Urlalılar Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı gününde kutladı
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü, İzmir’in Urla ilçesinde Urlalıların 1 Temmuz 2023 günü düzenlediği tören ile kutlandı.
Yayınlanma :
01.07.2023 16:35
Güncelleme :
01.07.2023 16:35


Deniz şehitleri anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende STK’lar Koordinasyon Başkanı Veli Çıtak günün anlam ve önemini belirten konuşmasında “Kabotaj, bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır. Açıklamadan da anlaşılacağı üzere bu tarihten önce limanlarımızı ve karasularımızı kullanma hakkı yabancılardaydı. Cumhuriyetin kuruluşuyla her alanda başlatılan millileşme limanlar ve deniz taşımacılığında da gerçekleşti ve çıkarılan yasayla bu konudaki bütün haklara Türkiye cumhuriyeti devleti sahip oldu.
Ulusal Bayramlar arasında yer alan Kabotaj Bayramı her yıl 1 Temmuz'da "Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" adı altında çeşitli etkinlikler ile kutlanır. Türkiye'de 20 Nisan 1926'da TBMM tarafından kabul edilen Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 de yürürlüğe girmiştir” ifadelerini kullandı.
Urla Kent Konseyi Başkanı Emekli Dz. Yb. Hadi Başman Kabotaj ve Urla özelinde günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.
Başman konuşmasında “Osmanlı Dönemi’nde limanlarımız Fransız ve İngilizlerin kontrolündeydi. Biz onlardan izin alarak bu limanları kullanabiliyorduk. Yani bizim sınırlarımız şu kıyıda başlıyordu. Diğer taraflar sanki bizim değil gibiydi. Dolayısıyla bu bizim açımızdan çok önemlidir.
Arkadaki Karantina Adası ve Tahaffuzhane bunun en büyük örneğidir. Fransızların yönetimi anlamına gelir.
Bu limanda sadece ve sadece 3 adet Türk yaşıyordu; biri Bekçi, biri Liman Görevlisi, bir tanesi de Gümrük Muhafaza Memuru idi. Hatta bekçimizin burada anıtını diktik sonunda. Çünkü neredeyse hiç Türk yoktu. Dolayısıyla bizim burada elde ettiğimiz başarı tanımlanamaz büyüklükte bir başarıdır. 3 mil karasuyu anlamında da çok büyük bir Lozan başarısıdır.
Lozan Antlaşması ile elde edilen kabotaj hakkımız ve denizlerdeki bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün ve milli egemenliğimizin temel teminatlarından biridir. Türk denizciliğinin gurur günü olarak bilinen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı “Mavi Vatan” ifadesini daha anlamlı kılmaktadır. Tüm ulusumuzun Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.
Tören deniz şehitleri anısına hazırlanan çelenk ve karanfillerin denize bırakılması ile sona erdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: