İzmir’de Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali Sona Erdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, Urla Ziraat Odası ve Doğal Sofra Urla iş birliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali dün sona erdi.
21–22–23 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen festival; paneller, zeytin temalı sergiler, uluslararası sanatçı performansları, zeytin ve zeytinyağı tadımları, çocuk atölyeleri, yerel üretici stantları, konserler ve gösterilerle her yaştan ziyaretçiye unutulmaz bir deneyim sundu.
Zeytine ve sanata gönül veren binlerce katılımcı üç gün boyunca “Urla Zeytin ve Sanat Festivali”nde buluştu. Festivalde zeytin ve zeytinyağının önemi bir kez daha vurgulanırken, hem yerel üreticiler desteklendi hem de bölgenin kültürel mirasının yaşatılmasına katkı sağlandı.

Uluslararası ve Ünlü İsimler Festivalde Yer Aldı
Festival kapsamında, İspanya Zeytinyağı Okulu Kurucu Ortağı ve İcra Direktörü Marta Gonzalez Eguizabal ile yine okulun Kurucu Ortağı ve Teknik Direktörü Susana Romera Arias, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Betül Öztürk moderatörlüğünde “Akdeniz Ülkelerinde Zeytin ve Zeytinyağı” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Gazeteci Korcan Karar ve Claude Cruells ise kendi çektikleri fotoğraflardan oluşan bir sergiyi festival ziyaretçileriyle buluşturdu. Yemek Uzmanı ve Yazar Sahrap Soysal, düzenlediği atölye çalışmasında “Zeytin ve Zeytinyağlı Lezzetli Mutfaklar” temalı uygulamalı bir çalışma yaptı. Oyuncu ve sunucu Ceyda Düvenci, çocuklarla gerçekleştirdiği imza etkinliğinde sevenleriyle bir araya gelerek festivale renk kattı. Yönetmen Alia Yunis tarafından gösterilen “The Golden Harvest – Altın Hasat” filmi ise zeytinin kültürel ve ekonomik önemine dikkat çekti.
Zeytin Hasadı ve Zeytin Sıkımı Gerçekleştirildi
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Bademler Kalkınma Kooperatifi ile birlikte zeytin hasadına katıldı. Hasat sırasında dallardan çırpılan zeytinler özenle toplanarak sıkım için fabrikaya gönderildi.
Zeytinin doğanın sunduğu en değerli ürünlerden biri olduğunu vurgulayan Başkan Balkan, şöyle konuştu:
“Zeytin hasadımızı yaptık ve sıkımı için fabrikaya gönderdik. Zeytin emek ister, sabır ister. Küçücük bir tanenin içinde şifa gizlidir. Biz bu şifayı daha görünür kılmak istiyoruz. Zeytin hayattır. Burada bir kez daha belirtmek istiyorum ki hiçbir tarım arazisini imara açmayacağız. Zeytinliklerimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.”

Atatürk’ün Vasiyeti Urla’da Hayata Geçti
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti doğrultusunda Urla Belediyesi tarafından hayata geçirilen Zeytin Koleksiyon Bahçesinde ilk fidanlar, II. Uluslararası Zeytin ve Sanat Festivali kapsamında Urla’nın Birgi Köyü’nde toprakla buluşturuldu.
Fidan dikim etkinliğinde konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, şunları söyledi:
“Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetini gerçekleştirmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. İlçemizin kadim tarım ürünü olan zeytini yaşatmaya; sürdürülebilir tarım politikalarımızı hayata geçirerek tarımsal kalkınmaya öncülük etmeye devam edeceğiz. Topraklarımız çok değerli. Bu tarlalar 6360 sayılı yasa ile köylerden belediyemize geçti. Bu toprakları korumak zorundayız. Bu topraklarda, köylerde yalınayak gezen çocukların hakkı var.”
“Hedefimiz Urla’yı Zeytinin Merkezi Yapmak”
Festivalin çok verimli ve dolu dolu geçtiğini belirten Başkan Balkan, şu ifadeleri kullandı:
“Bu festival, Urla’nın hem toprağına hem de kültürüne sahip çıkan ve geleceğini birlikte kuran bir kent olduğunun en güzel göstergesidir. Zeytinin binlerce yıllık yolculuğunu sanatla, gastronomiyle ve uluslararası deneyimlerle buluşturduk. Çok değerli ulusal ve yerel konuklarımız vardı. Üç gün boyunca zeytini, gastronomiyi ve kültürü konuştuk.
Tarım bizim olmazsa olmazımızdır. Zeytin ise bu kentin en önemli unsurlarından biridir. Anadolu’da bilinen ilk zeytinyağı işliğinin ilçemizde bulunması bunun en güçlü kanıtıdır. Zeytin barıştır, hayattır. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz festivalde zeytinin önemini bir kez daha vurguladık. Dünyada yalnızca bu yarımadada yetişen hurma zeytinin kıymetini bilmeli, bu toprakların özel değerini unutmamalıyız.
Hedefimiz Urla’yı zeytinin merkezi haline getirmektir. Bunun için çok çalışacağız ve tarım alanlarımızı kararlılıkla koruyacağız. Festivalimizde bizleri yalnız bırakmayan tüm misafirlerimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Yorumlar
Kalan Karakter: