'Temsilde adaletin sağlanması için seçim barajı yüzde 5 olmalıdır'
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe, ülkemizde milletin iradesinin Meclis'e tam olarak yansıtılamamasının en büyük sebebinin yüzde 10'luk seçim barajının olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
17.06.2020 15:37
Güncelleme :
17.06.2020 15:37


Sakartepe şunları kaydetti:
"Başta Erbakan Hocamız olmak üzere Milli Görüş olarak yıllardan beri, hiçbir demokratik ülkede olmayan % 10 barajın kalkmasını talep ettik. Bunun mümkün olmaması halinde ise, pek çok demokratik ülkede olduğu gibi hiç olmazsa % 5’ler seviyesine çekilmesi gerektiğini söyledik. Bu uygulama, adaletsizliğe yol açmakta ve millet iradesinin meclise tam olarak yansımasına engel olmaktadır. Ülkemizde yapılan seçimleri bu konuda bir incelemeye tabi tuttuğumuzda, çıkan sonuçlara bakınca ne demek istediğimiz daha net anlaşılacaktır. % 10 Ülke Barajı uygulanan 1987 seçimlerinde 19,5 oranında oy, 1995 seçimlerinde % 14 oranında oy, 1999 seçimlerinde % 18,5 oranında ve 2002’de % 45 tutarındaki oy parlamentoya yansımayarak tasnif dışı kalmıştır. Aynı şekilde 1987 seçimlerinde ANAP, %36,1 oyla milletvekillerinin %64,9’unu, 1991’de DYP %27 oyla milletvekillerinin %39,5’unu, 2002 seçimleri ise %34,4 oy alan AkParti’nin, %66,4 oranında elde ettiği milletvekili sayısıyla tek başına iktidar olmuştur. Burada tartışılması gereken konu; yönetimde istikrar adına bu kadar büyük orandaki oyun parlamentoya yansımamasının ne kadar demokratik olduğudur. Her iki ilke birlikte değerlendirilerek adil bir çözüm bulunması mümkündür. Bu da Yeniden Refah Partisinin önerisi olan ülke barajının en azından % 5’e çekilmesidir."
'Siyasi partiler seçime girme konusunda özgürce karar verebilmelidirler'
'Geçen seçim öncesi getirilen seçim ittifaklarına yönelik düzenlemenin ittifaka dahil partilerin ülke barajından kurtulmuş olmaları da yukarıda anti-demokratik yapıyı ortadan kaldırmadığını belirten Sakartepe, "Zira bu imkan olsa dahi, siyasi partiler bir ittifaka girmeye mecbur edilmektedir. Bunun ise demokratik bir uygulama olmadığı kanaatindeyiz. Siyasi partiler, tek başlarına veya bir ittifaka dahil olarak seçime girme konusunda özgürce karar verme imkanına sahip olmalılardır." ifadesini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: