birlikleriyle dijitalleşme ve uluslararasılaşma konularında örnek uygulamalara sahip olan üniversitemiz, uluslararası standartlarda eğitim fırsatları sunuyor. Ege Üniversitesi, toplumla yakın ilişkiler kurarak sinerji oluşturan ve değişim ile dönüşümün öncüsü olmayı hedefleyen bir kurum. Üniversitemiz, yüksek kalite standartlarını sağlamak için eğitim ve sağlık hizmetlerine önem verirken bölge ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun geliştirilen bilgi ve teknolojiyi sektörlerle buluşturmayı amaçlıyor. Bu hedefler için paydaşlarımızla etkili iş birlikleri kurarak güçlü adımlar atacağımızın bilincindeyiz. Ulusal ve uluslararası alanda başarılı konumumuzu sürdürmek için her türlü yatırım ve iş birliğine büyük önem veriyoruz. İmzaladığımız protokoller bu anlamda büyük değer taşıyor” dedi.
 
Prof. Dr. Budak, “Ortak Ar-Ge içerikli ‘Uzaktan Algılama Teknikleri Kullanılarak Değişken Oranlı Sulama Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi’ projesi hayata geçiyor. Pamuk üretiminin gerçekleştirildiği İzmir'de akıllı sulama yönetiminin geliştirilmesiyle hedef kitlemiz için faydalı olacak bu protokollerde yer almaktan gururluyuz. Uluslararası iş birliğinin her iki ülke için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
 
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İTTM’yi, sürdürülebilir, rekabetçi, verimli tarım sektörü için bilgi ve iletişim sektörünün daha güçlü katılımını, entegrasyonunu ve tarımın dijital dönüşümünü desteklemeyi amaçlayan, tarımda teknoloji girişimciliği ekosistemini hayata geçirmek üzere kurduklarını belirtti. Ege Üniversitesinin tarıma akademik destekte değerli olduğunu ifade eden Kestelli, “Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi gibi kurumlara sahip Japonya tarımsal teknolojiler konusunda çok önemli birikimi olduğunu biliyoruz. Pamuk gibi ülkemiz ve bölge coğrafyası için çok önemli bir endüstriyel ürün ile su gibi çok değerli bir kaynağın akıllı teknolojilerle verimini artırmayı öngören bu iş birliği, İTTM için hayal ettiğimiz yenilikçilik merkezi olmayı temsil ediyor. Bu proje kurgusu ve sonuçları ile tüm özel sektör ve akademi için örnek olur ve İTTM, kısa sürede çekim merkezi haline gelir” diye konuştu.
 
“Bu iş birliği iki ülkeyi daha da yakınlaştıracak”
Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ryo Funada ise üniversite olarak Ege Üniversitesi ile öğrenci ve akademisyen transferini de öngören iş birliğinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Japonya’nın son dönemde akıllı tarım teknolojileri konusunda büyük ilerleme kaydettiğini vurgulayan Ryo Funada, “TUAT, ülkemizin sahip olduğu tarımsal teknolojileri büyük potansiyeli olan Türk tarımının hizmetine sunma konusunda çok heyecanlı ve istekli. Bu iş birliklerinin iki ülke ilişkilerini daha da yakınlaştıracağına inanıyoruz”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir CHP ilçelerde seçim değerlendirmeleri yapıyor
İzmir CHP ilçelerde seçim değerlendirmeleri yapıyor
İzBBŞT’den Nazım Hikmet prömiyeri
İzBBŞT’den Nazım Hikmet prömiyeri